Hap en Tap logo zonder streep

Soepje van peer met crème brûlée en meringue

22 okt 2012 | Dessert, Zoet

“Een diner in het vooruitzicht? Met dit dessert kan je je helemaal uitleven. Je staat er wel even voor in de keuken (en de afwas achteraf is niet min), maar indruk maak je zeker. Gelukkig kan je alles al de dag vooraf klaarmaken: geen last minute stress meer. Vergeet de chocolade op het einde niet!” Het zouden mijn eigen woorden kunnen geweest zijn, maar dat zijn het niet. Het zijn de woorden van Sofie Dumont in de weekendbijlage bij Het Laatste Nieuws van een paar weken geleden.
Aangezien ik over 2 weken inderdaad visite heb, wilde ik dit al eens testen. Ewel, het heeft de test doorstaan! En aangezien ik vandaag voor ’t eerst sinds 5 maanden terug 10 kilometer gelopen heb, had ik dit caloriebommetje ook wel verdiend. What the hell? Ben ik nu excuses aan het zoeken om dit te maken èn te verorberen??

Crème brûlée

Nodig voor 4 personen (al heb ik er wel 7 schaaltjes uit gekregen)

375 ml melk
375 ml room
100 g kristalsuiker
1 grote vanillestok
8 eierdooiers
2 el kandijsuiker
4 kleine vuurvaste schoteltjes of één grote
Kleine gasbrander
Gietertje

Bereiding

Giet de room, melk en kristalsuiker bij elkaar, schraap er het binnenste van de vanillestok bij en voeg de eierdooiers toe. Meng met de blender en giet door een zeef om er verdwaalde eierschalen uit te vissen.
Zet de schaaltjes leeg in de oven en vul ze daar met de gieter – loop vooral niet rond met volle schaaltjes! Laat een uur garen op 80° à 85° C. Laat de schaaltjes afkoelen en verhuis zo snel mogelijk naar de koelkast.

Koffiemeringue

Nodig

100 g eiwit (van 4 eieren)
200 g rietsuiker
1 tl oploskoffie
Spuitzak

Bereiding

Klop het eiwit stijf met de suiker en de oploskoffie. Vul een spuitzak en duw kleine toefjes uit een een bakplaat met boterpapier. Bak 50 minuten op 90° C.

Soepje van peer

Nodig

200 ml water
200 ml (zoete) witte wijn of een restje
150 g kristalsuiker
2 stuks steranijs
4 (over)rijpe Doyenné peren

Bereiding

Schil de peren en snij in vieren – het sap moet gewoon van je handen druipen, zo rijp moeten ze zijn! Breng het water, de wijn, de suiker en de steranijs aan de kook en doe er de peren bij. Laat plat koken.
Vis er de steranijs uit, giet door een zeef, vang het sap op en mix de peren afzonderlijk. Voeg geleidelijk aan weer sap toe, tot je een dikke soep hebt.
Laat afkoelen.

Afwerking (de dag zelf)

Haal de crème brûlée uit de ijskast, bestrooi met een laagje kandijsuiker en karameliseer met de gasbrander.
Vul een diep bord met het soepje van peer, leg er twee flinke eetlepels crème brûlée bovenop, versier met een paar koffiemeringues en strooi er chocoladeparels overheen. Heb je die niet in huis, gebruik dan ‘muizenstrontjes’ (hagelslag), of schaaf of rasp wat chocolade van een blok fondant.

Tips:
Gooi een lege vanillestok nooit weg: ook zonder het ‘merg’ zit hij nog bomvol smaak. Bewaar in een afgesloten pot, om er bij gelegenheid een gerecht mee te versieren of overgiet met kristalsuiker. De suiker neemt de aroma’s op en verandert in vanillesuiker.
Voor een crème brûlée gebruik je alleen eierdooiers. Maak van de nood een deugd en bak met de resterende eiwitten een voorraad koffiemeringue. In een goed afgesloten doos bewaren ze wekenlang: zo heb je altijd wat bij de hand voor bij de koffie. Je kan eiwitten ook gewoon invriezen trouwens.

Bron: recept van Sofie Dumont in de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws van 15 & 16 september.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.553 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Soepje van peer met crème brûlée en meringue

by Myriam time to read: 2 min
0