Hap en Tap logo zonder streep
Flanmisu

Flanmisu

7 jul 2024 | Gebak en koekjes, Zoet

Een flan + een tiramisu = de flanmisu! Van wie anders dan van Ju Chamalo kan dit recept zijn? Ik ontdekte deze Franse master van de flan 2 jaar geleden. Toen kocht ik zijn eerste boek en maakte ik zijn flan met passievrucht en framboos. Ik vond het toen al waanzin hoe de sympathieke man erin geslaagd was om een boek met 50 (!) klassieke en creatieve flans te maken. Wel, dat huzarenstukje deed hij nu nog eens over en bracht een tweede boek uit met ook nu weer 50 flanrecepten. Het ouwbollige taartje is weer helemaal hip en trending dankzij Ju.

Ik ontdekte deze flanmisu in het nummer #64 van de Fou De Pâtisserie, maar ondertussen heb ik het tweede boek Mes flans pâtissiers 2 ook al in mijn bezit. En ook nu weer stelt het niet teleur. Wat een f(l)antastische man is die Ju Chamalo toch, boordevol goeie ideeën. Hij tovert twee bekende recepten om tot één nieuw flanrecept. Je moet het maar doen.

Zo, dan heb ik nu nog even de tijd om mijn zomerplanning met jullie te overlopen. Op 18 juli vertrekken we naar Nice, waar we samen met 5 vrienden de aankomst van de Tour de France gaan volgen. (Door de Olympische Spelen is de finish uitzonderlijk niet in Parijs, maar in Nice). Dan ga ik in het weekend van 15 augustus de 2de helft van de Venntrilogie stappen. Eind augustus hebben we nog een weekje all-in vakantie geboekt: quality time met de kleinkinderen. Begin september loop ik dan de marathon van de Médoc, de 1e marathon die ik 2 keer ga lopen. ’t moet maar zo plezant niet zijn: verkleed van wijnkasteel naar wijnkasteel. Check mijn verslag van de vorige keer en je zal begrijpen wat ik bedoel.

Dat betekent ook dat ik de blog even op een lager pitje zal zetten. Ik weet nog niet precies hoe, wat en wanneer, maar ik houd jullie op de hoogte!

Flanmisu

Flanmisu

Flanmisu

Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 27 minuten
Rusttijd: 6 uur
Totale tijd 7 uur 7 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Voor de lepelbiscuit:

  • 1 ei
  • 25 g fijne suiker
  • 25 g bloem
  • 3 g oploskoffie
  • Voldoende poedersuiker
  • 200 ml koffie

Voor de flan:

  • 1 vel kruimeldeeg of bladerdeeg, naar keuze
  • 60 g eigeel
  • 20 g ei
  • 60 g fijne suiker
  • 35 g maizena
  • 420 g volle melk
  • 130 g mascarpone

Voor de afwerking:

  • Gezoete slagroom
  • Cacaopoeder

Instructies
 

Voor de lepelbiscuit:

  • Scheid het eigeel van het eiwit.
  • Klop het eiwit tot sneeuw, voeg de suiker toe, blijf stevig kloppen met de elektrische mixer.
  • Voeg het eigeel toe en blijf kloppen.
  • Voeg de gezeefde bloem en oploskoffie toe en meng voorzichtig met een spatel.
  • Strijk het beslag uit op een bakplaat bekleed met bakpapier op een hoogte van ca. 1 cm. Bestrooi met poedersuiker.
  • Bak gedurende 10 min in de voorverwarmde oven op 200° C.
  • Steek na het bakken de lepelbiscuit uit met een bakring met een diameter die kleiner is dan je flan.
  • Drenk de biscuit in de koffie.
  • Bewaar minstens 2 uur in de diepvries.

Voor de flan:

  • Bekleed een bakring van 16 cm diameter en 4,5 cm hoog met het deeg.
  • Klop de eieren wit met de suiker (een ruban). Voeg de maizena toe en blijf kloppen.
  • Breng de melk op een middelhoog vuur net aan de kook. Giet de warme melk op de ruban en meng goed.
  • Giet alles terug in de pan en laat op middelhoog vuur koken tot het mengsel dikker wordt. Blijf wel constant kloppen!
  • Voeg van het vuur de koude mascarpone toe. Meng goed om de flan soepel te maken.
  • Plaats de biscuit cirkel doordrenkt met koffie op de taartbodem. Schenk er het flanmengsel over en strijk het oppervlak glad met een spatel.
  • Bak de flan gedurende 35 min in de voorwarmde oven op 180° C.
  • Laat minstens 2 à 3 uur afkoelen alvorens de bakring te verwijderen.
  • Zet de flan vervolgens nog 2 à 3 uur in de koelkast alvorens je hem serveert.

Afwerking:

  • Verdeel een laagje gezoete slagroom op de flan en werk af met een laagje cacaopoeder.
Trefwoord cacao, flan, koffie, mascarpone, oploskoffie, tiramisu

Bron: recept van Ju Chamalo.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Carinne Magdeleyns

    Dag Myriam,

    Als je in de lepelbiscuit 1 ei gebruikt, welke maat eieren is dat dan?
    Want ik heb eieren xl van 68 gram.

    Groetjes
    Carinne

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik gebruik altijd gepasteuriseerde eieren uit een brikpack. Ik reken op 50 gram voor 1 ei.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  2. Marinette

    Goede morgen, wat een leuke vooruitzichten vooral de Medoc “wandeling”
    Sorry de vakantie met de kleinkids is zeker ook een hoogtepunt!

    Nu naar het recept, als je de vorm bekleed hebt met kruimel/bladerdeeg wordt die dan niet voorgebakken?
    Gr. Marinette

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Marinette,
      Ik gebruikte kruimeldeeg dat ik in de supermarkt kocht en bakte het deeg niet voor.
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Flanmisu

by Myriam Minne time to read: 3 min
4