Hap en Tap logo zonder streep
La Tarte du Dimanche

La Tarte du Dimanche

12 sep 2021 | Gebak en koekjes, Zoet

Ik had onlangs gasten over de vloer. (Als je wil zien wat ik hen voorgeschoteld hebt, kan je dat bekijken in mijn Instagram highlights). En hoewel dat uiteraard absoluut niet moest, hadden ze toch een cadeautje voor me bij. En of ze me goed kennen! Ik kreeg niet één, maar twee prachtboeken: 50 gâteaux de grands pâtissiers qu’il faut avoir goûtés une fois dans sa vie en Ephémère les desserts à l’assiette. Uit dat eerste boek komt deze “Tarte du Dimanche”. Allez, in het boek is dat eigenlijk La Tarte du Samedi. Maar op zaterdag eet ik geen taart. Ik vind dat zondagen voor taart zijn. Dus was ik zo vrij om deze taart van pâtissier Nicolas Bernardé te herdopen: La Tarte du Dimanche klinkt even goed toch?

De bodem van deze Tarte du Dimanche is een babadeeg, een heel sponzig deeg dat in een siroop met passievruchtensap gedompeld wordt. Daarop komt een compote van rood fruit. En alles wordt afgewerkt met mascarponeroom met vanille en rood fruit. Toptaartje!

La Tarte du Dimanche
La Tarte du Dimanche

La Tarte du Dimanche

Een zalig taartje. Haalbaar recept.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rijstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 personen

Equipment

  • Staande mixer (type KitchenAid)
  • Staafmixer
  • Een taartring van 18 cm diameter en 4 cm hoog
  • Een siliconevorm met halve bollen van 2,5 cm
  • Een Saint-Honoré spuitmondje
  • Een PF16 spuitmondje

Ingrediënten
  

Voor het bababeslag:

  • 5 g verse gist
  • 50 g water
  • 125 g bloem
  • 2 g fijn zout
  • 10 g acaciahoning (of trimoline)
  • 2 eieren
  • 60 g gesmolten boter (+ 20 g extra voor de vormen)
  • Rum

Voor de passievruchtensiroop met limoen:

  • 400 g water
  • 300 g suiker
  • 100 g passievruchtensap
  • 1 onbehandelde limoen

Voor de compote van rood fruit:

  • 250 g aardbeien
  • 250 g frambozen
  • 175 g suiker
  • 7 g pectine NH

Voor de mascarponeroom met vanille:

  • 1 vanillestok
  • 200 g vloeibare room (33% vet)
  • 100 g mascarpone
  • 30 g poedersuiker

Voor de afwerking:

  • Abrikozenconfituur
  • Aardbeien
  • Kersen
  • Frambozen
  • Rode bessen
  • Braambessen

Instructies
 

Voor het bababeslag:

  • Rehydrateer de verkruimelde verse gist met de 50 g water in een kom.
  • Meng in een slakom de bloem, het zout, de honing, een ei en de gerehydrateerde gist. Meng met de klopper.
  • Doe er achtereenvolgens het tweede ei, de gesmolten boter en de rum naar smaak bij. Meng met een spatel.
  • Schep het beslag in een spuitzak zonder spuitmond.
  • Spuit het beslag in 7 halve bolvormen en de taartring die je vooraf ingeboterd hebt.
  • Laat het beslag gedurende 1 uur 30 min rijzen op kamertemperatuur.
  • Zet het dan in de voorverwarmde oven op 160° C gedurende 30 min.
  • Laat volledig afkoelen voor je het deeg ontvormt.

Voor de passievruchtensiroop met limoen:

  • Breng in een kookpot het water en de suiker aan de kook. Haal de pot zodra de massa kookt van het vuur, voeg het passievruchtensap en de limoenzestes toe.

Voor de compote van rood fruit:

  • Was de aardbeien en verwijder het kroontje. Snijd in stukken. Doe de stukjes aardbei en de frambozen in een kookpot en warm op. Voeg de suiker en de pectine NH toe die je vooraf gemengd hebt. Breng aan de kook. Doe alles in een recipient, dek af met plasticfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Voor de mascarponeroom met vanille:

  • Snijd het vanillestokje middendoor en schraap er het merg uit.
  • Doe de koude room, de mascarpone, de poedersuiker en het vanillemerg in de kom van een staande mixer. Klop eerst alles los met een staafmixer en klop daarna op tot slagroom in de staande mixer.
  • Dek de slagroom af met plasticfolie en zet in de koelkast tot gebruik.
  • Wanneer je de slagroom wil gebruiken, verdeel je hem in 2 spuitzakken: 1 met een St. Honoré spuitmond en 1 met een PF16 spuitmond.

Afwerking

  • Dompel de afgekoelde baba's in de nog warme siroop en zet daarna op een rooster om te laten uitlekken. Besprenkel met rum naar smaak.
  • Smeer de grote baba en de halve bollen met een borsteltje in met warme abrikozenconfituur.
  • Wissel op de rand van de grote baba rondom toefjes mascarponeroom en halve bollen af. De toefjes spuit je met de spuitzak met het PF16 spuitmondje.
  • Schep in het midden royaal een laag compote van rood fruit met een lepel en spuit er daarna mascarponeroom op met het St. Honoré spuitmondje.
  • Werk royaal af met rood fruit naar keuze.
Trefwoord baba, Campina, mascarpone, passievruchtensiroop, rood fruit, slagroom, vanille

Bron: recept van Nicolas Bernardé uit het boek 50 gâteaux de grands pâtissiers qu’il faut avoir goûtés une fois dans sa vie.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.487 andere abonnees

ARCHIEF

5 Reacties

  1. Chantal

    Myriam,
    Die taart ziet er heerlijk uit en wil ik zeker eens proberen. Waar haal jij uw pectine NH? Heb dat al eens gezocht maar zonder resultaat.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Chantal,
      Ik koop die bij mijn favoriete bakwinkel, A La Tarte in Nazareth.
      Kries heeft ook een webshop, mocht je te ver uit de buurt wonen.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  2. Jozehina

    Beste Myriam,

    In het recept gebruik je het woord “ recipiënt”. Ik kan het woord alleen niet vinden op Google? Wat is de precieze vertaling van dit woord?
    Graag hoor ik van je.
    Groet,
    Jozephina

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat is gewoon een kom, Jozephina. Meer hoef je hier niet achter te zoeken.
      Succes!

      Antwoord
      • Jozephina

        Hoe eenvoudig kan het zijn! Een woord wat in Nederland niet gebruikt wordt, weer wat geleerd!
        Groet,
        Jozephina

        Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

La Tarte du Dimanche

by Myriam Minne time to read: 3 min
5