Normaal ging ik deze pizza niet bloggen. Daarvoor was het recept te simpel. Maar toen maakte ik zo’n prachtfoto (al zeg ik het zelf) dat ik het zonde vond om deze beauty niet op de blog te gooien. (Ik maak thuis foto’s van àlles wat ik bak in de patisserieles aan Spermalie en mail die foto’s dan door naar mijn klasgenoten zodat ze een mooie map met recepten kunnen aanleggen.) Bovendien was de pizza even lekker als hij eruit zag. En helemaal niet moeilijk te maken. Maar begin wel tijdig, want het deeg moet 1 uur rijzen. Als je al een hongertje hebt, dan ben je sneller af met een diepvriespizza, natuurlijk. Maar die smaak…
Nodig voor 4 pizza’s
Voor de bodems:
400 g bloem (tipo 00, heel fijn gemalen bloem)
21 g verse gist
Ca. 225 g water
6 g zout
40 g olijfolie
Voor het beleg dat in de oven gaat:
200 g zongedroogde tomaten
1 courgette
Aceto balsamico
Olijfolie
Peper
Fleur de sel
Voor het beleg dat niet in de oven gaat:
20 à 24 sneetjes Parmaham
Mascarpone
Rucola
Peper en zout
Balsamico
Olijfolie
Parmezaanschilfers
Werkwijze
Voor de bodems:
Los de gist op in het water.
Doe de bloem in een mengkom van een keukenrobot type KitchenAid, Kenwood,…
Giet het water in een straaltje bij de bloem terwijl de machine aan het mengen is.
Voeg, als het deeg begint te pakken, het zout en aansluitend de olie toe en blijf nog ca. 10 min stevig doorkneden.
Portioneer het deeg in stukjes van 170 g en bol goed op.
Laat de deegbolletjes 1 uur gisten onder een groot vel plastic. (Dit mag ook een hele nacht in de koelkast zijn).
Rol de bolletjes zo rond mogelijk uit en leg de pizzabodem op een ingevette bakplaat.
Voor het beleg dat in de oven gaat:
Doe de zongedroogde tomaten in een blender en mix glad. Niet te fijn, zorg ervoor dat de tomaten nog wat structuur hebben. Gebruik slechts heel weinig van de olie van de tomaten.
Snijd de courgette in plakjes van 0,5 cm dik, bestrooi met wat zout en laat 20 min trekken. Droog de courgetteplakjes af, kruid ze met peper en sprenkel er olijfolie over. Bak ze nu kort aan beide kanten in een hete antikleefpan en blus met wat aceto balsamico. Laat afkoelen.
Verdeel de pesto van zongedroogde tomaten over de 4 pizzabodems en smeer dun open.
Verdeel de courgette over de pizza’s.
Bak de pizza’s gedurende 6 à 8 min op 250° C.
Voor het beleg dat niet in de oven gaat:
Als de pizza uit de oven komt, schep je er meteen toefjes mascarpone op. Hierop komen 5 à 6 sneetjes Parmaham.
Marineer de rucola à la minute met olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout. Verdeel wat rucola op elk sneetje Parmaham.
Werk af met parmezaanschilfers.
Serveer onmiddellijk.
Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan hotelschool Spermalie in Brugge.
Dag Myriam
De pizza ziet er zeer lekker uit maar kan het zijn dat je 500gr
bloem nodig hebt ipv 200 gr?
Grts
Nicole
Je hebt uiteraard helemaal gelijk, Nicole. ’t zou nogal een waterachtige pizza zijn met meer water dan bloem. De juiste hoeveelheid is 400 g bloem. Ik kan beter koken dan rekenen… 😉
Bedankt voor je opmerkzaamheid. Recept is inmiddels aangepast.
Groetjes
Myriam
uitgeprobeerd en goed bevonden, simpel en heerlijk!
bedankt voor het recept
groetjes
Myriam
Het doet me plezier om dat te lezen, Myriam.
Ik twijfelde even of ik dit ‘veel te eenvoudige recept’ wel zou bloggen, maar ik ben dan toch blij dat ik het gedaan heb. Het kan niet alle dagen feestfood zijn he? 😉
Liefs
Myriam