Gougères of Franse kleine kaassoesjes

Vertelde ik jullie al dat ik Dol ben op Frankrijk? Die hoofdletter aan Dol is geen vergissing. Ik houd van alles wat Frans is: de taal, de gastronomie, het klimaat,… Ik werkte in Frankrijk (en Wallonië) en Frans is als het ware mijn tweede moedertaal. De Franse patisserie (met de macarons op kop) en de Franse patissiers (wie mij volgt, kent mijn zwak voor Christophe Michalak), de Franse kazen en charcuterie, de Franse wijnen,… Leven als God in Frankrijk is geen loze leuze bij mij! Geef toe, wat is er mooier dan op een mooie zomeravond (zoals vandaag, het lijkt wel alsof we de lente gewoon overgeslagen hebben) te genieten van un apéro met du pain, du vin etdes gougères ?

Het recept voor gougères of kaassoesjes is eigenlijk hetzelfde als voor soezen. Je voegt alleen iets meer zout en op het laatst flink wat geraspte kaas toe. Super simpel dus! Om eindeloos van te genieten met een goed glas Côtes du Rhône in het glas, wat saucisson aux cèpes en een Franse chanson op de achtergrond. Mijn favoriet? Francis Cabrel met Je t’aime, je t’aimais et je t’aimerai, de openingsdans op mijn huwelijksfeest. Zo zie je maar hoe ik ‘al heel mijn leven’ een halve française ben.

Ik deel hieronder het recept van de gougères in de Magimix CookExpert (simple comme bonjour!), maar ook de bereidingswijze ‘met de hand’.

Gougères gepresenteerd in de bijzonder kleurrijke schaaltjes en kommetjes van Zwaanzinnig

 

Gougères of Franse kleine kaassoesjes

 

Recept voor gougères of Franse kleine kaassoesjes

(Voor)bereidingstijd: 15 min
Baktijd: 20 à 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4-6 personen:

80 g boter, in stukjes
200 ml water
180 g bloem
3 eieren (M)
1 snufje zout
1 snufje peper
150 g comté, geraspt

 

Bereiding in de Magimix CookExpert

Verwarm de oven voor bij 180° C (th.6).

Doe de blokjes boter en het water in de rvs-kom en stel het programma in op EXPERT: 2 min/snelheid 4/90 °C. Open op het einde van het programma het deksel en voeg de bloem, de peper en het zout toe. Sluit het deksel terug, verwijder de dop en stel het programma in op EXPERT: 3 min/snelheid 4/100° C. Het deeg moet een bal vormen.

Stel in: 1 min/snelheid 10 (zonder verwarmen) en voeg de eieren één voor één toe door de opening, terwijl het toestel werkt. Voeg de comté toe en stel het programma in op EXPERT: 20 sec/snelheid 10.

Schep het beslag in een spuitzak met ronde spuitmond en spuit egale toefjes van 2/3 cm op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de gougères gedurende 20 à 30 min in de oven (afhankelijk van de grootte van de soesjes).

 

Klassieke bereiding

Verwarm de oven voor bij 180° C (th.6).

Breng het water aan de kook met de boter en het zout.

Neem de pan van het vuur en voeg alle bloem ineens toe.

Zet de pan terug op een zacht vuur en laat drogen.

Breng het over in een mengkom en verwerk er één voor één de eieren in. Klop krachtig. Voeg tot slot ook de geraspte comté toe.

Doe het beslag in een spuitzak met ronde spuitmond en spuit egale toefjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Bak de gougères gedurende 20 à 30 min in de oven (afhankelijk van de grootte van de soesjes).

 

Gougères of Franse kleine kaassoesjes

 

Bron: recept van Magimix (met video).

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Gougères of Franse kleine kaassoesjes

by Myriam Minne time to read: 2 min
16
%d bloggers liken dit: