Het recept voor gougères of kaassoesjes is eigenlijk hetzelfde als voor soezen. Je voegt alleen iets meer zout en op het laatst flink wat geraspte kaas toe. Super simpel dus! Om eindeloos van te genieten met een goed glas Côtes du Rhône in het glas, wat saucisson aux cèpes en een Franse chanson op de achtergrond. Mijn favoriet? Francis Cabrel met Je t’aime, je t’aimais et je t’aimerai, de openingsdans op mijn huwelijksfeest. Zo zie je maar hoe ik ‘al heel mijn leven’ een halve française ben.
Ik deel hieronder het recept van de gougères in de Magimix CookExpert (simple comme bonjour!), maar ook de bereidingswijze ‘met de hand’.
Gougères gepresenteerd in de bijzonder kleurrijke schaaltjes en kommetjes van Zwaanzinnig
Recept voor gougères of Franse kleine kaassoesjes
(Voor)bereidingstijd: 15 min
Baktijd: 20 à 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4-6 personen:
80 g boter, in stukjes
200 ml water
180 g bloem
3 eieren (M)
1 snufje zout
1 snufje peper
150 g comté, geraspt
Bereiding in de Magimix CookExpert
Verwarm de oven voor bij 180° C (th.6).
Doe de blokjes boter en het water in de rvs-kom en stel het programma in op EXPERT: 2 min/snelheid 4/90 °C. Open op het einde van het programma het deksel en voeg de bloem, de peper en het zout toe. Sluit het deksel terug, verwijder de dop en stel het programma in op EXPERT: 3 min/snelheid 4/100° C. Het deeg moet een bal vormen.
Stel in: 1 min/snelheid 10 (zonder verwarmen) en voeg de eieren één voor één toe door de opening, terwijl het toestel werkt. Voeg de comté toe en stel het programma in op EXPERT: 20 sec/snelheid 10.
Schep het beslag in een spuitzak met ronde spuitmond en spuit egale toefjes van 2/3 cm op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak de gougères gedurende 20 à 30 min in de oven (afhankelijk van de grootte van de soesjes).
Klassieke bereiding
Verwarm de oven voor bij 180° C (th.6).
Breng het water aan de kook met de boter en het zout.
Neem de pan van het vuur en voeg alle bloem ineens toe.
Zet de pan terug op een zacht vuur en laat drogen.
Breng het over in een mengkom en verwerk er één voor één de eieren in. Klop krachtig. Voeg tot slot ook de geraspte comté toe.
Doe het beslag in een spuitzak met ronde spuitmond en spuit egale toefjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak de gougères gedurende 20 à 30 min in de oven (afhankelijk van de grootte van de soesjes).
Bron: recept van Magimix (met video).
In de klassieke bereiding misschien best ook de Comté toevoegen, na de eieren ?
Uiteraard, Marie-Paule. Uiteraard. Ik pas het aan!
En in de klassieke bereiding na de eieren misschien best ook de Comté toevoegen ;o).
Goeiemorgen Myriam,
Worden de cougères koud of warm gegeten?
Bedankt voor je antwoord.
Mieke
Dag Mieke
De gougères worden koud gegeten.
Smakelijk!
Myriam
Myriam,
Kunnen de gougères ook met andere kaas gemaakt worden EN de dag voordien?
Dag Cecile
Je kan om het even welke geraspte kaas gebruiken hiervoor: gruyère, parmezaan,… En ja hoor, dit kan ook de dag voordien. Gewoon bewaren in een goed afgesloten doos.
Succes en smakelijk!
Myriam
Beste Myriam, ik heb deze kaassoesjes zonet gemaakt, zeer lekker bevonden door mijn dochter 🙂
Ze gaat ze meenemen op oudjaar om bij haar vriendinnen op te eten.
Maar ze vroeg of hier nog een sausje bij gegeven kon worden ?
Dag Inge,
Goeie vraag. Ik zou hier bvb. wat gefrituurde peterselie durven bijgeven zoals bij een kaaskroket, maar voor de rest niet echt een saus.
Smakelijk en een fijn feest!
Myriam
Dag Myriam,
gisteren voor het eerst deze kaassoesjes gemaakt. Zalig!
Er waren er nog een paar over en die had ik onder huishoudfolie bewaard, maar ik vond ze nu vandaag een beetje te zacht geworden, dat licht krokant korstje was weg …
Ik lees nu pas in de commentaren dat je adviseert die te bewaren in een goed afgesloten doos. Ga ik onthouden!
Of denk je dat het ook zou lukken om die de dag nadien weer even kort in de oven te zetten?
Culinaire groetjes,
Dag Mireille
Het kan zeker geen kwaad om de soesjes even een coup de chaleur te geven in je oven.
Succes!
kan je de bereiding met de magimix omzetten naar de thermomix?
Absoluut! Dat kan.
Succes!
Myriam
Je vult de soesjes niet meer maar zou dat wel kunnen? Met een kaasvulling of zo? Of zou dat te machtig worden?
Dan zou het inderdaad te machtig worden, vrees ik. Ik zou het persoonlijk niet doen.
Succes en smakelijk!
Myriam
Oke, dank je wel voor je reactie. Het lijkt me een heerlijk recept, ga ze zeker een keer maken!