Nodig voor 4 paastaarten 14 cm diameter
Voor het zanddeeg:
150 g zachte boter
75 g suiker
Een snufje zout
10 g vanillesuiker
1 ei
225 g bloem
50 g bresilienne
Gehakte chocolade
Voor de advocaat:
5 dooiers
250 g griessuiker
205 g ongesuikerde condensmelk (ongezoete Carnation)
100 g alcohol 94°
Voor de duchesse biscuit (8 schijven):
7 eieren
180 g suiker
80 g amandelpoeder
180 g bloem
Voor de vanilleroom met advocaat:
1 liter slagroom
40 g suiker
½ tl merg van een vanillestok
Ca. 2 el vaste advocaat
Extra:
8 bananen
Het sap van 1 citroen
Bresilienne voor de afwerking
Bereiding
Voor het zanddeeg:
Klop de boter lucht met de suiker, vanillesuiker en het zout (in een staande mixer type KitchenAid uitgerust met de vlinder).
Voeg het ei toe en meng.
Voeg de bloem en bresilienne toe en meng kort tot een homogene massa.
Laat het deeg een half uurtje rusten alvorens verder te werken.
Rol het deeg uit op ca. 3 mm dikte, prik het in, steek het uit op 14 cm diameter.
Bak de plakken zanddeeg bij 180° C gedurende ca. 8 min.
Bestrooi de zanddeegbodems onmiddellijk met gehakte chocolade, laat kort smelten en smeer de chocolade uit met een penseel.
Voor de advocaat:
Meng de dooiers met de melk en suiker, roer zo lang tot de suiker volledig opgelost is.
Voeg de alcohol al roerend toe en vul een steriliseerbokaal of een fles met brede hals.
Voor de duchesse biscuit:
Bereid een bakplaat voor met bakpapier.
Klop de eieren met de suiker tot een stevig wit schuim.
Zeef de bloem samen met het amandelpoeder.
Spatel de bloem voorzichtig onder de eiermassa.
Verdeel de biscuitmassa in een egale laag van 1 cm dik op de plaat en bak in een voorverwarmde oven van 190° C gedurende ca. 10 min.
Leg een vel bakpapier klaar bestrooid met griessuiker.
Als de biscuit uit de oven komt, keer je de biscuit onmiddellijk om met de bovenkant op de suiker en laat zo afkoelen.
Steek er dan cirkels uit van 14 cm diameter.
Voor de vanilleroom met advocaat:
Klop de room met de suiker en het vanillemerg op tot een lobbige massa.
Voeg de advocaat toe en klop verder tot een spuitbare slagroom.
Samenstelling en afwerking
Leg de zanddeegbodem in een ring rondom met een stevige folie.
Leg hierop een laag duchesse biscuit. Bestrijk deze met advocaat.
Snijd de bananen in schijfjes van ca. 1,5 cm. Besprenkel ze onmiddellijk met citroensap tegen het verkleuren. Zet de schijfjes banaan netjes naast elkaar op de biscuit. Je gebruikt ca. 2 bananen per taart.
Spuit hierop een laag vanilleroom met advocaat van ca. 1 cm dik.
Beleg met de 2de plak biscuit en druk goed aan zodat de room tussen de bananen komt. Strijk weer in met advocaat.
Verwijder de ring en laat de taarten kort opstijven in de diepvries.
Bestrijk de paastaart rondom met de vanilleroom.
Bezet de zijkanten van de taarten met bresiliennenootjes.
Spuit op de paastaart een rand met toefjes vanilleroom en vul het vrijgebleven middenstuk met vaste advocaat. Deze laatste etappe doe je best net voor je de taart aansnijdt.
Tips:
Door de alcohol samen met de melk in de massa te doen (en dus niet eerst op te lossen), zal de advocaat vloeibaar blijven. Ideaal om de biscuit in te strijken.
De condensmelk (Carnation) kan ook vervangen worden door koffieroom.
Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan hotelschool Spermalie in Brugge.
Ga ik zeker eens proberen. (Ziet er verrukkelijk uit)
Geniet ervan!