Hap en Tap logo zonder streep
Aardbeientaart met passievruchtencrème

Aardbeientaart met passievruchtencrème

3 jun 2016 | Gebak en koekjes, Zoet

Het aardbeienseizoen is volop aan de gang – met elke dag aardbeienmarkt bij mij in Beervelde! – en dus is het de hoogste tijd voor aardbeientaart. Niet met de klassieke banketbakkersroom (niet dat daar iets mis mee is, hoor!), maar met een passievruchtencrème én een heerlijke bodem van Bretoens zanddeeg. Sorry, mijnheer of mevrouw de bakker, maar eens je deze aardbeientaart geproefd hebt, wil je geen andere meer… 😉

 

Aardbeientaart met passievruchtencrème

Nodig voor 3 taartjes van 10 cm diameter

Voor het Bretoens zanddeeg:
100 g zachte boter
100 g bloemsuiker
50 g eidooiers
142 g patisseriebloem
9 g bakpoeder

Voor de passievruchtencrème:
100 g passievruchtencoulis (diepvries van Boiron)
75 g room
75 g melk
2 eidooiers
22,5 g Maïzena of puddingpoeder
75 g suiker
1/2 vanillestok of vanillesuiker
4 g gelatineblaadjes

Voor de afwerking:
1 bakje aardbeien
250 ml room
1 el bloemsuiker
Lemon cress

 

Bereiding

Voor het Bretoens zanddeeg:
Meng de zachte boter, de bloemsuiker, de dooiers, de bloem en het bakpoeder in de kom van een staande robot tot een samenhangend deeg.

Plaats het deeg gedurende 30 min in de koelkast onder plasticfolie.

Rol het deeg uit tot 10 mm dik.

Steek het deeg uit met een ingevette ring van 10 cm diameter en plaats het met de ring op een bakplaat bekleed met bakpapier. Prik het deeg in met een vork.

Bak het deeg in de voorverwarmde oven bij 170° C gedurende 15 min. Haal het uit en duw het midden van het deeg terug (met de onderkant van een glas bv.) zodat je een opstaand randje krijgt. Bak het deeg verder af tussen de 7 en 10 min.

Maak de gebakjes voorzichtig los van de ringen en laat ze volledig afkoelen.

 

Voor de passievruchtencrème:
Breng de coulis, room en melk aan de kook met de vanillestok.

Maak een ruban met de dooiers, suiker, Maïzena of puddingpoeder.

Giet de kokende coulis op de ruban en breng aan de kook, terwijl je voortdurend roert zodat de crème niet verbrandt.

Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe. Laat afkoelen onder plasticfolie. Klop goed los voor gebruik.

Ben je de gelukkige bezitter van een Thermomix, dan kan het ook als volgt:

Doe de coulis, room, melk, dooiers en suiker in de Thermomix. Mix 15 sec / snelheid 7. Voeg de Maïzena of het puddingpoeder toe en mix nogmaals 15 sec / snelheid 7.

Programmeer de Thermomix: 23 min / 100° C / snelheid 3. Voeg op het laatst de geweekte en uitgeknepen gelatine toe. Laat afkoelen onder plasticfolie. Klop goed los voor gebruik. PS De tijd geldt enkel voor wanneer je ingrediënten al op kamertemperatuur zijn. Indien ze uit de koelkast komen, moet je extra tijd bijtellen.

 

Afwerking

Schep de passievruchtencrème in een spuitzak en spuit een laagje passievruchtencrème in de afgekoelde taartjes.

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze middendoor.

Klop de slagroom tot stijve pieken met de bloemsuiker.

Schik de aardbeien op de passievruchtencrème en werk af met een toef slagroom en enkele takjes lemon cress (als je die kunt vinden).

 

Aardbeientaart met passievruchtencrème

 

Bron: recept van Dhr. André Dehem, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.702 andere abonnees

ARCHIEF

9 Reacties

  1. soens

    d
    Dag Myriam

    proficiat met u blog!
    het is voor mij al dikwijls een bron van inspiratie geweest.
    ik ben bakker van beroep,en voor onze bretoense zanddeeg
    gebruiken wij kandijsuiker voor een donkerde kleur
    en een crunchy smaakgevoel.

    bedankt voor alles te delen.
    gr

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Philippe
      Oh, wat een goeie tip! Superbedankt!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  2. Leen

    Lijkt me een heel leuk recept om eens uit te proberen… Is er een winkel voor particulieren die passievruchtencoulis verkoopt?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Leen
      Als particulier kan je binnen in Horeca Totaal in Brugge en met een Dolce Club kaart (http://www.dolceworld.com/nl/word-dolce-lid) kan je ook binnen in het ISPC en Hanos. Als je zo’n kaart neemt, krijg je er meteen een kortingsbon voor het ISPC bij. Zo kost die je bijna niks maar en een jaar lang toegang tot ISPC en Hanos is best wel de moeite, als je ’t mij vraagt!
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
    • Monique Le Percq

      Makro heeft die ook maar niet van boiron. Wel in een diepvriesversie van 1 kg EN in een gekoelde versie van 1 l. Handig aan die laatste is dat je hem zelf nog kan invriezen in elke gewenste portie.

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Wat fijn dat je dit even laat weten, Monique. Ik kom nooit bij Makro, dus wist dit niet. Helemaal top!

        Antwoord
  3. Leen

    Dank jullie wel! Ik zal in de makro zeker eens gaan kijken en anders kijk ik wel bij het ISPC!

    Antwoord
  4. Esther

    Je hebt gelijk mayriam: echt heeeerlijk! Ik maak zelden twee keer hetzelfde taartje, maar dit recept is een blijvertje! ?

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Aardbeientaart met passievruchtencrème

by Myriam Minne time to read: 2 min
9