Ah zo? Niet op dieet dus? 😉 Herinneren zich jullie mijn deelname aan de Spar wedstrijd nog? Mijn hazenrug, aardappel kerstkransjes, spruitenpuree en frambozensaus bleek een winner en daardoor kreeg ik, samen met Annelies van Een Lepeltje Lekkers en Elien en Robbe van Een Bord Vol een reportage in Kook!, het magazine van Spar. We kregen elk een ingrediënt toegewezen waarmee we een dessert moesten maken: Annelies kreeg fruit, Elien en Robbe noten en – lucky me! – ik kreeg chocolade…
De zoektocht naar een leuk recept kon beginnen. Na het succes van mijn witte chocolade cheesecake met 3 ingrediënten die in no-time ‘duusd’ keer bekeken werd, wilde ik graag terug zo’n topper. Wel, die heb ik gevonden in de vorm van deze decadente chocoladetaart. Even weinig ingrediënten, even lekker!
Dank aan Spar voor de leuke namiddag en dito reportage, dank aan Klara voor de gastvrije ontvangst bij De Keyser en De Kok en dank aan Karl Bruninx voor de prachtige foto’s!
Nodig voor 1 decadente chocoladetaart van 20 cm
454 g pure chocolade (cacaopercentage niet hoger dan 62%)
227 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
6 grote eieren, op kamertemperatuur (of 300 g eieren zonder schaal)
Extra: frambozencoulis + verse frambozen + slagroom
Springvorm van 20 cm diameter
Bereiding
Verwarm de oven voor bij 220° C.
Smelt de chocolade en de boter au bain-marie. Roer af en toe tot het mengsel zacht en gesmolten is.
Doe de eieren in een mengkom en warm die zachtjes op au bain-marie waarbij je constant klopt met een klopper tot de eieren warm aanvoelen. Haal de kom onmiddellijk van het vuur en giet de eieren in de kom van een keukenrobot en klop gedurende ca. 5 minuten tot de massa verdrievoudigd is in volume en de eieren luchtig en licht van kleur worden.
Gebruik een rubberen spatel om de helft van de eieren onder de chocolade te mengen tot ze bijna volledig zijn opgenomen. Vouw er de rest van de eieren onder tot je geen strepen meer ziet. Schraap de mengeling van de bodem zodat alle zwaardere chocolade stukken worden opgenomen.
Bereid je springvorm voor: boter hem in en leg op de bodem beboterd bakpapier. Wikkel rond de buitenkant van de springvorm 2 lagen aluminiumfolie. Giet de mengeling in de voorbereide springvorm en zet die in een grotere bakplaat.
Zet in de oven en giet 2 cm heet water in de bakplaat. Bak gedurende 5 minuten. Dek losjes af met ingeboterde aluminiumfolie (of met een hittebestendig (glazen) deksel) en bak nog 10 minuten verder. Het deeg moet nog een beetje wiebelen.
Haal de springvorm uit het warmwaterbad en laat gedurende ca. 45 minuten afkoelen. Dek strak af met plasticfolie en zet in de koelkast tot de taart stevig is gedurende minstens 3 uur.
Haal de taart uit de springvorm: bekleed een groot bord met ingevette plasticfolie. Warm de zijkanten van de springvorm op met een bunzenbrander, een haardroger of een warme handdoek. Maak met een spatel (of met een mes) de randen van de taart los en klik de springvorm open. Plaats het met plastic beklede bord bovenop de taart en keer er de taart op om. Maak nu ook de bodem van de taart warm en verwijder die. Pel er voorzichtig het bakpapier af en keer de taart terug om op een taartschaal.
Serveer: Snijd de taart met een mes met een dun lemmet dat je tussen elk stuk telkens in heet water hebt ondergedompeld. Geef er frambozensaus en verse frambozen bij en slagroom indien gewenst.
0 reacties