En zo kwam het onderwerp op een dag op deze gemarmerde mango-yoghurttaart en hoe mouthwatering lekker die er wel niet uit zag. En fris. En… En… En… Ik kon hem niet rap genoeg op mijn TO DO lijst zetten… én afvinken, want ik maakte hem bij wijze van spreken direct. Ik verving de suiker door Zùsto waardoor hij niet alleen lekker en fris was, maar ook nog eens licht! Mooi meegenomen is dat na de ‘zware’ feestperiode.
PS Voor wie wil zien hoe deze gemarmerde mango-yoghurttaart gemaakt wordt, is er een filmpje op 24kitchen.nl.
Recept voor gemarmerde mango-yoghurttaart
(Voor)bereidingstijd: 40 min
Opstijven: 2 u
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Ingrediënten voor 6 à 8 personen:
Voor de bodem:
125 g boter
250 g lange vingers
Voor de mangovulling:
425 g kant-en-klare mangopuree (of ontdooide diepvries mangoblokjes gepureerd in de blender)
3 blaadjes gelatine (van 3 g/blaadje)
Voor de yoghurtmousse:
600 ml volle yoghurt
100 g Zùsto (of suiker)
1 el vanillesuiker
1 citroen
300 ml slagroom
5 blaadjes gelatine (van 3 g/blaadje)
Voor de garnering:
Wat takjes munt
150 ml slagroom
30 g Zùsto (of suiker)
Werkwijze
Bekleed de bodem van een ronde springvorm met bakpapier. Smelt de boter en vermaal de koekjes tot fijne kruimels in een keukenmachine of met de hand.
Voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels en roer dit door elkaar.
Schep het mengsel op de bodem van de springvorm en druk dit aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm daarna in de koelkast.
Ga verder met het maken van de mangovulling. Week de blaadjes gelatine in ruim koud water.
Verhit 1/3 van de mangopuree in een pannetje. Voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe met een klein scheutje water. Roer door elkaar tot de gelatine opgelost is. Zet daarna het vuur uit. Voeg de rest van de mangopuree toe en roer alles nog eenmaal goed door.
Maak daarna de yoghurtmousse. Week wederom de blaadjes gelatine in koud water. Klop de slagroom met de suiker en vanillesuiker tot yoghurtdikte.
Schep 3 el yoghurt in een pannetje en verwarm dit rustig. Voeg de uitgeknepen gelatine toe met een klein scheutje water. Roer alles door elkaar tot de gelatine is opgelost.
Roer de gelatine door de resterende yoghurt en spatel de slagroom en het sap van 1/2 citroen erdoor.
Pak de springvorm met de koekjesbodem er weer bij. Schenk 1/2 van de yoghurtmousse in de springvorm en schenk de mangopuree erop.
Schenk daarna de resterende yoghurtmousse erop. Maak met een vork een paar zigzag-bewegingen door het mengsel zodat er uiteindelijk een mooi marmerpatroon ontstaat.
Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Snijd daarna met een mesje heel voorzichtig langs de rand, zodat de taart niet aan de springvorm blijft plakken. Open daarna de springvorm en hevel de taart eventueel over op een bord.
Klop de overgebleven slagroom met de suiker stijf en doe dit in een spuitzak. Spuit wat toefjes op de taart.
Steek een takje munt in elk slagroomtoefje. Ik vond de toefjes van De Sandwichformule nogal aan de klassieke kant en koos ervoor om slechts aan 1 kant van de gemarmerde mango-yoghurttaart dotjes te spuiten. Die werkte ik af met grofgehakte pistachenootjes die ik eerst door goudkleurig poeder (te koop bij Dreamland) gehaald had. De takjes munt verving ik door kleine blaadjes munt, wat ik eleganter vond.
Bron: recept gevonden op De Sandwichformule maar oorspronkelijk van Rudolph Van Veen.
Ik heb in de beginjaren van 24Kitchen zowat alles gezien en heel veel opgestoken van Rudolph!
Leuk! Ik kijk nooit tv, ook niet naar Njam of naar 24Kitchen… De tijd ontbreekt me: ik moet koken, bakken, fotograferen, bloggen… En een beetje lopen om mijn lijn te bewaren van al dat koken en bakken. En naar het voetbal, mijn prioriteit nr 1. Tijd om tv te kijken, schiet er dan niet meer over. 😉
Groetjes
Myriam