Koffiecrème met Baileys slagroom

Herinneren jullie zich mijn kookboekje met 100 verrines nog? Ik blogde er al 2 recepten uit: een verrine van zoete aardappel en sint-jakobsoester met peperkoek en een tartaar van tonijn met sesam. Nooit 2 zonder 3, denk ik dan. Deze keer geen hartig glaasje, maar een zoet. Eentje dat me enorm deed terugdenken aan een recept dat ik eerder al deelde (en dat enorm succesvol is op het wereldwijde web: het werd maar liefst meer dan 3000 keer gedeeld via Pinterest!). Maar schijn bedriegt: het vorige glaasje was chocolademousse met een espuma van speculaas, nu is het een koffiecrème met een espuma van Baileys.

Enkele tips:
– Gebruik glaasjes die hittebestendig zijn. Ik spaar altijd leuke glazen bokaaltjes van yoghurt, foie gras, confituur,… en die komen bij dit soort recepten prima van pas.
– Zorg ervoor dat het water dat je voor de bain-marie gebruikt al heel heet is. Dat bespaart je een pak tijd in de oven.
– Check of de koffiecrème stevig genoeg is voor je ‘m uit de oven haalt. De koffiecrème mag nog wat wiebelen, maar moet toch al stevig aanvoelen. Is dat nog niet het geval, laat hem dan nog wat langer staan.

 

Koffiecrème met Baileys slagroom

 

Nodig voor 4 grote of 8 kleine potjes

20 cl volle room
20 cl volle melk
4 dooiers
100 g poedersuiker
3 el oploskoffie

Voor de slagroom:
20 cl volle room
6 el Baileys

 

Koffiecrème met Baileys slagroom

 

Bereiding

Maak de slagroom. Meng de room met de Baileys en giet de mengeling in een espumafles. Draai de fles dicht, steek er een gascartouche op en schud stevig. Leg de espumafles in de koelkast gedurende minstens 2 uur.

Klop de dooiers met de suiker tot de mengeling wit wordt (d.i. een ruban). Giet de melk en de room in een kookpot samen met de oploskoffie. Breng aan de kook.

Verwarm de oven voor op 180° C. Giet de kokende melk beetje bij beetje bij de eier-suikermengeling, waarbij je onophoudelijk blijft kloppen. Giet de massa vervolgens in 4 grote of 8 kleine verrines die in de oven mogen.

Gaar de koffiecrème au bain-marie in de voorverwarmde oven gedurende ca. 25 min. De crèmes moeten vast aanvoelen. Laat de crèmes afkoelen en zet ze in de koelkast gedurende minstens 2 uur. Serveer de crèmes goed koud. Spuit er een flinke toef Baileys slagroom op.

 

Koffiecrème met Baileys slagroom

 

Bron: recept uit het boekje Carrément cuisine : 100 recettes de verrines.

Koffiecrème met Baileys slagroom

by Myriam Minne time to read: 2 min
5
%d bloggers liken dit: