Enkele tips:
– Gebruik glaasjes die hittebestendig zijn. Ik spaar altijd leuke glazen bokaaltjes van yoghurt, foie gras, confituur,… en die komen bij dit soort recepten prima van pas.
– Zorg ervoor dat het water dat je voor de bain-marie gebruikt al heel heet is. Dat bespaart je een pak tijd in de oven.
– Check of de koffiecrème stevig genoeg is voor je ‘m uit de oven haalt. De koffiecrème mag nog wat wiebelen, maar moet toch al stevig aanvoelen. Is dat nog niet het geval, laat hem dan nog wat langer staan.
Nodig voor 4 grote of 8 kleine potjes
20 cl volle room
20 cl volle melk
4 dooiers
100 g poedersuiker
3 el oploskoffie
Voor de slagroom:
20 cl volle room
6 el Baileys
Bereiding
Maak de slagroom. Meng de room met de Baileys en giet de mengeling in een espumafles. Draai de fles dicht, steek er een gascartouche op en schud stevig. Leg de espumafles in de koelkast gedurende minstens 2 uur.
Klop de dooiers met de suiker tot de mengeling wit wordt (d.i. een ruban). Giet de melk en de room in een kookpot samen met de oploskoffie. Breng aan de kook.
Verwarm de oven voor op 180° C. Giet de kokende melk beetje bij beetje bij de eier-suikermengeling, waarbij je onophoudelijk blijft kloppen. Giet de massa vervolgens in 4 grote of 8 kleine verrines die in de oven mogen.
Gaar de koffiecrème au bain-marie in de voorverwarmde oven gedurende ca. 25 min. De crèmes moeten vast aanvoelen. Laat de crèmes afkoelen en zet ze in de koelkast gedurende minstens 2 uur. Serveer de crèmes goed koud. Spuit er een flinke toef Baileys slagroom op.
Bron: recept uit het boekje Carrément cuisine : 100 recettes de verrines.
Oei, dit lijkt mij lekker, maar ook vrij bewerkelijk. Wat denk je zou ik het ook kunnen maken én garen in de thermomix?
Valt wel mee, hoor, Daniëlle. Het garen doet je oven. 😉
Als je wil, kan je dit inderdaad in de TM doen. Ga dan tewerk zoals je zou doen voor een crème brûlée.
Succes!
Myriam
Ha! Dank je voor je snelle reactie, ik ga meteen aan de slag!
Nu tweemaal gemaakt, twee keer dat het er echt niet smakelijk uitziet. Lekker wel.
Kan dit aan een slechte werking liggen van mijn oven ? Is wel van jaren, is soms wel eens van temperatuur niet correct en een nieuwe zou zeker welkom zijn. De bereiding komt wel borrelend omhoog, maar op het einde toe zakt gans de boel terug in elkaar ondanks dat de ovendeur niet wordt opengetrokken. Op jouw foto ziet dit er toch niet “inééngezakt” uit.
Hoi Geert
Bij mij zakte het toch ook wel wat terug, zenne. En als je kijkt naar het oorspronkelijke recept naar waar ik verwijs, ook, zo lijkt het wel.
Natuurlijk is een correcte temperatuur bij dit recept wel doorslaggevend.
Er zit niks anders op dan te investeren in een nieuwe oven, vrees ik. Een laat kerscadeautje voor jezelf? 😉
Groetjes
Myriam