Hap en Tap logo zonder streep
Koffiecrème met Baileys slagroom

Koffiecrème met Baileys slagroom

21 dec 2016 | Dessert, Zoet

Herinneren jullie zich mijn kookboekje met 100 verrines nog? Ik blogde er al 2 recepten uit: een verrine van zoete aardappel en sint-jakobsoester met peperkoek en een tartaar van tonijn met sesam. Nooit 2 zonder 3, denk ik dan. Deze keer geen hartig glaasje, maar een zoet. Eentje dat me enorm deed terugdenken aan een recept dat ik eerder al deelde (en dat enorm succesvol is op het wereldwijde web: het werd maar liefst meer dan 3000 keer gedeeld via Pinterest!). Maar schijn bedriegt: het vorige glaasje was chocolademousse met een espuma van speculaas, nu is het een koffiecrème met een espuma van Baileys.

Enkele tips:
– Gebruik glaasjes die hittebestendig zijn. Ik spaar altijd leuke glazen bokaaltjes van yoghurt, foie gras, confituur,… en die komen bij dit soort recepten prima van pas.
– Zorg ervoor dat het water dat je voor de bain-marie gebruikt al heel heet is. Dat bespaart je een pak tijd in de oven.
– Check of de koffiecrème stevig genoeg is voor je ‘m uit de oven haalt. De koffiecrème mag nog wat wiebelen, maar moet toch al stevig aanvoelen. Is dat nog niet het geval, laat hem dan nog wat langer staan.

 

Koffiecrème met Baileys slagroom

 

Nodig voor 4 grote of 8 kleine potjes

20 cl volle room
20 cl volle melk
4 dooiers
100 g poedersuiker
3 el oploskoffie

Voor de slagroom:
20 cl volle room
6 el Baileys

 

Koffiecrème met Baileys slagroom

 

Bereiding

Maak de slagroom. Meng de room met de Baileys en giet de mengeling in een espumafles. Draai de fles dicht, steek er een gascartouche op en schud stevig. Leg de espumafles in de koelkast gedurende minstens 2 uur.

Klop de dooiers met de suiker tot de mengeling wit wordt (d.i. een ruban). Giet de melk en de room in een kookpot samen met de oploskoffie. Breng aan de kook.

Verwarm de oven voor op 180° C. Giet de kokende melk beetje bij beetje bij de eier-suikermengeling, waarbij je onophoudelijk blijft kloppen. Giet de massa vervolgens in 4 grote of 8 kleine verrines die in de oven mogen.

Gaar de koffiecrème au bain-marie in de voorverwarmde oven gedurende ca. 25 min. De crèmes moeten vast aanvoelen. Laat de crèmes afkoelen en zet ze in de koelkast gedurende minstens 2 uur. Serveer de crèmes goed koud. Spuit er een flinke toef Baileys slagroom op.

 

Koffiecrème met Baileys slagroom

 

Bron: recept uit het boekje Carrément cuisine : 100 recettes de verrines.

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.907 andere abonnees

ARCHIEF

5 Reacties

  1. Daniëlle

    Oei, dit lijkt mij lekker, maar ook vrij bewerkelijk. Wat denk je zou ik het ook kunnen maken én garen in de thermomix?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Valt wel mee, hoor, Daniëlle. Het garen doet je oven. 😉
      Als je wil, kan je dit inderdaad in de TM doen. Ga dan tewerk zoals je zou doen voor een crème brûlée.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  2. Daniëlle

    Ha! Dank je voor je snelle reactie, ik ga meteen aan de slag!

    Antwoord
  3. de preester geert

    Nu tweemaal gemaakt, twee keer dat het er echt niet smakelijk uitziet. Lekker wel.
    Kan dit aan een slechte werking liggen van mijn oven ? Is wel van jaren, is soms wel eens van temperatuur niet correct en een nieuwe zou zeker welkom zijn. De bereiding komt wel borrelend omhoog, maar op het einde toe zakt gans de boel terug in elkaar ondanks dat de ovendeur niet wordt opengetrokken. Op jouw foto ziet dit er toch niet “inééngezakt” uit.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hoi Geert
      Bij mij zakte het toch ook wel wat terug, zenne. En als je kijkt naar het oorspronkelijke recept naar waar ik verwijs, ook, zo lijkt het wel.
      Natuurlijk is een correcte temperatuur bij dit recept wel doorslaggevend.
      Er zit niks anders op dan te investeren in een nieuwe oven, vrees ik. Een laat kerscadeautje voor jezelf? 😉
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Koffiecrème met Baileys slagroom

by Myriam Minne time to read: 2 min
5
%d bloggers liken dit: