Nodig voor 4 grote of 8 kleine potjes
20 cl volle room
20 cl volle melk
4 dooiers
100 g poedersuiker
3 el oploskoffie
Voor de slagroom:
20 cl volle room
6 el Baileys
Bereiding
Maak de slagroom. Meng de room met de Baileys en giet de mengeling in een espumafles. Draai de fles dicht, steek er een gascartouche op en schud stevig. Leg de espumafles in de koelkast gedurende minstens 2 uur.
Klop de dooiers met de suiker tot de mengeling wit wordt (d.i. een ruban). Giet de melk en de room in een kookpot samen met de oploskoffie. Breng aan de kook.
Verwarm de oven voor op 180° C. Giet de kokende melk beetje bij beetje bij de eier-suikermengeling, waarbij je onophoudelijk blijft kloppen. Giet de massa vervolgens in 4 grote of 8 kleine verrines die in de oven mogen.
Gaar de koffiecrème au bain-marie in de voorverwarmde oven gedurende ca. 25 min. De crèmes moeten vast aanvoelen. Laat de crèmes afkoelen en zet ze in de koelkast gedurende minstens 2 uur. Serveer de crèmes goed koud. Spuit er een flinke toef Baileys slagroom op.
Bron: recept uit het boekje Carrément cuisine : 100 recettes de verrines.