Hap en Tap logo zonder streep

Rijstdessert om met gouden lepeltjes te eten

22 sep 2019 | Dessert, Zoet

Ik kreeg van Bosto de vraag of ik het zag zitten om een recept te ontwikkelen met hun dessertrijst. En of ik dat zag zitten! Rijstpap is een van de favoriete desserts van mijn man. Hij is niet zo van de chocolade, namelijk. ? Nu wilde ik heel graag een rijstdessert maken dat je ‘alleenstaand’ kan serveren of als onderdeel van een dessertbord. Wel, dat is prima gelukt. Dit rijstdessert lepel je binnen de kortste keren op, uiteraard met gouden lepeltjes voor een instant heaven experience. Maar je zou hier bv. perfect ook nog een bolletje (bloed)sinaasappelijs en wat partjes (bloed)sinaasappel bij kunnen serveren voor een extra feestelijk bordje. Christmas is coming, remember! Genieten zal je sowieso doen.

 

Rijstdessert om met gouden lepeltjes te eten

 

Recept voor rijstdessert om met gouden lepeltjes te eten

Weken: 20 min
Koken: 40 min
Rusten: 3 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6 personen:
60 g dessertrijst van Bosto
25 g boter
75 g suiker
1 vanillestok
3 dl melk
2 eierdooiers
1,5 dl room
2 blaadjes gelatine (van ca. 3,2 g/stuk)

Voor de bodem:
100 g melkchocolade
40 g rijstcrispies

Extra:
6 ringen van 6 cm diameter

 

Bereidingswijze

Week de rijst 20 min in water en giet af.

Voeg de melk toe met de gespleten en geschraapte vanillestok en de boter en laat 35 min koken onder deksel. Roer regelmatig door! Laat daarna nog 5 min koken zonder deksel.

Voeg de 2 geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine toe.

Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker tot een ruban.

Meng de rijst met de ruban en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voeg de halfopgeklopte room toe.

Meng ondertussen de gesmolten chocolade met de rijstcrispies.

Duw de 1 volle eetlepel van die met chocolade omhulde rijstcrispies in een dresseerring en druk goed aan. Laat opstijven in de koelkast.

Giet de rijstpap op de bodem van rijstcrispies en laat opstijven in de koelkast.

Haal het rijstdessert uit de ring door met een scherp mes langs de rand te gaan.

Tip: je zou de dresseerringen kunnen bekleden met rhodoid folie om het rijstdessert makkelijker los te maken.

Werk af naar keuze: ik bestrooide het rijstdessert tot halfweg met cacaopoeder en legde op de andere vrije helft wat eetbare bloemen.

 

Rijstdessert om met gouden lepeltjes te eten

 

Dit recept heb ik gecreëerd in samenwerking met Bosto, lees mijn disclaimer.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.273 andere abonnees

ARCHIEF

7 Reacties

  1. gerda van kesteren

    welke rijst kan ik ook gebruiken wij hebben geen bosto rijst.

    gerda

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Gerda,
      Ik zou zeker kiezen voor een ronde korrelrijst die veel vocht opneemt. Dus geen kookbuiltjes of dergelijke.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  2. Jacqueline

    Hallo Myriam,

    Ik wil dit dessert gaan maken voor ons kookclubje. Nu is mijn vraag, wat kan ik hier het beste te drinken bij schenken?

    Met vriendelijke groet,

    Jacqueline Geurts

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Jacqueline
      Ik zou kiezen voor een zoete witte wijn. Niet mierzoet zoals een Sauternes waarvan je mond blijft dichtplakken, maar een zoete witte wijn uit de Loirestreek bvb.
      Smakelijk en schol!
      Myriam

      Antwoord
  3. ann

    Dit weekend het dessert geprobeerd. Is het de bedoeling dat de bodem krokant is? Bij mij is dit niet zo. Wat kan reden zijn? Te weinig aangedrukt en te weinig afgekoeld?
    Toen de rijst 20min gekookt had, was al de melk quasi weg, dus niet meer verder laten koken. Ik heb de rijstpap redelijk snel op bodem gedaan, erna was hij precies deels in bodem gedrongen.
    Om er een gezonder variant van te maken heb ik de boter en room weggelaten, wat is belangrijkste functie hiervan? Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja Ann, het is de bedoeling dat de bodem krokant is. Rice crispies zijn krokant en knapperig.
      Als je rijst (elke rijst reageert anders) teveel melk opslorpt, dan zou ik nog extra melk toevoegen ipv te stoppen met koken. Proeven is key!
      Er staat duidelijk in het recept: laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dus ja, als je de rijst te warm op de bodem giet, dan kan ik het niet helpen dat je bodem zompig wordt en niet krokant blijft.
      En als je de boter en room ook weglaat, tjah, sorry maar dan klopt het recept niet meer. Boter en room zorgen voor smaak én binding/smeuïgheid.
      In patisserie zijn er 2 regels: regel nummer 1 weeg alles af en volg het recept. Regel nummer 2: respecteer altijd regel nummer 1. 😉

      Antwoord
      • Ann

        Mijn reactie was goed bedoeld en wou gewoon wat advies. Ik stelde me geen bedenkingen bij je recept. Bedankt!

        Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rijstdessert om met gouden lepeltjes te eten

by Myriam Minne time to read: 1 min
7
%d bloggers liken dit: