Lukken ofte nieuwjaarswafeltjes

door | dec 30, 2016 | Gebak en koekjes, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Lukken ofte nieuwjaarswafeltjes
Ik heb een olifantengeheugen. Allez, ’t is te zeggen, vooral mijn langetermijngeheugen is (nog) goed. Zo herinner ik me dingen uit mijn jeugd alsof het gisteren was. Zoals mijn bezoekjes aan mijn ‘meetje’, de moeder van mijn vader, op nieuwjaar. Die dag haalde ze steevast lukken boven voor bij de koffie én de Elixir d’Anvers. Het vrouwtje was een eind in de 90 en bakte de wafeltjes dus niet meer zelf. Ze koos voor de gemakkelijkheidsoplossing, nl. de lukken van Jules Destrooper uit zo’n oude blikken doos. Wist ik toen veel dat lukken bedoeld waren als een geluksbrenger voor het nieuwe jaar. Ondertussen zijn deze traditionele West-Vlaamse nieuwjaarswafeltjes erkend als streekproduct.

En ik, ik ben nog jong (ahum!) en bak ze dus wel nog zelf. Dat deze lukken jullie alle geluk van de wereld mogen brengen voor 2017. Wat ik mezelf toewens voor het nieuwe jaar? Een tweede opeenvolgende kampioenstitel voor Club Brugge zou mooi zijn! Van mijn bakexploten zal het zeker niet afhangen. Ik heb een hele avond lukken staan bakken… No Sweat, No Glory of #bluvngoan, da’s niet alleen het motto van mijn idolen, da’s ook mijn motto. 😉

 

Lukken ofte nieuwjaarswafeltjes

 

Nodig

Het merg van 1 vanillestok
500 g suiker
250 g gesmolten boter
Een snuifje zout
2 eieren
500 g bloem

 

Werkwijze

Meng de boter, de suiker, het zout, de eieren en het vanillemerg kort met elkaar.

Voeg de bloem toe en meng heel kort tot de bloem door de vloeibare massa opgenomen is.

Laat het deeg (bij voorkeur) een hele nacht goed ingepakt in de koelkast rusten.

Maak bolletjes van het deeg.

Bak de lukken in een voorverwarmd wafelijzer tot de wafeltjes goudbruin zijn gedurende ca. 2 minuten.

Laat de lukken afkoelen en bewaar ze in een metalen koekjestrommel.

 

Lukken ofte nieuwjaarswafeltjes

 

Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 1.990 andere abonnees

Archief

  • 2021 (98)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)

15 Reacties

  1. Els haelewijn

    En het deeg is al even lekker als de lukken zelf ??

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Da’s waar, Els. Ik heb stiekem van het deeg geproefd en da’s superlekker. 🙂

      Antwoord
  2. Ann

    Myriam, in welk toestel heb je die gebakken?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Ann,
      Ik heb een FriFri wafelijzer met speciale wafelplaten hiervoor gebruikt.
      Ik heb dat gekocht bij mijn ‘klasgenote’ van de bakklas die een elektrozaak heeft: Profilec in Brugge.
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  3. Andrea de wit

    Bij mij zijn de wafeltjes hard nadat ze afgekoeld zijn. Ligt dat aan de soort boter?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Lukken of nieuwjaarswafeltjes zijn harde wafeltjes, Andrea! Het is dus helemaal normaal. 🙂
      Maar de belangrijkste vraag: vind je ze ook lekker?
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
      • Andrea de wit

        Natuurlijk

        Antwoord
  4. Vanessa

    Gebruik je gewone suiker of bruine suiker gr

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Gewone suiker, Vanessa. Moest het bruine suiker zijn, dan zou ik dat ook zo vermeld hebben. Dus de gewone, klassieke griessuiker.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  5. Kurt Dejaegere

    En een beetje rum toevoegen.. heerlijk!!

    Antwoord
  6. Serlez martine

    Ik heb het deeg gemaakt maar in het bakken mislukt hoe komt dat groetjes

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Martine
      Wat gaat er mis?
      Welk wafelijzer heb je gebruikt? Een wafelijzer met speciale bakplaat voor deze wafeltjes?
      Ik hoor het graag.
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
  7. Dirk Rombaut

    Is het normaal dat er veel boter uitloopt tijdens het bakken.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dit is natuurlijk al een tamelijk oud recept, maar ik herinner me niet dat er veel boter uitliep tijdens het bakken.
      Zijn ze gelukt? Zijn ze lekker, Dirk?

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  +  16  =  18

Lukken ofte nieuwjaarswafeltjes

by Myriam Minne time to read: 1 min
15
%d bloggers liken dit: