Lukken ofte nieuwjaarswafeltjes

Ik heb een olifantengeheugen. Allez, ’t is te zeggen, vooral mijn langetermijngeheugen is (nog) goed. Zo herinner ik me dingen uit mijn jeugd alsof het gisteren was. Zoals mijn bezoekjes aan mijn ‘meetje’, de moeder van mijn vader, op nieuwjaar. Die dag haalde ze steevast lukken boven voor bij de koffie én de Elixir d’Anvers. Het vrouwtje was een eind in de 90 en bakte de wafeltjes dus niet meer zelf. Ze koos voor de gemakkelijkheidsoplossing, nl. de lukken van Jules Destrooper uit zo’n oude blikken doos. Wist ik toen veel dat lukken bedoeld waren als een geluksbrenger voor het nieuwe jaar. Ondertussen zijn deze traditionele West-Vlaamse nieuwjaarswafeltjes erkend als streekproduct.

En ik, ik ben nog jong (ahum!) en bak ze dus wel nog zelf. Dat deze lukken jullie alle geluk van de wereld mogen brengen voor 2017. Wat ik mezelf toewens voor het nieuwe jaar? Een tweede opeenvolgende kampioenstitel voor Club Brugge zou mooi zijn! Van mijn bakexploten zal het zeker niet afhangen. Ik heb een hele avond lukken staan bakken… No Sweat, No Glory of #bluvngoan, da’s niet alleen het motto van mijn idolen, da’s ook mijn motto. 😉

 

Lukken ofte nieuwjaarswafeltjes

 

Nodig

Het merg van 1 vanillestok
500 g suiker
250 g gesmolten boter
Een snuifje zout
2 eieren
500 g bloem

 

Werkwijze

Meng de boter, de suiker, het zout, de eieren en het vanillemerg kort met elkaar.

Voeg de bloem toe en meng heel kort tot de bloem door de vloeibare massa opgenomen is.

Laat het deeg (bij voorkeur) een hele nacht goed ingepakt in de koelkast rusten.

Maak bolletjes van het deeg.

Bak de lukken in een voorverwarmd wafelijzer tot de wafeltjes goudbruin zijn gedurende ca. 2 minuten.

Laat de lukken afkoelen en bewaar ze in een metalen koekjestrommel.

 

Lukken ofte nieuwjaarswafeltjes

 

Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Lukken ofte nieuwjaarswafeltjes

by Myriam Minne time to read: 1 min
13
%d bloggers liken dit: