En ik, ik ben nog jong (ahum!) en bak ze dus wel nog zelf. Dat deze lukken jullie alle geluk van de wereld mogen brengen voor 2017. Wat ik mezelf toewens voor het nieuwe jaar? Een tweede opeenvolgende kampioenstitel voor Club Brugge zou mooi zijn! Van mijn bakexploten zal het zeker niet afhangen. Ik heb een hele avond lukken staan bakken… No Sweat, No Glory of #bluvngoan, da’s niet alleen het motto van mijn idolen, da’s ook mijn motto. 😉
Nodig
Het merg van 1 vanillestok
500 g suiker
250 g gesmolten boter
Een snuifje zout
2 eieren
500 g bloem
Werkwijze
Meng de boter, de suiker, het zout, de eieren en het vanillemerg kort met elkaar.
Voeg de bloem toe en meng heel kort tot de bloem door de vloeibare massa opgenomen is.
Laat het deeg (bij voorkeur) een hele nacht goed ingepakt in de koelkast rusten.
Maak bolletjes van het deeg.
Bak de lukken in een voorverwarmd wafelijzer tot de wafeltjes goudbruin zijn gedurende ca. 2 minuten.
Laat de lukken afkoelen en bewaar ze in een metalen koekjestrommel.
Bron: recept van Mevr. Inge Mersseman, lerares aan hotelschool Spermalie in Brugge.
En het deeg is al even lekker als de lukken zelf ??
Da’s waar, Els. Ik heb stiekem van het deeg geproefd en da’s superlekker. 🙂
Myriam, in welk toestel heb je die gebakken?
Dag Ann,
Ik heb een FriFri wafelijzer met speciale wafelplaten hiervoor gebruikt.
Ik heb dat gekocht bij mijn ‘klasgenote’ van de bakklas die een elektrozaak heeft: Profilec in Brugge.
Groetjes
Myriam
Bij mij zijn de wafeltjes hard nadat ze afgekoeld zijn. Ligt dat aan de soort boter?
Lukken of nieuwjaarswafeltjes zijn harde wafeltjes, Andrea! Het is dus helemaal normaal. 🙂
Maar de belangrijkste vraag: vind je ze ook lekker?
Groetjes
Myriam
Natuurlijk
Gebruik je gewone suiker of bruine suiker gr
Gewone suiker, Vanessa. Moest het bruine suiker zijn, dan zou ik dat ook zo vermeld hebben. Dus de gewone, klassieke griessuiker.
Succes en smakelijk!
Myriam
En een beetje rum toevoegen.. heerlijk!!
Oh, bedankt voor de tip, Kurt!
Liefs
Myriam
Ik heb het deeg gemaakt maar in het bakken mislukt hoe komt dat groetjes
Dag Martine
Wat gaat er mis?
Welk wafelijzer heb je gebruikt? Een wafelijzer met speciale bakplaat voor deze wafeltjes?
Ik hoor het graag.
Groetjes
Myriam
Is het normaal dat er veel boter uitloopt tijdens het bakken.
Dit is natuurlijk al een tamelijk oud recept, maar ik herinner me niet dat er veel boter uitliep tijdens het bakken.
Zijn ze gelukt? Zijn ze lekker, Dirk?