Toen ik onlangs in Kortrijk was voor een citytrip stapte ik er de eerste beste bakkerij binnen, want ik had nog brood nodig. Al snel merkte ik dat ik bij een topbakker beland was. Naast het “brood voor morgenvroeg” liet ik me verleiden door 2 galetten met vanille boterroom. Wel, ik heb mijn galet met lijf en leden moeten verdedigen of ik had er geen meer: mijn man at die van hem op en wendde al zijn verleidingstechnieken aan om die van mij te ontfutselen. Maar na 26 jaar huwelijk trap ik daar niet meer in, zalle! Al snapte ik hem wel: wat zijn die galetten met vanille boterroom lekker!
En dus bleven ze door mijn hoofd spoken. Ik sprak erover tijdens een etentje met mijn kookvriendinnen en een van de dames verklapte me dat ze het recept had en me zou doorsturen. De rest is geschiedenis: ik kon niet snel genoeg zelf eens die galetten met vanille boterroom maken. En dat ga ik nog doen. Normaal maak ik nooit 2 maal hetzelfde recept, maar hiervoor zal ik met plezier een uitzondering maken! Die boterroom smelt op de tong!
Het recept van de galetten is afkomstig van Stefan Elias die de recepten van bakkerij Bloch neerpende in een trilogie. Voor de boterroom gebruikte ik het recept van Stefan niet. Stefan gebruikt Italiaanse meringue en dat is toch wel voor gevorderden (met een suikerthermometer). Ik vond een “recept dat niet kan mislukken” en gebruikte dat. Het mislukte dus inderdaad niet. 😀
Galetten met vanille boterroom
Equipment
- 1 Wafelijzer met kleine ruitjes
Ingrediënten
Voor de galetten:
- 100 g bloem
- 35 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 30 g poedersuiker
- 20 g ei
- 15 g verse melk
- 20 g gist
- 2 g zout
Voor de vanille boterroom:
- 75 g fijne griessuiker
- 125 g zachte boter
- 1 ei
- 1/2 vanillestok
Afwerking:
- Poedersuiker
Instructies
Voor de galetten:
- Verkruimel de gist in een kom. Voeg er de bloem, de melk, de suiker, het zout, het ei en 20 g boter aan toe. Meng tot een egaal deeg.
- Kneed het deeg 5 min op de werktafel.
- Meng er daarna nog 15 g boter onder.
- Weeg 10 porties van 20 g af en maak ze rond of lang, naargelang het gewenste wafeltje.
- Laat de porties een uurtje rusten en bak ze daarna ca. 30 sec in het warme ijzer. Druk het wafelijzer goed aan.
- Snijd de wafeltjes onmiddellijk doormidden (let op: warm!) en laat de helften afkoelen.
Voor de vanille boterroom:
- Maak de blokjes boter glad met een spatel.
- Klop het hele ei met de suiker in een steelpan au bain-marie tot een ruban.
- Voeg nu het merg van de 1/2 vanillestok toe, plaats de pan in een bak met koud water en roer tot de ruban is afgekoeld.
- Roer nu de ruban geleidelijk onder de boter. Klaar!
Afwerking:
- Smeer de boterroom tussen de wafeltjes of beter nog, schep hem in een spuitzak en spuit een dikke laag tussen de wafeltjes.
- Werk de wafeltjes af met een laagje poedersuiker.
- Smullen!
Bron: het recept voor de galetten vond ik in de Bloch trilogie van Stefan Elias en voor de boterroom op de Franse site Marmiton.
Goedemorgen, Myriam! Lijkt mij een leuk recept, wil het ook eens maken!
Het enige… het wafelijzer? Kan jij me één van de goedkopere aanbevelen?
Zo’n duurdere zal wel beter werken, maar voor die enkele keren dat ik het mss zal gebruiken kan ik het best kiezen voor de betere goedkopere, toch!
Alvast bedankt
Dag Rita,
Ik heb een FriFri wafelijzer voor “gewone” wafels en heb daarbij de bakplaten voor boterwafels gekocht:
https://frifri.be/nl/product-categorie/accessoires-wafelijzer-bakplaten/
En nu heb je me zin doen krijgen om ook de bakplaten voor gevulde wafels te bestellen. Aaaaaargh! 😉
Hallo,
In welke bakker was dat in Kortrijk?
Dank u
Dat was Patisserie Ridder & Hove in de Voorstraat.
De eerste de beste bakker bleek de beste bakker te zijn!