Hap en Tap logo zonder streep
Leuke én lekkere Leiestreek!

Leuke én lekkere Leiestreek!

9 jan 2023 | Hap & Tap op stap, Reviews

In 2021 werd mij gevraagd of ik in de jury wilde zetelen die de Leiespots 2022 zouden aanduiden. Als bedanking hiervoor zou de toeristische dienst van de Leiestreek me een weekendje weg sturen om enkele van die Leiespots te ontdekken. Dàt hoefde je me geen twee keer te vragen. Ten eerste was mijn ego enorm gestreeld dat ik, blogstertje van het vijfde knoopsgat, uitgekozen werd om in een jury te zetelen en dan in ruil ook nog een weekendje weg. Count me in!

Rebelle* in Marke, verfijnde, moderne keuken met oosterse toets

Ik had aan Toerisme Leiestreek laten weten dat Leiespot Rebelle al lang op mijn bucketlist stond. De niet zo subtiele hint werd meteen begrepen en een lunch bij Martijn Defauw kwam op mijn programma te staan. Wanneer je ergens al heel lang erg naar uitkijkt, dan kan dat dik tegenvallen, maar dat deed deze lunch allerminst. De hoge verwachtingen werden helemaal ingelost. Het was genieten van begin tot eind en het hele plaatje klopte: leuke omkadering, een enthousiast team, héérlijke wijntjes (je krijgt bij elk gerecht trouwens de keuze tussen 2 verschillende glazen (halve of volle glazen) met veel deskundigheid voorgesteld door de sommelier en de gerechten zijn stuk voor stuk pareltjes die lokale ingrediënten combineren met oosterse invloeden.

Leuke én lekkere Leiestreek!

De 3-gangen lunch bestond uit een verrukkelijk stukje kabeljauw, geserveerd met peterseliewortel en afgewerkt met de beste beurre blanc saus everrrrr! Die werd op smaak gebracht met bieslook, boschampignons en viseitjes. En het goede nieuws is: het potje saus blijft gewoon op tafel staan, zodat je naar hartelust nog wat extra kan opscheppen. Als passende wijn werd een elegante witte uit de Ardèche aangeprezen of een strakkere uit de Jura.

Als hoofdgerecht serveerde Martijn perfect gegaard Holstein rund gelakt in sojasaus en licht gerookt op de Japanse barbecue. Hierbij kwam geroosterde rode biet, zoetzuur van sjalot en een uitgesproken jus van het rund. In het glas een soepele natuurwijn uit de Languedoc of een bombastische “once in a lifetime” wijn uit Noord-Italië van 2006.

Het dessert luisterde naar de mysterieuze naam Zenne Y Frontera. We kregen een mousse, sorbet, rozijntjes,… op basis van lambiek, een streekbier uit de Zennevallei, gerijpt op sherryvaten van Frontera. Vandaar de naam dus! Trouwens, niet alleen de naam was mysterieus, de inhoud van het kommetje was dat ook. Alles zat verstopt onder een krokantje. Maar wat een smaakbom. Het mag niet verbazen dat Martijn door Gault&Millau al verkozen werd tot dessertchef van het jaar.

Leuke én lekkere Leiestreek!

Na een koffie met de nodige mignardises stapten we helemaal gelukkig en voldaan naar buiten. Hier komen we zeker nog terug!

Restaurant Rebelle
Rekkemsestraat 226, 8510 Kortrijk
www.restaurantrebelle.be

Kortrijk Creative City Tour, de ideale manier om de stad te ontdekken

Om de calorieën te verbranden, trokken we onze wandelschoenen aan. Jammer genoeg moest ook de paraplu mee. De weergoden waren ons niet goed gezind. Om deze wandeling te doen, wip je best even binnen in het nieuwe Toerismekantoor van Kortrijk aan de ingang van het Begijnhof, een historische parel én UNESCO-werelderfgoed. Daar kan je een gratis kaart ophalen. De wandeling leidt je langs must-sees, leuke eet- en drinkadresjes en hippe shops. Je maakt kennis met landmarks zoals Broelkaai 6, de Buda-tip en je piept al even vooruit naar Abby, een nieuwe, eigenzinnige tentoonstellingssite voor beeldende kunst (opening voorzien in 2024).

Leuke én lekkere Leiestreek!
Leuke én lekkere Leiestreek!

Doordat de hemelsluizen helemaal werden opengezet, maakte ik de wandeling in 2 keer en maakte gretig gebruik van de Kortrijkse koffiecrawl. Ik dronk een vegan warme chocomelk bij IzyCoffee en een latte macchiato bij Brunchbar, de nieuwe zaak van collega blogster Joline van Kantine Joline. Ook bij die andere collega blogster Lieve van Rue de Surène wipte ik binnen. Zij baat samen met haar man La Cantine Byttebier uit, een origineel lunchadresje ondergebracht in een prachtig pand, waar je ook uitgebreid kan shoppen! Ik ging langs bij Boekenhuis Theoria, zoals de naam al aangeeft, geen boekhandel, maar een heel herenhuis vol met boeken. En taart en koffie. Wees welkom!

Spicy Lemon, Iraanse en Perzische klassiekers in een überhip interieur

Voor het diner stuurde Toerisme Leiestreek me naar Spicy Lemon. Eerlijk? Zelf zou ik nooit gekozen hebben voor dit adresje, maar wat was ik blij met deze aangename eerste kennismaking met de Midden-Oosterse keuken! Al bij het binnenkomen, werd ik van mijn sokken geblazen door het interieur. Dit is het soort zaak dat je verwacht in Kopenhagen of in Parijs, maar niet in Kortrijk. De loungemuziek én het supervriendelijke personeel zorgen meteen voor de juiste, goeie vibes.

Leuke én lekkere Leiestreek!

Aangezien deze keuken me totaal onbekend is, laat ik me leiden door het advies van de bediening en kies voor het verrassingsmenu. Maar niet nadat ik me eerst een Sumac Sour besteld heb! Zelfs de klassieke cocktails krijgen hier een oosterse toets: zo wordt een Margarita hier een Kurkuma Margarita. Al snel komt het eerste gerecht. Een blik op de menukaart leert me dat dit “only for the brave” is. Een gewaarschuwde vrouw is er 2 waard en dus dip ik slechts een klein hoekje van mijn brood in de harissa. 😅 Gelukkig mildert de labneh de pittige smaak.

Hierna serveert de keuken ons achtereenvolgens Chou Farsi (kool gevuld met kalfsvlees, rijst, Kurkumama’s kruidenmix & walnoten), Kurkumama’s Fatayer (een pasteitje gevuld met spinazie, gemalen kurkuma-aardappelen en pittige baharat-mix) en Biryani met lam (een kleipot gevuld met langzaam gegaard lam, Kurkumama’s aromatische kruidenmix en basmatirijst), stuk voor stuk smaakbommetjes en sharing dishes om op ’t gemak van te genieten.

Leuke én lekkere Leiestreek!

Hoewel we na zoveel lekkers al helemaal voldaan zijn, laten we ons de 2 desserts die Spicy Lemon voor ons in petto heeft nog helemaal welgevallen: de huisgemaakte baklava en het lekkerste en zachtste pistacheroomijs dat ik ooit proefde. Dit adresje is een aanrader. En dat merk je: op vrijdagavond was het helemaal volzet. Reserveren is dus de boodschap!

Spicy Lemon
Waterpoort 3, 8500 Kortrijk
www.spicylemon.be

Courgette, winkel en lunchbar met inspirerende zaakvoerster

Voor onze laatste lunch had Toerisme Leiestreek Courgette voor ons uitgekozen en die keuze snap ik helemaal. Courgette is een winkel met niets dan lokale (bio) produkten. Het is een korteketen-conceptstore voor hoeveproducten. Je kan er groenten, fruit, kruiden, zuivel etc. verkrijgen – vers van het veld, rechtstreeks van de producent. Bovendien kan je ter plaatse of take-away genieten van verse sapjes en lunches gemaakt met seizoensgebonden groenten en veel liefde.

Wanneer we op de middag Courgette binnenstappen, straalt de zon door de grote ramen en alle uitgestalde waren baden in het zonlicht. Al even stralend is Anna-Maria, de zaakvoerster met Oostenrijkse roots. Ze liet haar thuisland achter om haar grote liefde te volgen en baat al sinds 2020 met veel passie Courgette uit.

Leuke én lekkere Leiestreek!

We genieten er van de lunch, een heerlijke vegan curry met wortels en zoete aardappel. Daarbij serveert Anna-Maria zuurdesembrood met vegan ‘préparé’. Het wit wijntje dat ik bestel, komt van wijndomein Ravenstein uit Wervik en ook het sprankelend appel-gembersapje van Eddy is lokaal. Het is afkomstig van Hof ’t Klokhuis. En zo is dat dus met alles in de winkel. Ik ben fan!

Courgette Kortrijk
Sint-Jansplein 14, 8500 Kortrijk
www.courgettekortrijk.be

Meer interessante links

Merci Toerisme Leiestreek voor deze bijzonder aangename samenwerking!

Leuke én lekkere Leiestreek!

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.550 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

 1. Jo VD

  Nice !

  Antwoord
  • Myriam Minne

   ’t moet niet altijd Honolulu zijn he! 😉

   Antwoord
 2. Marie jeanne

  Wowwww interessante tips!! Ik krijg al zin om een uitstap te maken naar Kortrijk met jouw inspirerende adresjes op zak!!

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Pak alvast maar je agenda. De koe bij de horens vatten en reserveren!
   Veel plezier alvast.

   Antwoord
 3. Annita Duerinckx

  Zo een uitstap naar Kortrijk zie ik wel zitten , met al dat moois en lekkers .

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Leuke én lekkere Leiestreek!

by Myriam Minne time to read: 5 min
6