Hap en Tap logo zonder streep
Valentijnstaartje

Valentijnstaartje

29 jan 2023 | Gebak en koekjes, Zoet

Valentine’s Day is coming! En daar hoort een valentijnstaartje bij. Al is dit eigenlijk wel een taartje voor koppels met kindjes, want als je dit taartje met jullie tweetjes verorbert, dan kan je daarna alleen nog naar Thuis of Familie kijken en in slaap vallen. 😅

Ik liet me inspireren door een entremet die ik zag passeren bij Autour du Sucre. Şengül gebruikte een totaal andere vorm, maar ik had nog een hartvormige taartring liggen én een hartvormige siliconemal die ik dringend wilde gebruiken en duimde dat de hoeveelheden wel min of meer zouden kloppen. Wel, dat deden ze niet. Of toch wel, een beetje. De aardbeien- en bananenvulling was perfect. De witte chocolademousse ook. Alleen kreeg ik na het vullen van mijn metalen hart er de bodem van aardbeien biscuit en feuilletine niet meer in. Mijn hart liep over. Ja, zo ben ik dan he! 😉 Ik vond er dan niet beters op dan de bodem op het valentijnstaartje te leggen. Ook mooi. Zie onderste foto. Wel niet praktisch om te snijden. Een harde bodem bovenop een zachte mousse, ik moet er geen tekening bij maken hoe het taartje eruit zag nadat ik het aangesneden had, zeker?

Concreet? Maak alleen de vullingen en de mousse en strooi er eventueel wat verkruimelde speculoosjes bij voor de bite. Even mooi en minder werk. Uiteraard noteer ik er wel het recept van de bodem bij voor wie die toch zou willen maken, eventueel voor in een andere mal.

Ik werkte het valentijnstaartje af met eetbare rode roosjes van Bell’Aroma die ik bestelde bij Rob en met vlinders die ik maakte met de Butterfly Mold van Moldbrothers. Ik spoot het taartje rood met de cacaoboter spray Velvet Rood.

Kleine update: dit valentijnstaartje is met een paar uur vertraging verschenen. De reden? Ik was geen enkele dag “in mijn kot” vorige week: verkiezing van de Gouden Schoen op woensdag, #uitgenodigd om de week/het jaar van het konijn te gaan vieren in de Wok Dynasty op donderdag, naar de match Deinze tegen Club Nxt in 2de klasse op vrijdag,…

Maar vooral, ik ben gisteren naar de musical van Tina Turner gaan zien in Utrecht (nadat ik 30 km gelopen had, hoor!). Wat was me dat? Kippenvel én tranen in de ogen. Power en passie. 2 1/2 uur topentertainment. De mooiste show die ik ooit gezien heb. Dus, mochten jullie nog de kans hebben om de musical te gaan zien, zeker doen. De voorstellingen stoppen definitief op 19 februari. Dit is trouwens #nospon. Ik heb de tickets en overnachting zelf betaald als verrassing voor mijn scheetje.

Valentijnstaartje

Valentijnstaartje

Valentijnstaartje

Voorbereidingstijd 2 uur
Rusttijd 2 dagen
Totale tijd 2 dagen 2 uur
Gang Nagerecht
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 Staande mixer (type KitchenAid)
  • 1 Precisieweegschaal

Ingrediënten
  

Voor het aardbeienkonfijt:

  • 150 g aardbeienpuree
  • 3 g pectine
  • 30 g fijne suiker

Voor de bananenvulling:

  • 100 g bananenpuree
  • 30 g suiker
  • 10 g citroensap
  • 3 g gelatinepoeder + 18 g water

Voor de aardbeienbiscuit:

  • 45 g eiwit
  • 40 g suiker
  • 35 g amandelpoeder
  • 20 g bloem
  • 10 g poedersuiker
  • 35 g aardbeienpuree

Voor het krokante laagje:

  • 40 g witte chocolade
  • 30 g crêpes dentelles
  • 10 g neutrale olie

Voor de witte chocolademousse:

  • 140 g witte chocolade
  • 110 g melk
  • 4 g gelatinepoeder + 24 g water
  • 225 g room (mintens 35% vet)

Voor de vlinders:

  • 35 g honing
  • 30 g boter
  • 35 g bloem
  • 35 g eiwit

Voor de afwerking:

  • Eetbare rode rozen
  • Rode velvetspray

Instructies
 

Voor het aardbeienkonfijt:

  • Meng de suiker en de pectine in een klein kommetje.
  • Warm de puree op in een kookpot.
  • Giet het suiker-pectine mengsel erbij wanneer de puree 40° C warm is en breng aan de kook, terwijl je constant roert (minimum 85° C).
  • Haal de pot van het vuur en schenk de bereiding in de Amore mal.
  • Laat opstijven in de diepvries gedurende minimum 6 uur.

Voor de bananenvulling:

  • Week het gelatinepoeder in het koud water gedurende 15 min.
  • Breng de bananenpuree, de suiker en het citroensap aan de kook in een kookpot.
  • Haal de pot van het vuur en meng er de gelatine onder.
  • Schenk de bananenvulling op het aardbeienkonfijt in de Amore mal.
  • Laat rusten in de diepvries.

Voor de aardbeienbiscuit:

  • Verwarm de oven voor op 170° C.
  • Klop de eiwitten op en voeg de suiker in 2 keer toe om een meringue te bekomen.
  • Giet er het gezeefde amandelpoeder, de gezeefde bloem en poedersuiker bij en meng voorzichtig met een spatel.
  • Voeg de aardbeienpuree toe en meng.
  • Schep het beslag in een spuitzak en spuit het op een bakplaat bekleed met bakpapier in een cirkel van ca. 15 cm diameter.
  • Bak tot een biscuit gedurende 12 min en laat afkoelen.
  • Steek uit met de uitsteekring die meegeleverd wordt met de Amore mal.

Voor het krokante laagje:

  • Smelt de chocolade in de microgolf.
  • Giet er de olie bij en meng.
  • Verkruimel de crêpes dentelles en meng onder de chocolade.
  • Smeer met behulp van een spatel een egaal laagje op de aardbeienbiscuit.
  • Laat rusten in de diepvries.

Voor de witte chocolademousse:

  • Week het gelatinepoeder in het koud water gedurende 15 min.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Verwarm de melk gedurende 45 sec in de microgolf en los er vervolgens de gelatine in op. Meng goed.
  • Giet de melk in 2 keer op de gesmolten chocolade en meng goed.
  • Laat afkoelen tot 30° C.
  • Klop ondertussen de room op tot slagroom.
  • Giet de chocolade in 3 keer op de slagroom en spatel hem er voorzichtig onder met een opwaartse beweging.

Montage

  • Bekleed de hartvormige taartring met rhodoid folie.
  • Schenk de chocolademousse in de taartring.
  • Haal de aardbeien- en bananenvulling uit de diepvries en duw die in de mousse.
  • Strijk het oppervlak glad en laat minstens 24 uur rusten in de diepvries.
  • Ontvorm en spuit er meteen een laagje rode Velvetspray over.
  • Werk af met de vlinders en rode rozen.

Voor de vlinders:

  • Neem de boter en meng die snel onder de bloem tot je een zanderige mengeling bekomt.
  • Voeg het eiwit en de honing toe en meng met een spatel tot een homogeen beslag.
  • Doe het beslag in de vlindermal en verwijder het overtollige beslag met een spatel.
  • Bak de vlinders in de voorverwarmde oven op 180° C gedurende 7 min.
  • Haal de vlinders uit de mal en laat ze afkoelen.
Trefwoord aardbeien, banaan, bananenpuree, rozen, Valentijn, Valentijnsmenu, Valentijnsmenu 2023, witte chocolade, witte chocolademousse

Valentijnstaartje

Bron: recept geïnspireerd op een recept van Autour Du Sucre.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.525 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Kato

    Deze wil ik graag eens maken, maar kan dit ook met blaadjes gelatine? En gebruik je dan hetzelfde aantal gram?
    Mag je de chocomousse ook in de siliconen vorm gieten ipv een taartring ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Kato,
      Je mag de mousse zeker en vast in een silicone vorm gieten, als je die hebt. Lukt nog beter zelfs!
      En jazeker, ik kon dit voor je vinden: “Omrekenen van blad naar poeder is niet nodig. Als in een recept 5 gram bladgelatine staat, dan kun je dit één op één vervangen door hetzelfde grammage poedergelatine.” op de site van Dr. Oetker.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Valentijnstaartje

by Myriam Minne time to read: 4 min
2