Hap en Tap logo zonder streep
Mandarijnmousse taartje met karamel

Mandarijnmousse taartje met karamel

22 jan 2023 | Gebak en koekjes, Zoet

Een eigen creatie. Ik herhaal: een eigen creatie! Dit mandarijnmousse taartje met karamel is helemaal in mijn geest ontstaan. Dat leek me een heerlijke combinatie: frisse citrus en zoete karamel. Voor de crunchy touch koos ik voor een bodem met feuilletine en als afwerking een laagje Gold chocolade in de nieuwe Tutu vorm van Silikomart. Wat een smaakbommetje! Mag ik dan nu even trots zitten wezen? Geen zorg, ik ga niet naast mijn schoenen beginnen lopen, zenne.

Over schoenen gesproken! Ik mag woensdag naar de verkiezing van de Gouden Schoen!!! Vergeef me dat ik roep, maar ik word daar dus heel enthousiast van. Getrouwd zijn met de trainer van Gella Vandecaveye heeft zo zijn voordelen. Mijn ventje weet dat hij me daarmee gigantisch veel plezier doet. (Duimen jullie voor me mee dat onze nieuwe trainer, de doublure van Robert Redford, er ook is?).

En nu we het toch over verrassingen hebben. Ik wilde voor Kerst origineel uit de hoek komen en boekte tickets voor de Tina Turner musical in Utrecht volgend weekend. En weet je wat? Vorig weekend verklapte hij me tijdens ons etentje bij Bar Bulot laconiek dat hij wist wat de verrassing was! Eerst vermoedde ik dat hij mijn bankoverschrijvingen gecheckt had, maar niets van dat: hij zei gewoon dat mijn gezicht verraadde dat ik tickets zou bestellen, toen hij me langs zijn neus weg vertelde dat hem dat wel een leuke musical leek. Ik zal nog eens proberen om origineel te zijn…

Uiteraard doet dit helemaal niets ter zake en heeft dit hele verhaal niets te maken met dit mandarijnmousse taartje, maar ik weet dat jullie het leuk vinden wanneer ik jullie ook een inkijk geef in mijn privéleven.

Om dit mandarijnmousse taartje te maken, gebruikte ik de Stone mal en een mal in de vorm van een halve bol waarin ik een compote van mandarijn invroor.

Ik serveerde het mandarijnmousse taartje op een bord van de Halo collectie van Fine 2 Dine.

Mandarijnmousse taartje met karamel

Mandarijnmousse taartje met karamel

Mandarijnmousse taartje met karamel

4.75 van 4 stemmen
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de mandarijnencompote:

 • 2 mandarijnen
 • 1 el abrikozenjam
 • 1/2 citroen
 • 1 scheutje mandarijnenlikeur (of Cointreau of Grand Marnier)

Voor de mandarijnmousse:

 • 1,5 blaadje gelatine (van 2 g/blaadje)
 • 4 mandarijnen
 • 100 g Griekse stijl yoghurt 10%
 • 50 g suiker
 • 150 ml slagroom

Voor het karamelglazuur:

 • 375 g suiker
 • 300 g water
 • 300 g room
 • 50 g water
 • 25 g maizena
 • 60 g gelatinemassa (10 g gelatinepoeder + 50 g water)

Voor de bodem:

 • 100 g chocolade
 • 100 g pralinépasta
 • 100 g crêpes dentelles

Voor de afwerking:

 • 50 g Gold chocolade van Callebaut

Instructies
 

Voor de mandarijnencompote:

 • Pel de mandarijnen en verdeel ze in partjes. Verwarm de abrikozenjam en meng met de mandarijnen, het sap van 1/2 citroen en een scheutje likeur. Laat de mandarijnen gedurende ca. 10 min marineren.
 • Hak alles fijn, verdeel in de halve bol mallen en laat gedurende een paar uur (of 1 nacht) opstijven.

Voor de mandarijnmousse:

 • Week de gelatine 5 min in een kom met ruim koud water. Rasp 2 el schil (niet het witte deel, dat is bitter) van de mandarijnen en pers de mandarijnen uit. Meet 75 ml mandarijnensap af (drink de rest lekker op).
 • Meng de yoghurt met de helft van de suiker en de mandarijnenrasp. Breng in een steelpan het mandarijnensap tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur en los al roerend de goed uitgeknepen gelatine op in het warme sap. Laat 5 min afkoelen.
 • Klop met de mixer de slagroom met de rest van de suiker stijf. Meng het gelatinesap door de yoghurt. Spatel tot slot de slagroom luchtig door de yoghurt.
 • Verdeel de mandarijnmousse in de Stone mallen: vul ze voor 2/3, duw in elke mal een diepgevroren halve bol mandarijnencompote en vul verder aan met de mousse. Strijk glad en zet de mallen 1 nacht in de diepvries.

Voor het karamelglazuur:

 • Laat de suiker kleuren tot karamel. Voeg het kokende water en de kokende room toe.
 • Los de maizena op in de 50 g water, doe bij de karamel en breng aan de kook.
 • Haal de pan van het vuur en los de gelatine erin op.
 • Laat 1 nacht afgedekt rusten in de koelkast.

Voor de bodem:

 • Plet de crêpes dentelles in een kleine mengkom, smelt de chocolade en de pralinépasta samen au bain-marie. Meng de chocolade met de verkruimelde crêpes dentelles. Druk dit mengsel aan in een uitsteekring met een passende diameter en laat afkoelen en hard worden.

Afwerking

 • Verwarm het karamelglazuur tot 30° C en schenk het over de diepgevroren mandarijnmousse.
 • Laat ontdooien in de koelkast.
 • Schik de mandarijnmousse net voor het serveren op de bodem.
 • Werk af met een "Tutu". Smelt hiervoor de Gold chocolade en laat die opstijven in de mal in de diepvries. Ontvorm en laat ontdooien.
Trefwoord chocolade, feuilletine, Gold, karamel, mandarijn, mandarijnencompote, mandarijnmousse

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.530 andere abonnees

ARCHIEF

14 Reacties

 1. Andrea De Wit

  zal het snel proberen; Met andere mallen zeker.
  Weet al wat ik moet vragen voor mijn verjaardag.

  Antwoord
 2. Marijke

  5 sterren
  Ben zo ontzettend blij voor jou dat je mee mag naar de uitreiking van de Gouden Schoen!!! Je gaat toch je glazen muiltjes aantrekken ? 😉

  Antwoord
 3. Mieke

  Zeer mooi! Kan je iets meer uitleg geven over de afwerking, die “Tutu”? Je schreef dat de gesmolten chocolade in een mal moet gegoten worden. Welke mal bedoel je juist?

  Antwoord
 4. Vera

  4 sterren
  ik heb zonet de karamellaag er over gegoten, maar ’t lijkt me een heel dun laagje…
  zou ik – als het opgesteven is – nogmaals een karamellaagje over kunnen gieten?

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dat kan je zeker. Of je hoeft zelfs niet te wachten tot het opgesteven is, hoor.

   Antwoord
 5. FREDDY

  5 sterren
  ik vond een heerlijk dessert om bij groot bezoek of bij de brunch of bij de koffieklets te geven

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Oooh dat vind ik fijn! En al helemaal omdat ik dit recept helemaal zelf from scratch bedacht!

   Antwoord
 6. David

  5 sterren
  Magnifique, comme d’habitude. je vais tester cette recette le week end prochain.
  Par contre pour le glaçage, par combien de feuilles de gélatines (2g) puis je remplacer 60g de masse gélatine???

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Insta inspiration

Mandarijnmousse taartje met karamel

by Myriam Minne time to read: 3 min
14