Wij hebben Njam TV en in Nederland hebben ze 24 Kitchen. Wij hebben Roger van Damme op Njam, Nederland heeft Rudolph van Veen op 24 Kitchen. Ik kijk niet naar Njam en dus al zeker niet naar 24 Kitchen. (Geen tijd voor, jong. Ik moet bloggen! ;-)) Maar als er een kookboek verschijnt dat de moeite waard is en ook al is dat dan van een chef die ik niet ken of volg, dan MOET ik het toch hebben. En als dat kookboek dan ook nog eens gewijd is aan Kerstmis, the most wonderful and my favourite time of the year, dan word ik helemaal wild.
Rudolph’s Christmas is al het tigste boek van de succesvolle Hollandse chef, maar het eerste in mijn collectie. En ik weet het nu al: zeker niet het laatste. Rudolph is een echt kerstmens. Tjah, hoe kan het ook anders, met een naam die klinkt als een rendier? 😉 En ik ben dat ook. Normaal ga ik nooit in mijn luie zetel zitten, maar met dit boek op mijn schoot heb ik ùren doorgebracht. Het is dan ook een kanjer van 335 pagina’s, goed voor 14 (!) hoofdstukken.
In een voorwoord doet Rudolph van Veen uit de doeken hoe je in zes stappen stressvrij aan tafel kunt komen, tips die hij aanvult met zijn favoriete kerstalbums, gaande van Bing Crosby, over Elvis Presley tot Mariah Carey.
In hoofdstuk 1 gaat Rudolph dieper in op winterse kost om bij op te warmen: typische gerechten die helemaal bij deze tijd passen. Eten waar je warm van wordt en dat je het liefst bij een gezellig brandend haardvuur zou willen opeten. Tijd voor jachtschotels, ovengebakken champignons en kruidig gestoofde kip.
Het 2de hoofdstuk is gewijd aan hapjes voor bij de kerstborrel, zeg maar een drink op het werk waarmee het oude jaar afgesloten wordt en getoost wordt op het nieuwe jaar. Hierin een resem eenvoudige hapjes die in no-time klaar zijn: witlofblaadjes in gorgonzoladip, nacho cups, mangowrapjes, Engelse meat pies, komkommer hapjes,…
Versgebakken voorpret is het thema van hoofdstuk 3. Voorpret is dikwijls de leukste pret die er bestaat en met bakken kun je je helemaal uitleven in de weken voor kerst. Inderdaad, kerstkoekjes bakken is iets wat je juist voordat het kerstmis is kunt doen, want de meeste koekjes zijn afgesloten in een trommel zeker twee weken houdbaar. Pistache koekjes met witte chocolade, chocolate cookies, kerstkransjes, cranberrykoeken, anijskoekjes,… de keuze is reuze!
In hoofdstuk 4 besteedt Rudolph van Veen aandacht aan de kerstviering op school: gerechtjes die kinderen van thuis meenemen naar school, een soort van potluck op school, zeg maar. Hierin komen echt heel mooie kindvriendelijke kerstgerechtjes aan bod die het op school goed zullen doen: saladetrifle, kerststerren met roomkaasvulling, pompoencupcakes, kiptoffees met appel en kaneel, rode peertjes met roomkaasballetjes, aardbei kerstmannetjes, choco appels,… Euh, niet alleen de kinderen vinden dit leuke receptjes. Ik ook. 🙂
Hoofdstuk 5 is mijn favoriete hoofdstuk… om naar te kijken… niet om te maken: eetbare kerstkunstwerkjes! Wat is Rudolph’s gemberkoek huisje mooiiiii! En zijn chocolade kerkje ook. En zijn fruit kerstboom… Stuk voor stuk een lust voor het oog én voor de smaakpapillen. Ik ben een piet precies en heb veel geduld, maar hier zie ik me toch geen beginnen aan.
Waar ik dan wel weer mee aan de slag wil gaan, dat zijn de recepten voor het kerstontbijt in hoofdstuk 6, te beginnen met de kerststol met amandelspijs, een Nederlandse specialiteit die ik op tal van blogs die ik volg al zag voorbijkomen. Ooit komt het er nog eens van.
In hoofdstuk 7 wijdt Rudolph van Veen uit over wat er gedronken wordt voor, bij en na het eten. Hij presenteert talloze lekkere drankjes die je heel makkelijk zelf kunt maken, met of zonder alcohol: frambozen spook, kruidige chocolademelk, appeltaart drank, komkommer cocktail, cranberry limonade, luchtige scroppino,… en ga zo nog maar even door.
De kerstklassiekers zijn het thema van hoofdstuk 8. Juist met kerstmis is het fijn om tradities te koesteren en dat doet Rudolph als de beste met stoofpeertjes gevuld met paté op champignonsalade (een plaatje!), kalkoenkroketjes met salade en cranberrycompote, salade met gerookte zalm, appel en dille, aardappel kerstkransjes, geglaceerde kastanjes, kalkoenvulling tot uiteraard, de pièce de résistance, de gebraden kalkoen.
Maar Rudolph laat niet alleen hartige kerstklassiekers aan bod komen, ook veel zoete must-makes: Christmas pudding, bûche de Noël, sprokkel schuimkrans, nougatine taart, Zwitsers ijschalet, tiramisu met kaneel en kersen,… De zoetekauw in mij blijft niet op haar honger zitten.
In hoofdstuk 9 komt het gourmetten aan bod, alweer zo’n typisch Hollandse traditie: gourmetten is al jarenlang bij veel families favoriet op een van de twee kerstdagen. Jawel, jullie lezen het goed: in Nederland wordt er niet alleen op kerstdag gevierd, ook tweede kerst is een officiële feestdag waarop er flink (verder) gevierd wordt. Aanraders in dit hoofdstuk: kaasvinkjes, gemarineerde koteletjes, gevulde varkenshaas,…
Naast alle vleesinspiratie verliest Rudolph de vegetariërs niet uit het oog. Die komen in hoofdstuk 10 aan hun trekken: We Wish You a Veggie Christmas. Met een filo-feta roulade met basilicumvinaigrette, wintergroenten in filodeegbakjes, quiche met ui en blue stilton, taartjes met cherrytomaten en ui, paddenstoelenpaté,… hebben de veggie’s zeker en vast keuze genoeg.
Dat het ook licht kan met kerst, bewijst Rudolph van Veen in hoofdstuk 11: I’m dreaming of a light Christmas. Waldorf salade met walnoten en cranberry’s, paddenstoelsoep, zalm sandwich uit de oven met koude yoghurt-kruidensaus, hertenbiefstuk met shii-takes, meloensalade in gembersiroop,… Kerst hoeft geen aanslag op je lijn te zijn.
In hoofdstuk 12 – kerstdiner to go – brengt Rudolph recepten voor gerechten die je kan meenemen. De gerechten zijn heel geschikt om thuis voor te bereiden en vervolgens mee te nemen op bezoek. Het zijn vooral gerechten die in een schaal zitten maar ook gerechten zoals quiche die op locatie nog heel even in de oven moeten.
In het voorlaatste hoofdstuk brengt Rudolph receptideetjes voor een Lazy Christmas, zo’n dag waarop je heel de dag op de bank blijft hangen om er enkel uit te komen om snel iets klaar te maken: pikante croissants met worst en Emmentaler, ragout broodjes, Christmas club, winterse salade,…
En omdat na kerst nu eenmaal heel snel nieuwjaar komt, heeft Rudolph in zijn 14de en laatste hoofdstuk, aandacht voor passende lekkernijen om het nieuwe jaar smakelijk in te zetten. Wel weer typisch Hollands met appelbeignets en (hartige) oliebollen, maar ik vind daar helemaal niks mis mee! Ik ben zelf stiekem een beetje jaloers dat die dingen bij ons (nog) niet op tafel komen. Misschien moet ik wel een Vlaamse trend starten? 😉
Het boek werd uitgegeven door Karakter Uitgevers B.V., telt 335 pagina’s en is verkrijgbaar in de boekhandel voor de prijs van € 29,99. Ook online kan je het boek vinden, o.a. bij Bol.com.
De mooie foto’s zijn van de hand van Sam Walravens. Vormgeving en artwork: Sarah Meers.
Van Rudolph al heel wat lekkere recepten klaargemaakt en altijd met heel goed resultaat en doenbaar. Zijn nieuw kookboek ziet er inderdaad zeer aantrekkelijk uit dus….aanschaffen ook!!
Inderdaad, heerlijk om Rudolph Van Veen aan het werk te zien! Zijn Rockefeller-soep is een aanrader! Zie: http://www.24kitchen.nl/recepten/rockefellersoep
Hoi Isabelle
Ik ben meteen eens gaan kijken. 🙂 Leuk receptje inderdaad. Komt op mijn TO DO-lijst.
Groetjes en fijne feesten!
Myriam