Partena maakt elk jaar werk van een speerpunt. In 2017 is dat meer bewegen, in 2016 was dat een sensibiliseringsproject rond suiker: de suiker-reflex. Nu is het natuurlijk niet omdat het jaar ten einde is, dat de strijd tegen suiker stopt. Die suiker-reflex is en blijft een werkpunt… Maar liefst de helft van de Belgen kampt met overgewicht en we eten met z’n allen drie maal de hoeveelheid suiker die wordt aanbevolen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie! Partena ijvert er niet voor dat we suiker volledig afzweren maar, we moeten beseffen dat we onze dagelijkse suikerinname drastisch moeten terugschroeven.
Een Belgische man eet ca. 100 g suiker per dag, wat overeenkomt met 17 (!) suikerklontjes. Een vrouw doet het iets beter: haar suikerinname komt overeen met 14 suikerklontjes per dag. Maar niet alleen volwassenen eten teveel suiker, ook kinderen nemen teveel van het schadelijke goedje in. Gelukkig zijn er dan de gezonde en creatieve alternatieven van Dagny voor de klassieke lunchbox! Wat te denken van kruidig bananenbrood bvb. of knäckebröd of visfrikandellen, of, waarom niet, een kom heerlijke soep van zoete aardappel en wortel in een mini-thermos? Al deze dingen zijn 1. heel makkelijk klaar te maken (bv. in het weekend voor tijdens de week), 2. zijn suikerarm (en bevatten ook geen verborgen suikers) én 3. smaken héérlijk!! Voorbereiding is key.
Die avond maakten Annelies van Een Lepeltje Lekkers, Ingrid van Dishcover en ik het kruidige bananenbrood. En het was “delicious!” (de woorden van Dagny). We vertrokken van haar recept, maar kapten er nog van alles en nog wat bij: nog extra walnoten, nog wat meer dadels en ook nog kokosvlokken. Ik zweer het je: zo’n plak bananenbrood in de lunchbox van je pagadder en hij/zij heeft de eerste uren geen hongertje of suikerdipje!
Thuis maakte ik het bananenbrood al opnieuw en schikte bovenop ook nog een doormidden gesneden banaan. Nadat ik het bananenbrood uit de oven haalde, smeerde ik het in met esdoornsiroop zodat het mooi glanst… Of mag dit niet, volgens de suiker-reflex? ?
Wil je weten hoeveel suiker je mag eten? Doe de suikertest.
Wil je weten hoe je minder suiker kan eten? Schrijf je dan in voor het stappenplan.
Weten hoeveel suiker je echt eet? Vul de suikerbarometer in.
Check it out hier >>> www.suiker-reflex.be
Eerlijk is eerlijk… Heb ik zelf al de suikerbarometer ingevuld? Neen. Ik heb schrik dat het ding ontploft… ?
Ingrediënten voor 1 kruidig bananenbrood
150 g bio speltmeel
110 g havermout
3 dl melk (of amandelmelk)
1 tl gemalen gemberpoeder
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl baking soda
1 tl kaneel
1 tl cacao
2 rijpe bananen (of meer)
2 dadels fijngehakt (of meer)
Optioneel: grofgehakte walnoten en een flinke schep kokosvlokken
Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten in een keukenrobot type Kenwood of Kitchenaid. Vet een cakevorm in, vul deze met het deeg en plaats de vorm zo’n 50 à 60 min (korter mag ook, dan blijft het bananenbrood smeuïger) in een voorverwarmde oven van 180° C.
Tip: Dit kan je gewoon natuur eten zonder beleg, of met boter en/of kaas.
0 reacties