Hap en Tap logo zonder streep
Gezonde lunchbox-ideetjes voor kinderen powered by Partena

Gezonde lunchbox-ideetjes voor kinderen powered by Partena

16 jan 2017 | Events, Reviews

Eind vorig jaar kreeg ik een uitnodiging in mijn mailbox van Partena voor een avond rond de suiker-reflex en de lunchbox van mijn kinderen. Nu viel ik totaal niet (meer) in de doelgroep. Mijn kinderen zijn (zo goed als) het huis uit (mijn zoon slaapt vaker bij zijn liefje dan thuis) en van kleinkinderen is (helaas!) nog geen sprake… En toch ging ik hierop in. Ten eerste, de avond vond plaats in de huiselijke, gezellige woonkamer annex keuken van De Walpoort in hartje Gent en was dus een ’thuismatch’ voor mij. Ten tweede, de workshop werd geleid door niemand minder dan Dagny Ros, de sympathieke IJslandse chef. Ik heb een boon voor Dagny, voor haar spontane manier van doen, voor haar sappige taaltje doorspekt met Engelse woorden wanneer de Nederlandse haar niet meteen te binnen schieten, voor haar enthousiasme! Een dame naar mijn hart.

 

Gezonde lunchbox-ideetjes voor kinderen powered by Partena

Partena maakt elk jaar werk van een speerpunt. In 2017 is dat meer bewegen, in 2016 was dat een sensibiliseringsproject rond suiker: de suiker-reflex. Nu is het natuurlijk niet omdat het jaar ten einde is, dat de strijd tegen suiker stopt. Die suiker-reflex is en blijft een werkpunt… Maar liefst de helft van de Belgen kampt met overgewicht en we eten met z’n allen drie maal de hoeveelheid suiker die wordt aanbevolen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie! Partena ijvert er niet voor dat we suiker volledig afzweren maar, we moeten beseffen dat we onze dagelijkse suikerinname drastisch moeten terugschroeven.

 

Gezonde lunchbox-ideetjes voor kinderen powered by Partena

 

Een Belgische man eet ca. 100 g suiker per dag, wat overeenkomt met 17 (!) suikerklontjes. Een vrouw doet het iets beter: haar suikerinname komt overeen met 14 suikerklontjes per dag. Maar niet alleen volwassenen eten teveel suiker, ook kinderen nemen teveel van het schadelijke goedje in. Gelukkig zijn er dan de gezonde en creatieve alternatieven van Dagny voor de klassieke lunchbox! Wat te denken van kruidig bananenbrood bvb. of knäckebröd of visfrikandellen, of, waarom niet, een kom heerlijke soep van zoete aardappel en wortel in een mini-thermos? Al deze dingen zijn 1. heel makkelijk klaar te maken (bv. in het weekend voor tijdens de week), 2. zijn suikerarm (en bevatten ook geen verborgen suikers) én 3. smaken héérlijk!! Voorbereiding is key.

 

Gezonde lunchbox-ideetjes voor kinderen powered by Partena

 

Die avond maakten Annelies van Een Lepeltje Lekkers, Ingrid van Dishcover en ik het kruidige bananenbrood. En het was “delicious!” (de woorden van Dagny)We vertrokken van haar recept, maar kapten er nog van alles en nog wat bij: nog extra walnoten, nog wat meer dadels en ook nog kokosvlokken. Ik zweer het je: zo’n plak bananenbrood in de lunchbox van je pagadder en hij/zij heeft de eerste uren geen hongertje of suikerdipje!

Thuis maakte ik het bananenbrood al opnieuw en schikte bovenop ook nog een doormidden gesneden banaan. Nadat ik het bananenbrood uit de oven haalde, smeerde ik het in met esdoornsiroop zodat het mooi glanst… Of mag dit niet, volgens de suiker-reflex? ?

Wil je weten hoeveel suiker je mag eten? Doe de suikertest.
Wil je weten hoe je minder suiker kan eten? Schrijf je dan in voor het stappenplan.
Weten hoeveel suiker je echt eet? Vul de suikerbarometer in.
Check it out hier >>> www.suiker-reflex.be

Eerlijk is eerlijk… Heb ik zelf al de suikerbarometer ingevuld? Neen. Ik heb schrik dat het ding ontploft… ?

 

Gezonde lunchbox-ideetjes voor kinderen powered by Partena

Ingrediënten voor 1 kruidig bananenbrood

150 g bio speltmeel
110 g havermout
3 dl melk (of amandelmelk)
1 tl gemalen gemberpoeder
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl baking soda
1 tl kaneel
1 tl cacao
2 rijpe bananen (of meer)
2 dadels fijngehakt (of meer)
Optioneel: grofgehakte walnoten en een flinke schep kokosvlokken

 

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten in een keukenrobot type Kenwood of Kitchenaid. Vet een cakevorm in, vul deze met het deeg en plaats de vorm zo’n 50 à 60 min (korter mag ook, dan blijft het bananenbrood smeuïger) in een voorverwarmde oven van 180° C.

Tip: Dit kan je gewoon natuur eten zonder beleg, of met boter en/of kaas.

 

Gezonde lunchbox-ideetjes voor kinderen powered by Partena

 

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.472 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Gezonde lunchbox-ideetjes voor kinderen powered by Partena

by Myriam Minne time to read: 3 min
0