Hap en Tap logo zonder streep
Gebakken hertenbiefstuk met vijgen, savooi en knolselder

Gebakken hertenbiefstuk met vijgen, savooi en knolselder

18 nov 2022 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vlees of gevogelte

Onlangs deelde ik hier een recept voor een stoofpotje van hert. Daarvoor kocht ik voor de eerste keer vlees bij Het Zeeuwse Hert, 100% beïnvloed door Harold Kookt die een samenwerking heeft met de Nederlandse webshop van hertenvlees. Wel, die eerste bestelling was 200% in orde: ik ontving niet alleen mijn eigen bestelling, maar ook nog de bestelling van ene Kees de Haze. Foutje natuurlijk, maar ik mocht het vlees houden. Nou, leuk! In het pakket zat vooral kip (die we al met veel smaak verorberden!), maar ook hertenbiefstuk. Daarmee wilde ik nog een hoofdgerecht maken voor mijn kerstmenu.

Hoefde ik alleen nog een recept voor bijgerechten te zoeken. Wel, dat recept kwam gewoon in mijn mailbox gevallen. Marijke stuurde me na het verschijnen van het stoofpotje dit mailtje: “Ik zag jouw receptje van hert verschijnen vandaag, en …. ik moest spontaan aan mijn examen streekgerechten van vorig jaar denken. Ik hang het er even aan.” Marijke serveerde haar stoofpotje van hert o.a. met savooi, knolselder en witloof. Keigoed idee! Enthousiast ging ik aan de slag en ik slaagde er zelfs in om het nog bij daglicht helemaal af te werken. Maar toen ging het fout: mijn camera liet het afweten. Vandaar de minder goede foto dan jullie van mij gewoon zijn. Maar beter een iPhone foto dan geen foto, mijn gedacht!

Ik serveerde de hertenbiefstuk op een bord van Sanodegusto, dat is een bord dat ervoor zorgt dat je gerecht langer dan 30 min warm blijft. More time to serve, eat and enjoy!

Gebakken hertenbiefstuk met vijgen, savooi en knolselder

Gebakken hertenbiefstuk met vijgen, savooi en knolselder

Gebakken hertenbiefstuk met vijgen, savooi en knolselder

5 van 1 stem
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor het hertenbiefstuk:

  • 4 hertenbiefstukken
  • 6 vijgen
  • 200 ml porto
  • 100 ml rode wijn
  • 200 ml wildfond
  • 2 el wijnazijn
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 jeneverbessen
  • 4 takjes tijm
  • 100 g boter, ijskoud, in blokjes
  • Versgemalen peper en zout

Voor de cannelloni van savooikool:

  • 1/2 kleine savooikool
  • 1 pakje gerookt spek
  • 1/2 ui
  • 250 ml kippenbouillon
  • Boter
  • Peper, zout, muskaatnoot

Voor de knolselderkroketjes:

  • 1/2 knolselder
  • Eiwit
  • 1 citroen
  • Bloem
  • Panko
  • Peper, zout, muskaatnoot

Voor het witloof:

  • 2 stronken witloof
  • 100 g boter
  • 1 scheutje goeie honing
  • Citroen
  • Peper en zout

Voor de afwerking:

  • Enkele champignons
  • Vene Cress

Instructies
 

Voor het hertenbiefstuk:

  • Bak de biefstukken, zonder peper en zout, half in olie en half in boter mooi bruin. Houd het vlees mooi rood.
  • Voeg in dezelfde pan de porto, rode wijn, wijnazijn en wildfond toe. Voeg dan kruidnagel, laurierblad, tijm en de jeneverbessen toe. Leg er de gehalveerde vijgen in. Breng het geheel aan de kook en reduceer dit tot 1/3.
  • Haal de vijgen eruit en hou warm. Haal van het vuur. Roer met een garde de ijskoude klontjes boter er beetje bij beetje door zodat er een gladde, gebonden saus ontstaat. Voeg er de vijgen terug aan toe.

Voor de cannelloni van savooikool:

  • Verwijder de buitenste bladeren van de savooi en snijd de nerf er volledig uit.
  • Kook de bladeren iets meer dan beetgaar in kokend gezouten water en koel af in ijswater.
  • Snijd de rest van de kool in 4 en verwijder ook hiervan de stronk. Snijd nadien in fijne reepjes. Was en laat uitlekken.
  • Snijd het spek en de ui zeer fijn.
  • Stoof het spek en de ui in een ruime kookpot kort aan in boter en voeg de reepjes kool toe. Bevochtig met de kippenbouillon en kruid met een beetje peper, zout en muskaatnoot. Gaar op een klein vuurtje onder deksel en laat nadien uitlekken in een vergiet.
  • Vul telkens een 1⁄2 blad geblancheerde savooikool met de uitgelekte gestoofde savooi en rol stevig op.
  • Warm de rolletjes op het laatste moment op in de oven. Je hebt p.p. 1 1/2 rolletje nodig.

Voor de knolselderkroketjes:

  • Schil de knolselder en snijd in blokjes van 3 op 3 cm.
  • Gaar de blokjes in een weinig water.
  • Kruid met peper en zout, paneer nadien met bloem, losgeklopt eiwit met rasp van 1 citroen en panko.
  • Bak op het laatste moment lichtbruin en krokant in de frituur op 160° C.

Voor het witloof:

  • Smeer een passende pan of braadslede royaal in met boter.
  • Maak het witloof schoon en plaats de stronken naast elkaar in de pan of slede.
  • Voeg het sap van 1/2 citroen, de honing, peper en zout toe.
  • Voeg nu zoveel water toe tot het witloof half onder staat.
  • Voeg nog wat brokjes boter toe en dek af met bakpapier.
  • Breng aan de kook en laat garen.
  • Je hebt 1/2 witloofstronk p.p. nodig.

Afwerking:

  • Snijd het hertenbiefstuk in dikke plakken.
  • Snijd de rolletjes savooikool schuin middendoor.
  • Bak de champignons à la minute in bruisende boter en kruid met peper en zout.
  • Schik alles op warme borden zoals op de foto. Werk af met enkele takjes Vene Cress.
  • Serveer meteen.
Trefwoord hertenbiefstuk, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2022, knolselder, savooikool, vijg, vijgen, witlof

Bron: het recept voor het hertenbiefstuk met de vijgen vond ik op Njam. De recepten voor de bijgerechten kreeg ik van Marijke uit Wetteren.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.485 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Marijke

    5 sterren
    Oprecht dank Myriam voor de ‘erkenning’. JIj hebt vandaag meer dan mijn dag gemaakt

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Gebakken hertenbiefstuk met vijgen, savooi en knolselder

by Myriam Minne time to read: 3 min
2