Hap en Tap logo zonder streep
Taartje met vanille en karamel

Taartje met vanille en karamel

29 mei 2022 | Gebak en koekjes, Zoet

Ik heb een probleem. Ik laat teveel tijd gaan tussen het maken en het uittikken en publiceren van een recept. Ik denk altijd: ik ga me die kleine aanpassing nog wel herinneren. Niet dus. Ik weet dus nog dat ik – in tegenstelling tot zoals vermeld in het originele recept – geen 6 taartjes uit dit recept voor een taartje met vanille en karamel haalde, maar ik weet dus niet meer hoeveel precies. (Ik vermoed 5).

De reden kan zijn dat mijn vorm niet dezelfde was als die van Gourmandises Friandises. Ik gebruikte de Promise 65 vorm die ik kocht bij A La Tarte (die gebruikte ik al eerder voor een chocoladeganache-taartje met zanddeeg én voor een aardbeienmousse met balsamicomeringue en gedroogde aardbeien. Ik noteer dat er even bij voor jullie, zodat jullie kunnen zien dat de aankoop van zo’n vorm een goeie investering is. 😉 Dit voor het geval je een goed excuus zoekt om deze vorm te kopen. You can thank me later!

En dan nu nog een woordje over dit taartje met vanille en karamel. Dit is echt een must-make! Weinig werk, een lust voor het oog en een feestje voor de smaakpapillen! Het wordt een all-time favorite, want het past écht in elk seizoen. Met z’n witte ‘besneeuwde’ looks (dankzij de witte velvet spray) zou het zelfs niet misstaan op je kersttafel. Sorryyyyyyyyy! Het is sterker dan mezelf.

Taartje met vanille en karamel

Taartje met vanille en karamel

Taartje met vanille en karamel

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 5 personen

Equipment

  • 1 Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de opgeklopte vanille ganache (de dag ervoor):

  • 220 g vloeibare room
  • 1 blaadje gelatine (2 g)
  • 1 vanillestok
  • 48 g witte chocolade

Voor de karamel:

  • 80 g suiker
  • 90 g glucose (1)
  • 40 g glucose (2)
  • 45 g melk
  • 175 g room
  • 2 g zout
  • 60 g boter

Voor het geperst deeg:

  • 130 g gebakken kruimeldeeg*
  • 50 g hazelnootpasta
  • 45 g feuillantine (verkruimelde crêpes dentelle)
  • 15 g gesmolten boter

Instructies
 

Voor de opgeklopte vanille ganache (de dag ervoor):

  • Breng de dag ervoor de helft van de room aan de kook met het merg van de vanillestok. Laat 30 min trekken. Week de gelatine in koud water. Breng tegelijkertijd de vanilleroom weer aan de kook, giet deze over de witte chocolade en emulgeer. Voeg de uitgeknepen gelatine toe. Giet de resterende koude room erbij en mix alles met een staafmixer. Dek af met plasticfolie en zet de ganache een nacht in de koeling. Klop de volgende dag met de klopper de ganache niet te stevig. Schep de ganache in een spuitzak. Vul de siliconen vormpjes met de ganache. Strijk glad en zet minimaal 4 uur in de vriezer.

Voor de karamel:

  • Verwarm de melk, de room, de glucose (2) en het zout. Maak een karamel met de suiker en glucose (1), verwarm die tot 185° C. Blus dan af met de hete room. Verwarm tot 105° C en laat afkoelen. Voeg de boter toe op 70° C, meng en laat helemaal afkoelen. Bewaar in de koelkast om de karamel te laten kristalliseren.

Voor het geperst deeg:

  • Cutter het kruimeldeeg tot poeder. Voeg de hazelnootpasta en feuillantine toe en meng goed. Voeg de gesmolten boter toe en meng opnieuw. Giet in cirkels met een diameter van 8 cm en strijk glad (je kan hiervoor de bodem van een glas gebruiken). Bewaar in de vriezer tot de montage.

Montage:

  • Ontvorm de bevroren ganache op een rooster. Spuit met velvetspray een dunne, gelijkmatige laag over het gehele oppervlak. Leg op het geperste deeg en vul het midden met karamel.

Notities

* Ik kocht een kant-en-klaar vel kruimeldeeg van Herta dat ik afbakte volgens de instructies op de verpakking.
Trefwoord ganache, karamel, vanille, velvetspray, witte chocolade

Bron: recept vertaald uit het Frans, ontdekt op de Instagram account van Gourmandises Friandises.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 3.029 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Marinette

    Goed dat ik nu in frankrijk ben kan in de dentelles inslaan want die koop ik niet in nederland.
    We genieten van de franse keuken.

    Antwoord
  2. Frederique

    Zijn de granache en het deeg niet veel te hard als je ze vlak voor het opdienen uit de vriezer haalt?
    En wat zou als alternatief voor de dentelles gebruikt kunnen worden?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je moet ze wel een 4-tal uur voor serveren uit de diepvries halen en laten ontdooien in de koelkast.
      Een hard karamelkoekje.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Taartje met vanille en karamel

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: