Limoenmoussetaart met witte chocolade en basilicum

door | jul 12, 2020 | Gebak en koekjes, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Limoenmoussetaart met witte chocolade en basilicum

“Is dat een nieuwe pot voor water voor Pixel?” Aan het woord is mijn man. Hij staat met een knalblauwe silicone vorm in zijn handen die net met de post geleverd werd. (Nvdr: Pixel is mijn Britse korthaar, met een eigen Instagram account). Euh, neen, scheetje. Dat is een vorm die ik op een of andere louche website besteld heb (voor nog geen 10 EUR rechtstreeks uit China gratis verzonden), ondertussen een paar weken geleden en die ik nog ontbrak om dé Taart met grote T te maken: de limoenmoussetaart met witte chocolade en basilicum van Maja. (Naar mijn bescheiden mening, de mooiste taart die ik ooit maakte samen met die met rood fruit van Michalak een paar weken geleden).

Maja is een Deense blogster met 331.000 (!) volgers op Instagram en dat terwijl ze haar recepten gewoon in het Deens publiceert. Maar wat voor zotte (bak)recepten zijn dat ook! Heb ik in Nederland Desserts en Meer als favoriet en in Frankrijk Empreinte Sucrée, dan heb ik er nu dus een favoriet bij in Denemarken: Maja! (Ik heb nog een paar favorietjes, zenne, maar nog niets van gemaakt: Ana’s Baking Chronicles in Kroatië en Miss Petel in Israël). En dat betekende dus: Google Translate to the rescue!

Wel, die Google vertaalt helemaal niet slecht, mijn gedacht. En twijfelde ik toch een paar keer aan de Nederlandse vertaling, dan liet ik hem naar het Engels en naar het Frans vertalen en zo kon ik alle puzzelstukjes van deze limoenmoussetaart leggen. Want, jawel, er zijn wel een paar puzzelstukjes. Uiteindelijk ben je 3 dagen bezig voor alle stukjes gelegd zijn, want de taart moet 2 keer 1 nacht opstijven. Er is dus wel wat geduld voor nodig. Dat is het nadeel. Het voordeel: moeilijk is het niet. Je hebt dus alleen 3 vormen nodig: 1 silicone vorm met een diameter van 16 cm, 1 bakring met een diameter van 14 cm en 1 Tourbillon vorm van Silikomart met een diameter van 14 cm. (Wat die bakring betreft, ik kocht onlangs een bakring bij Aveve waarvan de diameter aanpasbaar is, hoe handig is dat!)

 

Limoenmoussetaart met witte chocolade en basilicum

 

Recept voor limoenmoussetaart met witte chocolade en basilicum

(Voor)bereiding: ± 30 min
Bakken: ± 60 min
Opstijven: 2 x 1 nacht
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Voor de pistachebodem:
50 g groene, ongezouten pistaches
100 g witte chocolade
1 flinke snuf zout
25 g cornflakes

Voor de basilicum crémeux:
1 blad gelatine (van 2 g)
140 g witte chocolade
2 eidooiers
15 g suiker
80 ml volle melk (ik gebruikte die van Campina)
80 ml slagroom (ik gebruikte de slagroom 40% vet van Campina)
Ca. 10 grote basilicumblaadjes
1 tl suiker

Voor de limoenmousse:
3 blaadjes gelatine (van 2 g/blaadje)
100 ml limoensap
100 g suiker
200 ml slagroom (ik gebruikte de slagroom 40% vet van Campina)
100 g Griekse yoghurt

Voor het witte chocoladeglazuur:
6 blaadjes gelatine (van 2 g/blaadje)
150 g witte chocolade
100 ml slagroom (ik gebruikte de slagroom 40% vet van Campina)
50 ml water
150 g suiker
150 g glucosesiroop

Voor de afwerking:
Witte chocolade bolletjes van Valrhona (die had ik niet, ik had alleen karamelparels en ik spoot die goudkleurig)
Witte chocolade plaatjes (die had ik ook niet en ik gebruikte eetbaar bladgoud in de plaats)
Verse basilicum
Eetbare viooltjes

 

Werkwijze

Voor de pistachebodem:
Rooster de pistaches gedurende 3-5 min in de voorverwarmde oven bij 200° C en mix ze daarna onmiddellijk tot pistachepasta in een krachtige blender. Smelt de chocolade au bain-marie. Roer de warme pistachepasta en het zout onder de gesmolten chocolade. Verkruimel de cornflakes lichtjes en meng dan ook onder het pistache-chocolade mengsel. Zet een bakring met een diameter van 14 cm op een plaat bekleed met bakpapier en verdeel er de pistachemassa in. Laat opstijven in de diepvries.

Voor de basilicum crémeux:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water. Hak de chocolade fijn en doe in een kom. Klop de dooiers snel los met de suiker. Warm de melk en de room op tot tegen het kookpunt en giet al kloppend bij de dooiers. Doe de mengeling terug in de pan en warm op tot 83° C terwijl je constant roert. Haal de warme crème van het vuur, knijp de gelatine uit en laat die oplossen in de warme crème. Giet de crème over de fijngehakte chocolade en roer tot een glad mengsel met een mooi, glanzend oppervlak. Stamp de blaadjes basilicum met de suiker in een vijzel tot puree en meng onder de crémeux. Doe een deeltje van de crémeux in de Tourbillon vorm en plaats in de diepvries. Verdeel de rest van de crémeux over de pistachebodem in de bakring. Laat een nacht opstijven.

Voor de limoenmousse:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water. Breng het limoensap met de suiker aan de kook in een klein sauspannetje en haal van het vuur. Knijp de gelatine uit en los die op in de warme limoensiroop. Laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de room op tot lichtjes schuimend en roer er de yoghurt onder. Meng een deeltje van de room onder de lauwe siroop en roer er dan ook de rest onder tot een egale mousse. Verdeel de mousse in een silicone vorm (16 cm diameter) en duw er zachtjes de opgesteven pistachebodem met de basilicumcrémeux omgekeerd in. Zet gedurende een nacht in de diepvries.

Voor het witte chocoladeglazuur:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water. Hak de chocolade fijn en doe in een plastic kom. Breng room, water, suiker en glucosesiroop aan de kook in een sauspan en haal van het vuur. Knijp de gelatine uit en los op in de warme room. Giet de room over de chocolade en meng met de hand tot glazuur. Dek het oppervlak af met plasticfolie en laat afkoelen tot ca. 30° C. Zet de bevroren limoenmoussetaart op een rooster (met een bord onder) en schenk er de glazuur over. Zet de taart op een mooie serveerschaal.

 

Afwerking

Haal de diepgevroren crémeux spiraal uit de vorm en leg die in het midden van de taart. Laat de taart ontdooien in de koelkast cake. Versier de limoenmoussetaart net voor het serveren. Ik deed dit met bladgoud, basilicumblaadjes, bolletjes die ik met goudpoeder gekleurd had en viooltjes uit mijn eigen kruidentuintje!

 

Limoenmoussetaart met witte chocolade en basilicum

 

Bron: recept vertaald van de Deense blog Maja Vase.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.023 andere abonnees

Archief

  • 2021 (117)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

23 Reacties

  1. Mia

    Goedemorgen,
    Beste mevrouw Minne,

    Silikomart-vormen heb ik in allerlei uitvoeringen en zijn ook in elke bakwinkel verkrijgbaar, maar de ‘tourbillon’ vind ik in geen enkele gerenommeerde zaak terug.
    Kookpunt, Duikelman, De leukste taarten-winkel, Oldenhof: ik vang overal bot..

    Kunt u mij vertellen waar ze verkrijgbaar is in de maat die u gebruikt hebt voor de wondermooie taart?
    Bij voorbaat dank!

    Met vriendelijke groet uit Sittard,
    Maria Leontine

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Mia,
      Eerst en vooral geen Mevrouw Minne, maar gewoon Myriam alsjeblieft.
      Ik weet dat de Tourbillon vormen momenteel overal out of stock zijn door Corona. Ze komen uit Italië en de regio waar ze geproduceerd worden is heel erg getroffen geweest.
      Ik heb nog geluk gehad toen ik er eentje bestelde, maar toen ik gisteren checkte om een link te leggen, zal ik dat ze ook daar OUT OF STOCK waren.
      Je zal even geduld moeten oefenen, vrees ik.

      Groetjes en fijne zondag!

      Myriam

      Antwoord
      • Veerle

        Hallo Myriam en Mia
        Ik heb recent(vorige week aangekomen)de tourbillon vorm nog on line besteld bij a la tarte. Ik vrees wel dat ze momenteel met verlof zijn. Maar je kan wel bestellibgen plaatsen. Ze worden einde juli verstuurd.
        Ik heb ondertussen alles om de taart te maken, volgende week.
        Groetjes
        Veerle

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Dankjewel Veerle. Fijn om te zien dat mijn volgers elkaar helpen.
          Succes en smakelijk!

          Antwoord
      • Mia

        Top! Dankjewel!

        Antwoord
  2. Rita

    WOW! Wat een prachtstuk!
    Komt op mijn to-do-lijstje!

    Antwoord
  3. Linda Waeytens

    Hallo Myriam,
    prachtig! Voor zo’n mooie taart wil ik zelfs een grote omweg maken naar een patissier en jij maakt ze gewoon zelf ?… wow Proficiat !!!
    Groetjes, Linda

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Linda. Jij kan dat ook hoor. Daar ben ik van overtuigd!
      Fijne zondag en hopelijk tot snel. ?

      Antwoord
  4. Lonneke

    Goedemiddag Myriam,
    Waar koop ik het goudpoeder en hoe gebruik je het?
    Groetjes,

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lonneke,
      Het goudpoeder heb ik gekocht bij Profilec in Brugge, maar volgens mij vind je het ook bij Dreamland en zeker online.
      Het is een spuitbus en je spuit dus gewoon wat je maar wil in goudkleur. Zilver en brons bestaan ook trouwens.
      Die van mij is van het merk Scrap Cooking en heet Spray Gold.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  5. Mia

    Hallo Myriam, 🙂

    Dank voor je snelle reactie!

    Eerlijk gezegd had ik nog nooit van de Tourbillon gehoord.., ik vind het een mooie en aparte vorm..
    Ik zal inderdaad gewoon even rustig moeten afwachten.. , is moeilijk hoor… 🙂

    Groetjes,

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Haha Mia,
      Snap ik!
      Ja, het is een zalige vorm. Ik heb hem zelfs in 3 formaten.
      Ik zal hier zeker nog recepten posten met de grote vorm. Ik ben zelfs al op eentje aan het broeden.
      Fijne week!
      Myriam

      Antwoord
      • Mia

        Hoi Myriam en en ook voor Veerle,

        Gisteren heb ik gezien dat À la Tarte vanaf vandaag tot 23 juli vakantie-sluiting is.
        Ook dat Tourbillon vormen in de maten 4,5 , 7,5 en 14 cm verkrijgbaar zijn, dus ook heel leuk voor 1-pers gebakjes!
        Ik verheug me er enorm op, alleen al om ze uit te kunnen pakken! 🙂

        Voor jullie ook: een fijne culinaire week!
        Groetjes,

        Antwoord
  6. Mia

    Hartelijk dank, straks lezen! Groetjes..

    Antwoord
  7. Ingrid

    Dag Myriam. Wat een prachtig taartje is dit! Ik heb een vraagje over het begrijp van de tourbillon. Ik heb er zelf een en al een aantal keren gebruikt. Maar ik krijg de mousse ed heel moeilijk uit de vorm zonder schade. Het blijft altijd erg plakken aan de vorm. Heb je een tip?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Ingrid,
      Ik heb nog nooit moeite gehad om wat dan ook (mousse, chocolade, maar ook hartige dingen zoals een crème van avocado…) uit mijn Tourbillon vormen te krijgen. Gewoon lang genoeg in de diepvries en dan direct uit de diepvries ontvormen.
      Soms heb ik wel ‘gaatjes’ in mijn bereiding, maar dat kan je vermijden door even met een tandenstoker door je bereiding te gaan om alle luchtbellen te verwijderen.
      Hopelijk heb je hier wat aan!
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord
  8. Jozephina

    Beste Myriam,

    Wat een juweeltje weer om te zien!
    Hoe lang zou je de taart van tevoren kunnen maken?

    Graag hoor ik van je.

    Groet,

    Jozephina

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Goch je kan deze een week of een maand vooraf maken en gewoon in je diepvries laten zitten tot je ze wil serveren. Dan wel zeker 4 uur in de koelkast laten ontdooien.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  9. may

    Dag Myriam,

    Wat een toffe site heb je!
    Ik heb de taart gemaakt en deze smaakte heerlijk. Alleen vond ik het veel chocoladeglazuur en kreeg ik een dikke laag erover. Deze werd niet echt hard, was zelfs wat zacht en daardoor moeilijk snijdbaar. Hoort dat?
    En nog een vraagje; je geeft aan de je de taart in kunt vriezen, ik neem aan dat dit inclusief het glazuur en de cremeux spiraal vorm is?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag May,
      Je hoeft niet al je chocoladeglazuur op te gebruiken: gewoon uitschenken over je taartje tot alles mooi bedekt is en je geen gaten meer hebt. Het overtollige glazuur ook mooi laten afdruppen.
      Inderdaad, je kan de volledig afgewerkte taart in de diepvries bewaren tot gebruik of je kan ze afwerken tot aan het chocoladeglazuur en dat dan de dag dat je wil serveren erover schenken.
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Limoenmoussetaart met witte chocolade en basilicum

by Myriam Minne time to read: 4 min
23
%d bloggers liken dit: