Hap en Tap logo zonder streep
Tomatentaartje met pesto van ovengedroogde tomaten

Tomatentaartje met pesto van ovengedroogde tomaten

13 sep 2023 | Voorgerecht, Voorgerecht vegetarisch

Is jullie iets opgevallen? Ik heb zondag geen recept gedeeld en dat onaangekondigd! In 11 jaar bloggen deed ik dat nog nooit eerder. Ten eerste, ik was een beetje gefrustreerd dat mijn recept van afgelopen vrijdag zo slecht scoorde: op Instagram, maar ook hier op de blog, terwijl het écht een heel mooi en lekker en origineel recept was. Maar 2de reden, ik was in Nederland bij Hennie. Hennie is een dame met wie ik al 3 jaar chat via What’s app, maar die ik nog nooit in real life ontmoet had. Ik had geen zin om mijn laptop mee te nemen. Het verslag van dat bezoek krijg je vrijdag.

Maar first things first: ik was vorige week donderdag uitgenodigd bij Looye tomaten en kreeg een goodie bag mee. Daarin zaten 2 pakjes honingtomaten en 2 pakjes Joyn tomaten, hun nieuwste soort. Daarmee maakte ik zaterdagmorgen nog snel voor ik naar het verre Tonden (250 km bollen!) reed dit tomatentaartje met pesto van ovengedroogde tomaten.

Ik maakte dus deel uit van een heel select kransje van 5 Vlaamse “influencers” (not my favorite word) om een Dinner in the Sky mee te maken met zicht op de Looye serres. Wat een feestje! Staalblauwe hemel, zomerse temperaturen, een jonge vrouwelijke (!) sterrenchef achter de kookpotten met op het bord 3 heerlijke gerechten, stuk voor stuk bereid met de Looye tomaten. Jawel, tot en met het toetje (we zijn in Nederland he mannekes!) toe. En wat voor een toetje: tomaatjes gedroogd in aardbeiensap met een crémeux van citrus en vanille. Smaakbommetje! Ik deel hieronder even een collage van het event, maar wil je bewegende beelden, dan kan je mijn highlight Events op Instagram bekijken. Gewoon tappen tot je voorbij het Amazing Asian Foodfestival bent. Niet voor mensen met hoogtevrees. 😃

Tomatentaartje met pesto van ovengedroogde tomaten

Na het dinner, trokken we al onze juwelen uit en een giga overall én overtreklaarzen én handschoenen én haarnetje aan om de serres te bezoeken. Ik hoef jullie niet te verklappen dat ik na 5 minuten al doorweekt was van het zweet. Meer dan 30° C buiten en nog warmer daarbinnen. Maar ik leerde wel iets bij: bij Looye tomaten wordt het eventuele gebrek aan zonlicht in de serres gecompenseerd met LED-lampen. Hierdoor kunnen ze heel het jaar door de hoogste kwaliteit tomaten garanderen. De tijd dat tomaten een puur zomerproduct zijn, ligt achter ons. Je zou dit mooie tomatentaartje dus perfect met Kerst op het menu kunnen zetten. 😅 Je (vegetarische) gasten zullen content zijn!

De andere 4 influencers maakten een reel, ik dus een recept. Een reel is vluchtig, een recept blijft. Bovendien, wat hebben jullie aan een videootje van mij 50 meter hoog in de lucht? Of ben ik nu ouderwets aan het worden?

Tomatentaartje met pesto van ovengedroogde tomaten

Tomatentaartje met pesto van ovengedroogde tomaten

Tomatentaartje met pesto van ovengedroogde tomaten

Mooi én makkelijk recept!
5 van 1 stem
Gang Voorgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor de ovengedroogde tomaten:

  • 1 pakje Joyn tomaten van Looye
  • Peper
  • Zout
  • 1 snufje suiker
  • Takjes rozemarijn
  • Takjes tijm

Voor het tomatentaartje:

  • 1 vel bladerdeeg
  • 12 honingtomaatjes van Looye
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 tl zwarte komijnzaadjes (Nigella seeds)
  • 2 Joyn tomaten van Looye
  • 1 handje zeekraal
  • 1 nori vel, in repen van 0,5 cm
  • 1 el basilicumblaadjes
  • Eetbare bloemen (Borage, goudsbloem, bloemetjes van de klaverzuring, calendula,…)

Voor de tomatenpesto:

  • De ovengedroogde tomaatjes
  • 1 teentje look
  • 35 g pijnboompitten
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 60 ml extra vierge olijfolie
  • 25 g geraspte parmezaan
  • 25 g tomatenpasta
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen witte peper, naar smaak

Voor de basilicummayonaise:

  • 3 dl zonnebloemolie
  • 1 bos basilicum
  • 1 ei
  • 1 tl mosterd
  • 1 scheutje sushiazijn
  • 1 scheutje chardonnay azijn
  • Peper en zout

Instructies
 

Voor de ovengedroogde tomaten:

  • Verwarm de oven voor op 80° C.
  • Snijd de tomaten in schijven van 1 cm.
  • Pak je bakplaat en leg hier bakpapier op. Leg de schijfjes tomaat op het bakpapier. Bestrooi elke bakplaat met wat zout, peper en suiker en leg op elke bakplaat wat rozemarijn en tijm takjes.
  • Laat de tomaten 10 uur bakken in de oven. Draai de tomaten na 7 uur om en zet terug in de oven voor de resterende baktijd.

Voor het tomatentaartje:

  • Snij de onderkant van de honingtomaten in met een scherp mes.
  • Dompel ze even onder in kokend water en verfris ze meteen onder ijswater.
  • Pel de tomaten.
  • Doe alle ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine of blender en mix tot een gladde textuur. Proef of de pesto op smaak is en voeg indien nodig wat witte peper en zout toe.
  • Rol het vel bladerdeeg uit en snijd er cirkels van 10 à 12 cm uit.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei, bestrooi het met de zwarte komijnzaadjes en zet gedurende 12-16 min in de oven, of tot het deeg gaar en goudkleurig is. Druk halverwege het bakken met een paletmes op het deeg, zodat het gelijkmatig bakt. (Ik plaatste er een bakplaat op).
  • Leg de gebakken deegcirkels op een rooster en laat afkoelen.

Voor de basilicummayonaise:

  • Zet 3 dl zonnebloemolie enkele uren in de koelkast.
  • Pluk de blaadjes van 1 bos basilicum en dompel deze max. 10 sec onder in kokend water, koel direct af in ijswater.
  • Mix de geblancheerde basilicum nadien fijn in de blender samen met de 3 dl koude zonnebloemolie.
  • Doe 1 ei, 1 tl mosterd en telkens een scheutje azijn in een mixbeker, kruid met peper en zout.
  • Voeg al mixend beetje bij beetje van de groene basilicumolie bij tot er een gebonden massa ontstaat. Ze mag zeker niet meer lopend zijn (voeg anders nog wat extra olie bij om deze te dikken).
  • Bewaar de basilicummayonaise in een spuitzak of -flesje in de koelkast.

Afwerking:

  • Smeer een royale hoeveelheid tomatenpesto over de bovenkant van het deeg.
  • Snijd de 2 Joyn tomaten in dunne plakjes en schik die op de pesto.
  • Schik de gepelde honingtomaten erop. Garneer met zeekraal, reepjes nori, de verse kruiden en eetbare bloemen.
  • Werk af met toefjes basilicummayonaise.
Trefwoord basilicum, basilicummayonaise, bladerdeeg, honingtomaten, Joyn tomaten, Looye, nori, pesto, tomatentaartje, zeekraal

Bron: recept geïnspireerd door Richard Bainbridge op Great British Chefs.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.487 andere abonnees

ARCHIEF

7 Reacties

  1. marie jeanne vanrobaeys

    wow ziet er heerlijk uit én doenbaar zonder veel extra ingrediënten aan te kopen! Smaakt naar meer en nog van dit soort. Ene een pluim voor jouw heerlijk ogende receptjes! sommige vind ik te moeilijk voor de eenvoudige keukenmeid of prinses 😉 die ik ben. gerechtjes als deze vind ik zeker doenbaar!
    dikke merci, ik blijf je volgen!

    Antwoord
    • Dammid

      Met veel plezier!

      Antwoord
  2. Els

    Wat een mooi juweeltje Myriam alweer! En zo veel lekkers vervat in zo 1 taartje 🙂

    Antwoord
    • Dammid

      Dankjewel, Els, zo zie je maar dat een juweeltje niet altijd moeilijk hoeft te zijn! 🙂

      Antwoord
  3. Anita van der Werff

    Jammer dat ik geen foto kan plaatsen van mijn gedroogde tomaten.
    Na 6 uur waren ze al zover ingedroogd dat er taaie harde tomaten op het bakblik lagen.
    Volgens mij moet de temperatuur veel lager

    Antwoord
  4. Gé van de Wouw

    5 sterren
    Wat een lekker voorgerechtje!! Heb het als diverse malen gemaakt. Heb de laatste keren de cherrytomaatjes zoetzuur gemarineerd!! Erg lekker

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Leuk en lekker idee!
      Mijn recepten zijn er om te inspireren en je hoeft uiteraard niet alles à la lettre te volgen. Geef er je eigen twist aan en geniet!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Tomatentaartje met pesto van ovengedroogde tomaten

by Myriam time to read: 4 min
7