Ga terug
Tomatentaartje met pesto van ovengedroogde tomaten

Tomatentaartje met pesto van ovengedroogde tomaten

Mooi én makkelijk recept!
5 van 1 stem
Gang Voorgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor de ovengedroogde tomaten:

  • 1 pakje Joyn tomaten van Looye
  • Peper
  • Zout
  • 1 snufje suiker
  • Takjes rozemarijn
  • Takjes tijm

Voor het tomatentaartje:

  • 1 vel bladerdeeg
  • 12 honingtomaatjes van Looye
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 tl zwarte komijnzaadjes (Nigella seeds)
  • 2 Joyn tomaten van Looye
  • 1 handje zeekraal
  • 1 nori vel, in repen van 0,5 cm
  • 1 el basilicumblaadjes
  • Eetbare bloemen (Borage, goudsbloem, bloemetjes van de klaverzuring, calendula,...)

Voor de tomatenpesto:

  • De ovengedroogde tomaatjes
  • 1 teentje look
  • 35 g pijnboompitten
  • 50 ml balsamicoazijn
  • 60 ml extra vierge olijfolie
  • 25 g geraspte parmezaan
  • 25 g tomatenpasta
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen witte peper, naar smaak

Voor de basilicummayonaise:

  • 3 dl zonnebloemolie
  • 1 bos basilicum
  • 1 ei
  • 1 tl mosterd
  • 1 scheutje sushiazijn
  • 1 scheutje chardonnay azijn
  • Peper en zout

Instructies
 

Voor de ovengedroogde tomaten:

  • Verwarm de oven voor op 80° C.
  • Snijd de tomaten in schijven van 1 cm.
  • Pak je bakplaat en leg hier bakpapier op. Leg de schijfjes tomaat op het bakpapier. Bestrooi elke bakplaat met wat zout, peper en suiker en leg op elke bakplaat wat rozemarijn en tijm takjes.
  • Laat de tomaten 10 uur bakken in de oven. Draai de tomaten na 7 uur om en zet terug in de oven voor de resterende baktijd.

Voor het tomatentaartje:

  • Snij de onderkant van de honingtomaten in met een scherp mes.
  • Dompel ze even onder in kokend water en verfris ze meteen onder ijswater.
  • Pel de tomaten.
  • Doe alle ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine of blender en mix tot een gladde textuur. Proef of de pesto op smaak is en voeg indien nodig wat witte peper en zout toe.
  • Rol het vel bladerdeeg uit en snijd er cirkels van 10 à 12 cm uit.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei, bestrooi het met de zwarte komijnzaadjes en zet gedurende 12-16 min in de oven, of tot het deeg gaar en goudkleurig is. Druk halverwege het bakken met een paletmes op het deeg, zodat het gelijkmatig bakt. (Ik plaatste er een bakplaat op).
  • Leg de gebakken deegcirkels op een rooster en laat afkoelen.

Voor de basilicummayonaise:

  • Zet 3 dl zonnebloemolie enkele uren in de koelkast.
  • Pluk de blaadjes van 1 bos basilicum en dompel deze max. 10 sec onder in kokend water, koel direct af in ijswater.
  • Mix de geblancheerde basilicum nadien fijn in de blender samen met de 3 dl koude zonnebloemolie.
  • Doe 1 ei, 1 tl mosterd en telkens een scheutje azijn in een mixbeker, kruid met peper en zout.
  • Voeg al mixend beetje bij beetje van de groene basilicumolie bij tot er een gebonden massa ontstaat. Ze mag zeker niet meer lopend zijn (voeg anders nog wat extra olie bij om deze te dikken).
  • Bewaar de basilicummayonaise in een spuitzak of -flesje in de koelkast.

Afwerking:

  • Smeer een royale hoeveelheid tomatenpesto over de bovenkant van het deeg.
  • Snijd de 2 Joyn tomaten in dunne plakjes en schik die op de pesto.
  • Schik de gepelde honingtomaten erop. Garneer met zeekraal, reepjes nori, de verse kruiden en eetbare bloemen.
  • Werk af met toefjes basilicummayonaise.
Trefwoord basilicum, basilicummayonaise, bladerdeeg, honingtomaten, Joyn tomaten, Looye, nori, pesto, tomatentaartje, zeekraal