- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Limoenmoussetaart met witte chocolade en basilicum

Limoenmoussetaart met witte chocolade en basilicum

“Is dat een nieuwe pot voor water voor Pixel?” Aan het woord is mijn man. Hij staat met een knalblauwe silicone vorm in zijn handen die net met de post geleverd werd. (Nvdr: Pixel is mijn Britse korthaar, met een eigen Instagram account). Euh, neen, scheetje. Dat is een vorm die ik op een of andere louche website besteld heb (voor nog geen 10 EUR rechtstreeks uit China gratis verzonden), ondertussen een paar weken geleden en die ik nog ontbrak om dé Taart met grote T te maken: de limoenmoussetaart met witte chocolade en basilicum van Maja. (Naar mijn bescheiden mening, de mooiste taart die ik ooit maakte samen met die met rood fruit van Michalak een paar weken geleden).

Maja is een Deense blogster met 331.000 (!) volgers op Instagram en dat terwijl ze haar recepten gewoon in het Deens publiceert. Maar wat voor zotte (bak)recepten zijn dat ook! Heb ik in Nederland Desserts en Meer als favoriet en in Frankrijk Empreinte Sucrée, dan heb ik er nu dus een favoriet bij in Denemarken: Maja! (Ik heb nog een paar favorietjes, zenne, maar nog niets van gemaakt: Ana’s Baking Chronicles in Kroatië en Miss Petel in Israël). En dat betekende dus: Google Translate to the rescue!

Wel, die Google vertaalt helemaal niet slecht, mijn gedacht. En twijfelde ik toch een paar keer aan de Nederlandse vertaling, dan liet ik hem naar het Engels en naar het Frans vertalen en zo kon ik alle puzzelstukjes van deze limoenmoussetaart leggen. Want, jawel, er zijn wel een paar puzzelstukjes. Uiteindelijk ben je 3 dagen bezig voor alle stukjes gelegd zijn, want de taart moet 2 keer 1 nacht opstijven. Er is dus wel wat geduld voor nodig. Dat is het nadeel. Het voordeel: moeilijk is het niet. Je hebt dus alleen 3 vormen nodig: 1 silicone vorm met een diameter van 16 cm, 1 bakring met een diameter van 14 cm en 1 Tourbillon vorm van Silikomart met een diameter van 14 cm. (Wat die bakring betreft, ik kocht onlangs een bakring bij Aveve waarvan de diameter aanpasbaar is, hoe handig is dat!)

 

Limoenmoussetaart met witte chocolade en basilicum

 

Recept voor limoenmoussetaart met witte chocolade en basilicum

(Voor)bereiding: ± 30 min
Bakken: ± 60 min
Opstijven: 2 x 1 nacht
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Voor de pistachebodem:
50 g groene, ongezouten pistaches
100 g witte chocolade
1 flinke snuf zout
25 g cornflakes

Voor de basilicum crémeux:
1 blad gelatine (van 2 g)
140 g witte chocolade
2 eidooiers
15 g suiker
80 ml volle melk (ik gebruikte die van Campina)
80 ml slagroom (ik gebruikte de slagroom 40% vet van Campina)
Ca. 10 grote basilicumblaadjes
1 tl suiker

Voor de limoenmousse:
3 blaadjes gelatine (van 2 g/blaadje)
100 ml limoensap
100 g suiker
200 ml slagroom (ik gebruikte de slagroom 40% vet van Campina)
100 g Griekse yoghurt

Voor het witte chocoladeglazuur:
6 blaadjes gelatine (van 2 g/blaadje)
150 g witte chocolade
100 ml slagroom (ik gebruikte de slagroom 40% vet van Campina)
50 ml water
150 g suiker
150 g glucosesiroop

Voor de afwerking:
Witte chocolade bolletjes van Valrhona (die had ik niet, ik had alleen karamelparels en ik spoot die goudkleurig)
Witte chocolade plaatjes (die had ik ook niet en ik gebruikte eetbaar bladgoud in de plaats)
Verse basilicum
Eetbare viooltjes

 

Werkwijze

Voor de pistachebodem:
Rooster de pistaches gedurende 3-5 min in de voorverwarmde oven bij 200° C en mix ze daarna onmiddellijk tot pistachepasta in een krachtige blender. Smelt de chocolade au bain-marie. Roer de warme pistachepasta en het zout onder de gesmolten chocolade. Verkruimel de cornflakes lichtjes en meng dan ook onder het pistache-chocolade mengsel. Zet een bakring met een diameter van 14 cm op een plaat bekleed met bakpapier en verdeel er de pistachemassa in. Laat opstijven in de diepvries.

Voor de basilicum crémeux:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water. Hak de chocolade fijn en doe in een kom. Klop de dooiers snel los met de suiker. Warm de melk en de room op tot tegen het kookpunt en giet al kloppend bij de dooiers. Doe de mengeling terug in de pan en warm op tot 83° C terwijl je constant roert. Haal de warme crème van het vuur, knijp de gelatine uit en laat die oplossen in de warme crème. Giet de crème over de fijngehakte chocolade en roer tot een glad mengsel met een mooi, glanzend oppervlak. Stamp de blaadjes basilicum met de suiker in een vijzel tot puree en meng onder de crémeux. Doe een deeltje van de crémeux in de Tourbillon vorm en plaats in de diepvries. Verdeel de rest van de crémeux over de pistachebodem in de bakring. Laat een nacht opstijven.

Voor de limoenmousse:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water. Breng het limoensap met de suiker aan de kook in een klein sauspannetje en haal van het vuur. Knijp de gelatine uit en los die op in de warme limoensiroop. Laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur. Klop de room op tot lichtjes schuimend en roer er de yoghurt onder. Meng een deeltje van de room onder de lauwe siroop en roer er dan ook de rest onder tot een egale mousse. Verdeel de mousse in een silicone vorm (16 cm diameter) en duw er zachtjes de opgesteven pistachebodem met de basilicumcrémeux omgekeerd in. Zet gedurende een nacht in de diepvries.

Voor het witte chocoladeglazuur:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water. Hak de chocolade fijn en doe in een plastic kom. Breng room, water, suiker en glucosesiroop aan de kook in een sauspan en haal van het vuur. Knijp de gelatine uit en los op in de warme room. Giet de room over de chocolade en meng met de hand tot glazuur. Dek het oppervlak af met plasticfolie en laat afkoelen tot ca. 30° C. Zet de bevroren limoenmoussetaart op een rooster (met een bord onder) en schenk er de glazuur over. Zet de taart op een mooie serveerschaal.

 

Afwerking

Haal de diepgevroren crémeux spiraal uit de vorm en leg die in het midden van de taart. Laat de taart ontdooien in de koelkast cake. Versier de limoenmoussetaart net voor het serveren. Ik deed dit met bladgoud, basilicumblaadjes, bolletjes die ik met goudpoeder gekleurd had en viooltjes uit mijn eigen kruidentuintje!

 

Limoenmoussetaart met witte chocolade en basilicum

 

Bron: recept vertaald van de Deense blog Maja Vase.

Related Post