Toen ik onlangs voor de allereerste keer aan de slag ging met papaja (klik), begon ik na te denken over dingen waarmee ik nog nooit gekookt had en het eerste dat bij mij opkwam, was hondshaai. Uitgeroepen tot vis van het jaar 2015 door VLAM en mij totaal onbekend.
Hondshaai is een kleine haaiensoort die bij ons een vaste kustbewoner is en die max. 80 cm groot kan worden. Hij voedt zich met kleine visjes, weekdieren en kreeftachtigen, wat zijn vlees heel smakelijk maakt. Het is een mooie vis met kleine lichtbruine tot roodbruine vlekjes op zijn rug en flanken en een lang lenig lijf. Zijn vel is echter hard als schuurpapier, waardoor hij altijd panklaar wordt verkocht.
Het is een makkelijke vis om te eten, zonder graten, enkel kraakbeen zoals rog. Kijk bij aankoop naar de kleur van het vlees: hoe roder, hoe verser! Hondshaai is een lekkere, relatief goedkope vis waar je veel kanten mee uit kunt: bakken in boter of gearomatiseerde olie, pocheren, roken, roosteren op de BBQ en inleggen in zuur. Het is een perfect alternatief voor zeepaling.
Tot zover mijn “wikipedia” uitleg. Mijn ervaring nu. Dit is inderdaad een heel lekkere vis en makkelijk te bereiden. Wij aten hem deze keer koud met een veelkleurige tomatensalade in een jasje van teriyakisaus en sesamzaadjes. Gezond en mooi!
Nodig voor 4 personen
1/2 kg hondshaai, panklaar in stukken van ca. 5 cm
1 dl kippenbouillon
1/2 dl witte wijn
1/2 dl teriyakisaus
1 el sesamzaadjes
Olijfolie
100 g gekookte quinoa (ik had geen quinoa in mijn voorraadkast en koos voor bulgur)
2 el fijngesnipperde bieslook
1 coeur de boeuf tomaat
1 trostomaat
1 honingtomaat
1 minitomaatje rood, 1 oranje en 1 geel
1 Green Zebra tomaat
Peper en zout
Enkele schilletjes van tomaat
4 lavasblaadjes (vond ik niet en liet ik weg)
1 sucrinesla (vond ik ook niet en verving ik door ijsbergsla)
Voor de saus:
30 g mosterd
20 g tomatenketchup
40 g room
10 g gehakte dille
Bereiding
Pocheer de hondshaai 5 minuten in de bouillon met witte wijn, laat uitlekken en bak krokant in wat olijfolie.
Glaceer met teriyakisaus en bestrooi rondom met sesamzaadjes.
Werk de koude quinoa af met een scheutje olijfolie, bieslook, peper en zout.
Snij alle tomaten in stukken (kleintjes in 2, grote in 4), meng en maak de salade aan met olijfolie, peper en zout.
Meng alle ingrediënten voor de saus en klop op tot de gewenste dikte.
Frituur de tomatenschilletjes en de lavasblaadjes ca. 30 sec. in olie van 170° C.
Verdeel de tomaatjes over de borden, leg er stukjes gelakte hondshaai bij en werk af met gefrituurde tomatenschilletjes en lavas en stukjes sucrinesalade. Besprenkel met de saus.
Bron: recept van Stijn Bauwens van Bistro De Kruidenmolen in de weekendbijlage van het Nieuwsblad van 18 juli.
0 reacties