Hap en Tap logo zonder streep
Varkenshaasje

Varkenshaasje met honing en gember – Knack Weekend #16

19 aug 2015 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vlees of gevogelte

“Vrouwe, dit is lekker! Echt lekker! Ik ben eerlijk he, als ’t niet goed is, zeg ik het ook, maar dit is wreed lekker.”, zei hij, terwijl hij zeker 3/4 van het varkenshaasje naar binnen werkte. Allez, zo zei hij het niet echt. Maar daar kwam het wel op neer. Jullie moeten je die zinnen voorstellen in het West-Vlaams, maar dat schrijft zo moeilijk. 😉

Hij is mijn man. Goed voor 108 kg nat aan de haak. De tijd van zijn dieet is alweer 13 kg geleden… Ik weet het. Ik ben medeplichtig aan dat overgewicht. Ik zou hem groentjes en vis kunnen voorschotelen. En geen desserten, cakes, koekjes, macarons, taarten,… Anderzijds zou hij ze natuurlijk ook gewoon kunnen laten staan. Maar zoals hij geen karakter heeft om ze niet op te eten, zo heb ik geen karakter om ze niet te maken.

Nu, hij heeft gelijk: dit is lekker. In plaats van de geparfumeerde rijst zoals de Knack voorstelde, koos ik voor de Risotto Gremolata & Zucchini (klinkt mooier dan courgette, niet), die ik kocht bij de Flavor Shop. Klaar in no time. Illico Presto!

Voor 4

2 tenen knoflook
5 cm verse gember
15 cl sojasaus
5 cl vloeibare honing
6 druppels tabasco
1 kl sesamolie
2 el arachideolie
2 varkenshaasjes (ca. 800 g)
1 bosje koriander

Bereiding

Schil de knoflook en de gember en hak fijn. Meng in een ovenschaal met de sojasaus, de honing, de tabasco en de sesam- en arachideolie. Leg er de varkenshaasjes in en wentel ze in de marinade. Zet minstens 2 uur, liefst 6 uur, koel weg.

Verwarm de oven voor op 200° C (ik zette die van mij op 180° C, dat doe ik altijd: 10% minder aangezien ik een warmeluchtoven heb).

Bak de varkenshaasjes 30 à 40 minuten in de oven; draai ze halverwege om. Het vlees moet nog rosé zijn na het bakken. 30 à 40 minuten lijkt me nogal lang. Ik zou voor de zekerheid al eens piepen na 20 minuten.

Haal de blaadjes van de koriander.

Laat de varkenshaasjes na het bakken 5 minuten rusten en snijd daarna in porties. Werk af met koriander en serveer met geparfumeerde rijst en rauwkost.

Bron: recept uit het magazine 100 toprecepten lente, extra editie nr 47 van Knack Weekend.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.721 andere abonnees

ARCHIEF

16 Reacties

  1. Annelies Vermeir

    Njammie! Dat ga ik ook eens proberen. Klinkt niet zo moeilijk en érg lekker! 🙂

    Antwoord
  2. Anke Morreel

    Dit staat vanavond op het menu. Ben benieuwd.

    Antwoord
  3. Hap & Tap

    Laat zeker eens weten wat je ervan vond, he!
    Liefs

    Antwoord
  4. Anke Morreel

    Wel net geproefd. Vlees,heeft 30 minuten in de oven gestaan en is helemaal niet meer rosé en zelfs aan de droge kant. 20 minuten volgende keer… Sausje is wel oké . Gegrilde groeten bij geserveerd 🙂 wortel, pastinaak en biertjes ( gele, oranje en witte)

    Antwoord
  5. Hap & Tap

    Nu ik het recept herlees, lijkt me dat inderdaad ook heel veel: veel te warm en veel te lang… Ik herinner me niet meer wat ik precies gedaan heb. Normaal pas ik sowieso de temperatuur aan naar 10% lager, aangezien ik een hete lucht oven heb. Dus 180°C ipv 200°C. Ik zal het erbij noteren in het recept. Thx voor je feedback!
    x

    Antwoord
  6. Inge

    Zou ik dit ook op de BBQ kunnen klaarmaken denk je ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Inge, dat moet zeker lukken, alleen opletten dat het vlees niet droog wordt.
      Eventueel zou je het na een 10-tal minuten in aluminiumfolie kunnen draaien om verder te laten garen maar niet verder uit te drogen.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  7. KR=10

    Klinkt goed. Moet het vlees zonder aanbraden in de marinade in de oven?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Inderdaad, het vlees wordt gemarineerd in de oven geschoven en wordt niet aangebakken in de pan.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  8. Sabine

    Mijn man vond het ook lekker.
    35 minuutjes op 180graden en nog mooi rosė en sappig.
    Groenten gewokt en gekookte rijst in de wok bijgevoegd.
    Lekker en weinig werk.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Fijn om dit te lezen, Sabine!
      Een gelukkige man = een gelukkige vrouw. 😉
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord
      • Karin

        Moet het vlees in de marinade in de oven geschoven worden? Kookt het vlees dan niet ipv bakken? Of moet het vlees uit de marinade genomen worden ?

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Jazeker! Dit is niet zoveel marinade dat het vlees onderstaat, hoor. Deze marinade ‘kleeft’ aan het vlees, mede door de ‘plakkerige’ honing.
          Succes!

          Antwoord
  9. Carine

    Hallo Myriam,
    Het varkenshaasje staat hier op kerstavond op het menu. Maar welk sausje maak ik erbij? Groetjes Carine

    Antwoord
  10. Karin

    Wat een heerlijk recept. Ik heb 20 minuten op 180 gr. gedaan. 2x gedraaid. Heerlijk mals stukje vlees.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja, ik herinner het me nog heel goed, hoewel het al heel lang geleden is. Zalig receptje dit!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Varkenshaasje met honing en gember – Knack Weekend #16

by Myriam time to read: 1 min
16