- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Varkenshaasje met honing en gember – Knack Weekend #16

“Vrouwe, dit is lekker! Echt lekker! Ik ben eerlijk he, als ’t niet goed is, zeg ik het ook, maar dit is wreed lekker.”, zei hij, terwijl hij zeker 3/4 van het varkenshaasje naar binnen werkte. Allez, zo zei hij het niet echt. Maar daar kwam het wel op neer. Jullie moeten je die zinnen voorstellen in het West-Vlaams, maar dat schrijft zo moeilijk. 😉

Hij is mijn man. Goed voor 108 kg nat aan de haak. De tijd van zijn dieet is alweer 13 kg geleden… Ik weet het. Ik ben medeplichtig aan dat overgewicht. Ik zou hem groentjes en vis kunnen voorschotelen. En geen desserten, cakes, koekjes, macarons, taarten,… Anderzijds zou hij ze natuurlijk ook gewoon kunnen laten staan. Maar zoals hij geen karakter heeft om ze niet op te eten, zo heb ik geen karakter om ze niet te maken.

Nu, hij heeft gelijk: dit is lekker. In plaats van de geparfumeerde rijst zoals de Knack voorstelde, koos ik voor de Risotto Gremolata & Zucchini (klinkt mooier dan courgette, niet), die ik kocht bij de Flavor Shop. Klaar in no time. Illico Presto!

Voor 4

2 tenen knoflook
5 cm verse gember
15 cl sojasaus
5 cl vloeibare honing
6 druppels tabasco
1 kl sesamolie
2 el arachideolie
2 varkenshaasjes (ca. 800 g)
1 bosje koriander

Bereiding

Schil de knoflook en de gember en hak fijn. Meng in een ovenschaal met de sojasaus, de honing, de tabasco en de sesam- en arachideolie. Leg er de varkenshaasjes in en wentel ze in de marinade. Zet minstens 2 uur, liefst 6 uur, koel weg.

Verwarm de oven voor op 200° C (ik zette die van mij op 180° C, dat doe ik altijd: 10% minder aangezien ik een warmeluchtoven heb).

Bak de varkenshaasjes 30 à 40 minuten in de oven; draai ze halverwege om. Het vlees moet nog rosé zijn na het bakken. 30 à 40 minuten lijkt me nogal lang. Ik zou voor de zekerheid al eens piepen na 20 minuten.

Haal de blaadjes van de koriander.

Laat de varkenshaasjes na het bakken 5 minuten rusten en snijd daarna in porties. Werk af met koriander en serveer met geparfumeerde rijst en rauwkost.

Bron: recept uit het magazine 100 toprecepten lente, extra editie nr 47 van Knack Weekend.

Related Post