Hap en Tap logo zonder streep
Vlechtbrood

Vlechtbrood met desem

15 aug 2015 | Brood, Ontbijt

Ik volg tal van blogs, waaronder ook een pak Nederlandse. Het zijn eigenlijk voornamelijk bakblogs die ik bij onze noorderburen nauwlettend in het oog houd: Carolines blog, Carola bakt zoethoudertjes, Marina’s Bakery en ook Uit de keuken van Levine waarin voornamelijk brood aan bod komt, vind ik fantastisch om te lezen. Nu was ik al een hele tijd aan het wachten tot Levine een nieuwe reeks workshops zou aankondigen, want ik wilde heel graag deze broodbakgoeroe in levende lijve ontmoeten. In februari was het zo ver. Ik was er dan ook als de kippen bij om mijn kookvriendin op te trommelen. Haar warm maken hoefde niet. Ook Ann was/is fan van Levine.

Aangezien we er vroeg bij waren, konden we nog kiezen uit het ruime aanbod. Na kort wikken en wegen (veel tijd is er niet: het aantal plaatsen is per workshop immers beperkt tot 7 à 8 personen) viel onze keuze op de workshop met zuurdesem. Eerlijk? Ik zag het niet zitten om zelf aan zoiets omslachtigs te beginnen. Geduld is geen probleem, maar ik heb totaal geen ‘groene vingers’.

Nu stond in het programma ook dat we een potteke zuurdesem meekregen en dat alleen al gaf de doorslag om ervoor te gaan. Een struikelblok nog: ik vertrok de dag na de les al voor een week op reis en moest dus op zoek naar een ‘babysit’ voor mijn desem. Nou, dat viel gelukkig goed mee, zuurdesem overleeft best een week (of zelfs langer) in de koelkast. Oef! Weer een zorg minder. Weg met de nachtmerrieachtige taferelen van desem die om de 24 uur moet gevoed worden… Dat is enkel zo bij de opstart van je desem, gedurende de eerste 7 à 10 dagen dus.

Welnu, de cursus was bijzonder leuk. We maakten 3 broden, waaronder deze mooie vlecht met 6 (!) strengen. De uitleg die we kregen, was echt verhelderend. Kortom, ik zie het zitten om heel goed voor mijn potteke desem te zorgen (ik heb hem Victor gedoopt) en hier regelmatig mee aan de slag te gaan. Ik kon immers niet aan de verleiding weerstaan om na de workshop het boek Brood uit eigen Oven van Levine te kopen. Als het goed gaat, zal je hier dus de avonturen van Victor kunnen volgen onder de vorm van brood, cake,… Als het fout afloopt, dan is het R.I.P. Victor… 😉 Het prille leven van Victor start alvast een week in de koelkast, want eerst is er VAKANTIE!

Nodig voor 1 brood

Voor de levain:
30 g actieve desem op basis van tarwebloem, 100% hydratatie (hoe je van 0 start met desem, lees je op de blog van Levine)
110 g tarwebloem
110 g water, lauw

Voor het deeg:
De levain
365 g tarwebloem
2 dooiers (maat M), 30 g
1 ei (maat M), 50 g
80 g volle melk, lauwwarm
4 g droge gist
8 g zout
30 g honing
35 g zonnebloemolie

Werkwijze

Maak de levain de avond ervoor:
Los de desem op in het water en roer de tarwebloem erdoor. Laat het mengsel afgedekt 10 à 16 uur op kamertemperatuur staan.

Kneed het deeg in een standmixer:
Doe de levain, tarwebloem, dooiers, ei, melk en droge gist in de kom en kneed met de deeghaak in ca. 3 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan het zout, de honing en de zonnebloemolie toe. Kneed het mengsel in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Het mag nog iets aan de bodem van de kom kleven.

1e rijs:
Vorm een bal van het deeg en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten bedekt zijn met wat olie. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 – 90 minuten in volume verdubbelen.

Vormen:
Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek, druk de lucht eruit (= doorslaan) en verdeel het met een deegsteker in 3 (of 6 als je voor een vlecht met 6 strengen kiest) gelijke stukken. Bol ieder stuk deeg losjes op en laat de bolletjes afgedekt ca. 20 minuten liggen.

Maak strengen van de bolletjes deeg:
1. Rol de bolletjes met een deegroller uit tot een lapje dat overal even dik is. De vorm is niet zo belangrijk, maar niet langer dan de uiteindelijke streng moet worden.
2. Rol het lapje strak op tot een streng.
3. Rol de streng onder je handpalmen heen en weer (druk tegen het werkoppervlak) om de naad te sluiten en een overal even dikke streng te krijgen.
4. Rol de strengen in etappes uit tot de gewenste lengte.

Vorm van de strengen een 3-vlecht. Begin voor het mooiste resultaat te vlechten vanuit het midden. Vlecht eerst de ene kant en dan de andere kant. Wil je een 6-vlecht zoals op de foto? Dan vind je hier een YouTube filmpje dat je laat zien dat dit helemaal niet zo moeilijk is.

Leg de vlecht op een bakplaat (bekleed met bakpapier of bakmatje), bestrijk met losgeklopt eiwit en dek af met plastic folie.

2e rijs:
Laat de vlecht in 60 – 90 minuten in volume verdriedubbelen.

Oven voorverwarmen:
Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180° C.

Bakken:
Bestrijk de vlecht weer met losgeklopt eiwit en bestrooi met zaadjes of in mijn geval parelsuiker. Bak de vlecht in ca. 35 minuten gaar en bruin. Leg er als de vlecht te donker wordt na ca. 20 minuten een velletjes aluminiumfolie op. Laat de vlecht op een rooster afkoelen.

Bron: recept van de blog Uit de Keuken van Levine.

 

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.585 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

 1. Bakdame

  haar boek is echt wel goed!
  moet je staan hebben!
  en deze ziet er heel lekker uit!
  liefs

  Antwoord
 2. Hap & Tap

  Het is een topboek van een topdame. PS Ze is momenteel aan haar 2de boek aan het werk. Het komt eind volgend jaar uit. 't ideale kerstgeschenk! 🙂

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Vlechtbrood met desem

by Myriam time to read: 4 min
2