Elke kookstijl is anders. Zoveel bloggers, zoveel stijlen. En dat is leuk en zorgt voor diversiteit. Neem nu de blog van Caroline van Avocado van de Duivel (wat een topnaam he, altijd al stiekem jaloers geweest op zo’n originele naam!). Ik ken Caroline al zolang als ik blog en dat is binnenkort 8 jaar. Caroline is ondertussen al 10 jaar aan het bloggen en was dus echt een pionier in blogland. Haar kookstijl is helemaal anders dan die van mij, anders maar niet minder lekker. Een tijdje geleden spraken we af om eens samen aan de slag te gaan in de keuken en wat was dat een geslaagd experiment. We maakten o.a. deze spicy avocadosalade uit het boek Sergio’s Smaakmakers. Nu is dit een recept dat ik nooit zou maken, compleet fout, want, man, wat een smaakbommetje! Caroline deed er nog wat met dille gemarineerde gerookte zalm, rode paprika en zalmeitjes bij. Het resultaat, een mooi, kleurrijk, gezond én lekker bordje.
Tip van de Sergio himself: maak extra veel van de Thaise vinaigrette. Die is namelijk niet alleen lekker in deze avocadosalade, maar ook door wat glasnoedels, kipgehakt, of over dungesneden biefstuk.
Recept voor spicy avocadosalade
(Voor)bereiden: ± 1 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de Thaise vinaigrette:
6 el Thaise vissaus (of minder naar smaak)
2 sjalotten, gesnipperd
1/2 verse rode chilipeper, fijngesneden (met een klein beetje van de pitjes)
1 el palmsuiker of rietsuiker
2 limoenen, sap en rasp
1/2 el munt, fijngesneden
1 el koriander, fijngesneden
2 rijpe avocado’s
15 g geroosterde witte en zwarte sesamzaadjes
30 g geroosterde, gezouten cashewnoten, grof gehakt
Munt, ter garnering
Koriander, ter garnering
Fleur de sel
Werkwijze
Voor de Thaise vinaigrette:
Meng voor de Thaise vinaigrette de vissaus, sjalot, chilipeper, suiker, limoensap en -rasp, munt en koriander.
Voor de avocadosalade:
Verwijder de schil en de pit van de avocado en snijd het vruchtvlees in gelijke plakjes.
Marineer de avocado met de vinaigrette en dresseer in een bord.
Werk de avocadosalade af met de sesamzaadjes en gehakte cashewnoten, koriander, munt en wat fleur de sel.
Bron: recept geïnspireerd op een recept uit het boek Sergio’s Smaakmakers van Sergio Herman.
De avocado mooi groen houden vinden wij toch wel moeilijk.
Zelfs met besprenkelen met limoen of citroensap. “A la minute” is de boodschap hier denken wij.
Dag Stefan,
Wij hebben de avocado besprenkeld met citroensap inderdaad en daarna direct kort gemarineerd in de vinaigrette.
Het resultaat is wat je ziet. Geen Photoshop. Dat kan ik niet. 😉
Groetjes
Myriam