Nog eerst even kort een woordje over de Kwaliteitsketen Carrefour:
1. De producten zijn afkomstig van een langdurig partnership met de producenten.
2. De smaakvolle producten hebben een constante kwaliteit, van het veld tot op jouw bord.
3. De producten zijn geteeld volgens de principes van de agroecologie, waarbij zowel het milieu, de biodiversiteit en het dierenwelzijn gerespecteerd worden.
Meer weten? Klik hier.
Maar dan nu terug over naar deze chique croissant! Deze is perfect voor je kerst- of nieuwjaarsbrunch. Je gasten zullen er helemaal ondersteboven van zijn en zijn ze dat niet, dan nodig je volgend jaar gewoon andere gasten uit! ?
Tip: ik maakte mijn hollandaise in mijn Magimix Cookexpert en gebruikte de geklaarde boter Chef van Carlsbourg, waardoor ik dus geen omkijken had naar de witte deeltjes. Ik noteer het recept in de Magimix onder het manuele recept.
Recept voor chique croissant met gerookte zalm, gepocheerd ei en dille-hollandaise
(Voor)bereiden: ± 30 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Nodig voor 4 personen:
4 kakelverse eieren + 2 eidooiers
125 g boter, gesmolten
1 tl citroensap of meer naar smaak
2 takjes dille, fijngesneden + extra om te versieren
1 scheutje azijn
200 g gerookte zalm
1 stronk witlof
Een 4-tal grote grotchampignons
4 roombotercroissants
Werkwijze
Voor de hollandaise:
Doe de 2 eidooiers in een hittebestendige kom en klop ze los met 1/2 el koud water. Giet de gesmolten boter over in een andere pan en zorg dat de witte bestanddelen achterblijven. Houd tegen de kook aan terwijl je au bain-marie de eidooiers opklopt.
Doe hiervoor een bodempje kokend water in een pan. Zet op het vuur en houd zachtjes aan de kook. Zet de kom op de pan. De bodem van de kom mag het water niet raken. Klop de eidooiers au bain-marie in 3-5 min samen met 1 tl citroensap tot een dikke, luchtige massa. Neem de kom van de pan.
Schenk in een dun straaltje de hete boter al kloppend beetje bij beetje bij het eimengsel.
Breng op smaak met zout en dille. Houd de saus warm in een thermoskan.
In de Magimix CookExpert:
Vul de rvs-kom met het water, het citroensap en de eidooiers. Stel het EXPERT-programma in op 2 min/snelheid 7/70 °C (zonder dop).
Stel het EXPERT-programma nogmaals in, nu op 5 min/snelheid 7/70 °C. Voeg de geklaarde boter geleidelijk via de opening in het deksel toe. Breng de saus op smaak met zout en de fijngehakte dille en bewaar in een thermos.
Voor de gepocheerde eitjes:
Vul een wijde pan met kokend water. Zet op het vuur en laat het water met de azijn net niet koken. Breek de eieren eerst in een kopje en laat ze dan voorzichtig in het water glijden. Doe het deksel op de pan en pocheer de eieren in ca. 3 min mooi zacht. Houd ze eventueel warm onder een schone theedoek.
Snijd het witlof fijn en kruid met peper en zout.
Snijd de grotchampignons in dunne plakjes en kruid met peper en zout.
Snijd de croissants open en verdeel de gerookte zalm erover. Verdeel er een handje witlof en de champignonplakjes over.
Leg er een gepocheerd ei op en schenk de saus erover.
Versier met wat dille.
Bron: het recept voor deze chique croissant werd door mij ontwikkeld voor Carrefour.
0 reacties