Hap en Tap logo zonder streep
Next level uiensoep

Next level uiensoep

17 jan 2024 | Soep

Er wordt (lees: werd) 10 cm sneeuw voorspeld voor vandaag, maar de soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Haha, pun intended. Love it, wanneer ik gevatte woordmopjes kan maken. Soit, van die 10 cm zal wellicht niets in huis komen en zoveel te beter. Ik ben geen fan van sneeuw. Maar dat het weer is voor soep, da’s een feit. En niets zo hart- en handenverwarmend als een kom hete uiensoep!

Nu zou een klassieke uiensoep hier natuurlijk niet passen (al deed het dat in februari 2016 blijkbaar wel nog, want toen deelde ik hier een gegratineerde uiensoep). Het kan verkeren of evolutie moet er zijn, zo je wil.

Deze next level versie vond ik op het You Tube kanaal van Chef Majk. Chef Majk is een Tsjechische chef die jarenlang in een sterrenzaak in Londen gewerkt heeft, maar die er nu zijn job van maakt om mensen te leren hoe je thuis heerlijke, verfijnde gerechten kan bereiden. Zoals mijn collega’s een serie kunnen bingen, zo kan ik alle video’s van Majk én zijn Food Inspector (zijn hond) na elkaar bekijken. Ik word gewoon zelf enthousiast van de manier waarop hij zijn hart in zijn video’s en gerechten legt. En zijn accent vind ik de max. Ik deelde hier al eerder een van zijn recepten, een bietencilinder, en deze uiensoep is vast niet het laatste.

Ik serveerde ze op een handmade bord van mijn buurvrouw Viviane.

Next level uiensoep

Next level uiensoep

Next level uiensoep

Makkelijk recept, maar mooi en lekker!
5 van 3 stemmen
Gang Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de uiensoep:

  • 4 grote uien
  • 1 teentje look
  • 1 aardappel
  • 1 scheut volle room
  • 3 takjes verse tijm
  • Boter
  • 1 dl appelcider
  • 1 liter kippenbouillon

Voor de kaascroutons:

  • 12 plakjes stokbrood
  • Geraspte parmezaan

Voor de gepekelde sjalot:

  • 1 sjalot, in dunne ringen
  • 80 g witte wijn
  • 80 g witte wijnazijn
  • 80 g suiker
  • 80 g water
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 8 korianderbolletjes

Voor de afwerking:

  • 1 Granny Smith
  • Citroensap
  • Eetbare bloemblaadjes

Instructies
 

Voor de uiensoep:

  • Snijd de uien doormidden en vervolgens in dunne plakjes.
  • Smelt boter in een pan en voeg de gesneden uien toe. Laat langzaam koken tot de uien zweten en een mooie bruine kleur krijgen (ca. 40 min).
  • Snijd een teentje knoflook fijn en meng het met de gekaramelliseerde uien.
  • Neem een handje van de gekaramelliseerde uien, kruid met zout en houd apart tot je de soep wil serveren.
  • Blus de rest van de uien af met appelcider.
  • Voeg verse tijm en zout toe en laat tot de helft inkoken.
  • Schil en snijd een aardappel fijn en voeg deze toe aan het mengsel.
  • Giet er de kippenbouillon bij en laat ca. 15 min koken.
  • Voeg room toe aan het soepmengsel en breng het aan de kook.
  • Verwijder de takjes tijm.
  • Gebruik een blender om de soep glad te mixen.
  • Pas de consistentie aan: controleer de dikte en smaak van de soep.
  • Voeg indien nodig water en zout toe om de gewenste consistentie te bereiken. Passeer de soep door een zeef.

Voor de gepekelde sjalot:

  • Breng de ingrediënten aan de kook in een kleine steelpan tot de suiker is opgelost.
  • Giet bij het kookpunt het mengsel over de sjalot in ringen.
  • Laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik

Voor de kaascroutons:

  • Snijd het stokbrood in dunne plakjes.
  • Optioneel: snijd de plakjes bij voor een betere presentatie.
  • Leg de kaas op de sneetjes en grill ze een paar minuten tot ze goudbruin zijn.

Voor de afwerking:

  • Snijd staafjes van de groene appel.
  • Week de appelstaafjes in water met citroensap om te vermijden dat ze bruin worden.
  • Verwarm de gekaramelliseerde uien 30 sec in de magnetron.
  • Doe een paar lepels geroosterde uien in diepe borden.
  • Leg er kaascroutons op, gevolgd door gepekelde sjalot en verse appelstaafjes.
  • Garneer met eetbare bloemen.
  • Giet de romige uiensoep over de ingrediënten.
Trefwoord appelcider, chef Majk, cider, Granny Smith, kaascroutons, uien, uiensoep

Bron: recept van Chef Majk (met video).

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.590 andere abonnees

ARCHIEF

13 Reacties

  1. Ge Ruigt

    Over ui gesproken, ik heb twee jaar geleden bij het fietsen langs de Loire op een terrasje gezeten en daar een heerlijke ui besteld, waar ik nog vaker aan terug moet denken. Nee niet zomaar een ui, maar een ui met 5 bereidingen. Helaas heb ik de kok toen niet om het recept gevraagd. Het betrof een uitgeholde ui, met volgens mij op de bodem een zoetige uiencompote, bedekt met een laagje romige dikke uiensoep en afgetopd met een schuim van ui met daarop krokante gebakken uiensnippers. Kun je hier iets lekker moois van maken?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik kan dat! Heb je toevallig een foto gemaakt? Stuur me anders even een mailtje, als je wil.

      Antwoord
      • Ge Ruigt

        Hoi Myriam,

        Ik heb gezocht, maar helaas geen foto. Het zat al achter de kiezen voor we doorhadden hoe bijzonder lekker het was. In mijn herinnering zag het er schuimig uit met verkruimelde gebakken uitjes.

        Antwoord
  2. Patrick

    5 sterren
    In Leuven centrum zitten we al om 15u aan 5cm sneeuw !

    Myriam: welke appelcider heb je gebruikt? Nog nooit in uiensoep gedaan, maar lijkt me wel een meerwaarde

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hier nog niks. Ik herhaal: NOG NIKS. Geen enkele vlok gezien. (En daar ben ik best blij om). Ik heb eerst even gegoogeld en dan die van Strongbow Gold Apple gekocht in mijn supermarkt.

      Antwoord
  3. Gabriel

    Mmm 100 Punkte, diese Suppe kann nur schmecken.
    Sie ist fast wie (mein) Rezept was ich schön öfter zubereitet habe.
    Zutaten für die Suppe
    1 Stk Gemüsezwiebel, groß
    1 Stk Apfel, groß
    1 Stk Kartoffel
    200 g Schlagsahne
    250 ml Cidre (französischer Apfelwein)
    500 ml Gemüsebrühe
    1 Prise Salz
    1 Prise Pfeffer, schwarz, frisch gemahlen
    1 EL Butter

    Viele Grüße sendet,
    Gabriel

    Antwoord
    • Myriam Minne

      In der Tat. Ihr Rezept ist sehr ähnlich. Ich danke Ihnen!

      Antwoord
  4. Dominique Baudry

    5 sterren
    Dag Myriam,
    Ik heb je soep gemaakt en deze is inderdaad van een ander niveau!!
    Zeer verrukkelijk en een leuke smaakervaring.
    Bedankt voor het recept

    Antwoord
  5. Danielle

    5 sterren
    Lekkerste soep die ik ooit gemaakt heb! Volgens mijn 17-jarige zoon. Dank voor het recept Myriam!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ooooh wat een fijne comment, Danielle! Heb je de cappuccino van witlof al gemaakt? Die is ook megalekker! 😉

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Next level uiensoep

by Myriam Minne time to read: 2 min
13