Hap en Tap logo zonder streep
Dashi van witte ui met schelpjes en daslook

Dashi van witte ui met schelpjes en daslook

10 apr 2024 | Soep

Ongelooflijk maar waar. Ik woon al 20 jaar in Lochristi en was nog nooit in D’Oude Pastorie gaan eten. Ik werd beïnvloed door dorpsgenoot en collega-blogger Sven Ornelis die er regelmatig gaat dineren op dinsdagavond – dan is er een speciaal “Tasty Tuesday” arrangement voor € 60 – en boekte een tafeltje voor mijn verjaardag. Wat een openbaring! Echt oprecht de beste restaurantervaring van de afgelopen maanden.

Ik lepelde er een aperitiefsoepje, een dashi van witte ui, dat een grote afdruk naliet op mijn rechterhersenhelft. 1 ding was spijtig: dat het “maar” een aperitiefsoepje was en dus te klein. En dus wilde ik thuis zelf aan de slag. Ik zocht en vond een recept voor dashi van witte ui op Gastronomixs. Ik had er gedroogde kombu en bonitovlokken voor nodig én die had ik toevallig gewoon in mijn keukenkast staan, ooit gekocht bij Pimenton. Vreugdedansje! Ik kon er zo aan beginnen. (PS Je vindt ook kant-en-klaar dashi poeder in de Aziatische winkel).

Was het even lekker als bij D’Oude Pastorie? Neen. Was ’t lekker? Ja. Fair enough, zeker? De reactie van mijn man: “Peis je nu echt dat je een sterrenchef kan evenaren?”. Hij heeft gelijk natuurlijk. Al is mijn motto wel altijd: shoot for the stars!

Ik presenteerde de dashi in een kom van Chic Tableware.

Dashi van witte ui met schelpjes en daslook

Dashi van witte ui met schelpjes en daslook

Dashi van witte ui met schelpjes en daslook

Gang Soep
Keuken Japans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Voor de dashi van witte ui:

  • 1 liter water
  • 14 g gedroogde kombu
  • 2 witte uien
  • 20 g bonitovlokken
  • Witte sojasaus, naar smaak

Voor de schelpjes:

  • 18 vongole
  • 1 teentje look
  • 1 sjalotje
  • Olijfolie om in te bakken

Voor de daslookolie:

  • 50 g daslook
  • 100 g neutrale olie

Voor de afwerking:

  • Enkele blaadjes daslook

Instructies
 

Voor de dashi van witte ui:

  • Maak de uien schoon en snij in stukken.
  • Doe het water, kombu, ui en bonito vlokken in een pan.
  • Verhit tot net onder het kookpunt, plaats een deksel op de pan en laat 1 uur trekken.
  • Zeef de dashi en breng op smaak met witte sojasaus.

Voor de schelpjes:

  • Spoel de vongole goed af in koud water, doe dit minstens 2 keer zodat je al het mogelijke zand kwijt raakt. Gooi schelpjes die kapot zijn of niet uit zichzelf (of als je er tegenaan tikt) dichtgaan gelijk weg. 
  • Hak de knoflook en sjalot fijn.
  • Neem een koeken- of braadpan met een dikke bodem. Zorg ervoor dat de pan goed verhit wordt. Voeg wat olijfolie toe. 
  • Doe de vongole in de pan en strooi hier gelijk ruim wat peper overheen. Bak de vongole even kort (max 2 minuten) totdat de schelpjes open gaan en er vocht los komt. Voeg daarna de knoflook en sjalot toe en meng dit goed. Bak nog een minuutje door. 

Voor de daslookolie:

  • Blancheer de daslook 1 min in kokend water en dompel hem vervolgens onder in ijswater. Giet af en dep de blaadjes zo goed mogelijk droog.
  • Weeg de daslook en neem het dubbele gewicht aan neutrale olie. Meng olie en daslook 6 min op 60° C in een hogesnelheidsblender of in een gewone blender tot de olie een temperatuur van 60° C heeft bereikt. Laat de olie 12 uur staan om de smaak op te nemen.
  • Zeef de olie en giet hem in een schoongemaakte fles. In de koelkast blijft de olie maanden goed.

Afwerking:

  • Schep de gezeefde dashi in kommen.
  • Werk af met 3 vongole p.p., enkele druppeltjes daslookolie en enkele blaadjes daslook.
Trefwoord dashi, daslook, daslookolie, schelpjes, vongole, witte ui

Bron: het recept voor de dashi vond ik op Gastronomixs, samen met Gronda mijn favoriete inspiratiebron.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.696 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Dashi van witte ui met schelpjes en daslook

by Myriam Minne time to read: 2 min
0