Ga terug
Dashi van witte ui met schelpjes en daslook

Dashi van witte ui met schelpjes en daslook

Gang Soep
Keuken Japans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Voor de dashi van witte ui:

  • 1 liter water
  • 14 g gedroogde kombu
  • 2 witte uien
  • 20 g bonitovlokken
  • Witte sojasaus, naar smaak

Voor de schelpjes:

  • 18 vongole
  • 1 teentje look
  • 1 sjalotje
  • Olijfolie om in te bakken

Voor de daslookolie:

  • 50 g daslook
  • 100 g neutrale olie

Voor de afwerking:

  • Enkele blaadjes daslook

Instructies
 

Voor de dashi van witte ui:

  • Maak de uien schoon en snij in stukken.
  • Doe het water, kombu, ui en bonito vlokken in een pan.
  • Verhit tot net onder het kookpunt, plaats een deksel op de pan en laat 1 uur trekken.
  • Zeef de dashi en breng op smaak met witte sojasaus.

Voor de schelpjes:

  • Spoel de vongole goed af in koud water, doe dit minstens 2 keer zodat je al het mogelijke zand kwijt raakt. Gooi schelpjes die kapot zijn of niet uit zichzelf (of als je er tegenaan tikt) dichtgaan gelijk weg. 
  • Hak de knoflook en sjalot fijn.
  • Neem een koeken- of braadpan met een dikke bodem. Zorg ervoor dat de pan goed verhit wordt. Voeg wat olijfolie toe. 
  • Doe de vongole in de pan en strooi hier gelijk ruim wat peper overheen. Bak de vongole even kort (max 2 minuten) totdat de schelpjes open gaan en er vocht los komt. Voeg daarna de knoflook en sjalot toe en meng dit goed. Bak nog een minuutje door. 

Voor de daslookolie:

  • Blancheer de daslook 1 min in kokend water en dompel hem vervolgens onder in ijswater. Giet af en dep de blaadjes zo goed mogelijk droog.
  • Weeg de daslook en neem het dubbele gewicht aan neutrale olie. Meng olie en daslook 6 min op 60° C in een hogesnelheidsblender of in een gewone blender tot de olie een temperatuur van 60° C heeft bereikt. Laat de olie 12 uur staan om de smaak op te nemen.
  • Zeef de olie en giet hem in een schoongemaakte fles. In de koelkast blijft de olie maanden goed.

Afwerking:

  • Schep de gezeefde dashi in kommen.
  • Werk af met 3 vongole p.p., enkele druppeltjes daslookolie en enkele blaadjes daslook.
Trefwoord dashi, daslook, daslookolie, schelpjes, vongole, witte ui