Ik heb nog maar 1 soep voor mijn kerstmenu en dat is te weinig. Bovendien werd ik uitgedaagd om deze kokossoep te maken. Twee goeie redenen om dit recept bovenaan mijn To Do-lijstje te zetten. De kokossoep is vrij eenvoudig, zeker als je zoals ik, je rogvleugel laat fileren door de visboer én je kiest voor een bokaaltje kant-en-klare visfumet (van goede kwaliteit!). De uitdaging zat hem in de spaghetti van ansjovis.
Of ik gesukkeld heb? ’t zal wel zijn. In tegenstelling tot het originele recept waarin aquarium slangetjes gebruikt worden van 1 meter, had ik silicone rietjes gekocht, maar zelfs dan nog kreeg ik de spaghetti er niet in 1 stuk uit. Ik zou dus de titel eigenlijk moeten aanpassen naar macaroni van ansjovis. 😁 Maar wees gerust: je kan die gewoon weglaten, de spaghetti is vooral een decoratief element in een voor de rest héérlijke soep met rogvleugel en vongole!
Deze kokossoep kan tijdens je kerstdiner trouwens perfect een warm voorgerecht vervangen met die rogvleugel en venusschelpen. En oh ja, mijn man was content met deze rogvleugel (al blijft hij toch hameren op die kappertjes, net zoals de vorige keer toen ik hem een rogvleugel met chorizokorst voorzette. De aanhouder wint, is zijn motto: #bluvnzoagn)
Recept in #samenwerking met Rob.
![Kokossoep met gefileerde rogvleugel, venusschelpen en spaghetti van ansjovis](https://www.hap-en-tap.be/wp-content/uploads/2023/10/Kokossoepje-FT.jpg)
![Kokossoep met gefileerde rogvleugel, venusschelpen en spaghetti van ansjovis](https://www.hap-en-tap.be/wp-content/uploads/2023/10/Kokossoepje-vierkant-250x250.jpg)
Kokossoep met gefileerde rogvleugel, venusschelpen en spaghetti van ansjovis
Equipment
- 1 Staafmixer
- 1 Blender
Ingrediënten
Voor de rogvleugel:
- 700 g rogvleugel, gefileerd
- Geklaarde boter
- Peper en zout
Voor de soep:
- 50 g boter
- 1 preiwit, in dunne ringetjes
- 1/2 rood pepertje, in dunne ringetjes zonder zaad
- 2 cm gemberwortel, fijngesneden
- 500 g venusschelpen, goed gespoeld
- 100 ml sake
- 2 tl zoete chilisaus
- 500 ml kokosmelk
- 50 ml vissaus
Voor de spaghetti:
- 150 g broccoli
- 200 ml visbouillon
- 5 g agar agar
- 2 g inktvisinkt
- 45 g ansjovis
Voor de afwerking:
- Bieslook
Instructies
Voor de rogvleugel:
- Bak de gefileerde rogvleugel in geklaarde boter.
- Kruid met peper en zout.
Voor de soep:
- Smelt boter in een pan en bak hierin prei, rode peper en gember tot deze zacht zijn.
- Voeg aan de groente nu de sake, zoete chilisaus, kokosmelk en vissaus toe.
- Laat van het vuur af de smaken trekken.
- Controleer de goed gespoelde schelpjes. Als ze open blijven staan, zijn ze niet meer goed en moet je ze wegdoen.
- Roerbak ze een paar minuten tot ze zich beginnen te openen.
- Zeef de schelpen voeg het vocht toe aan de soep.
- Verwarm de soep en mix ze zo glad mogelijk met de staafmixer.
Voor de spaghetti:
- Snij broccoli in blokjes van 1,5 cm en stoom 20 min. Draai in de blender samen met de visbouillon, inktvisinkt en ansjovis. Zeef, voeg agar agar toe en breng aan de kook.
- Neem 1 meter lange slangetjes en vul deze met de warme massa d.m.v. een spuit. Leg direct in ijswater. Als de gelei hard is met de zelfde spuit de spaghetti eruit spuiten.
Opmaak:
- Leg op de rogvleugel een nestje van spaghetti. Schep hiernaast de soep en maak op met venusschelpjes en bieslook.
Bron: het recept voor deze kokossoep is afkomstig van Cuisine Culinaire in Hilversum.
wat een fijn recept de soep ga het zeker ook maken dank u
Succes en smakelijk!