Gegratineerde Franse uiensoep in de Slowcooker

Vooral in de winter én in het weekend ben ik dol op mijn Crockpot slowcooker! Hoezo? Op zondag ga ik vaak ùren fietsen, als het weer dat toelaat tenminste. En dan vind ik het fantastisch dat ik mijn ingrediënten gewoon in die slowcooker kan kieperen om zoveel uren later thuis te komen en mijn voetjes onder tafel te steken. Beetje raar om dat in het weekend te doen en niet tijdens de week, hoor ik je denken. Daar heb ik een goede reden voor: tijdens de week lees ik graag ’s morgens uitgebreid mijn krant (vooral de sportbladzijden én vooral wanneer ‘mijn’ Club gewonnen heeft) en ik kan het écht niet opbrengen om nog vroeger op te staan.

Ik heb dan ook massa’s ‘weekend’ recepten gepind op mijn bord Yummy Slow Cooker Recipes en nu en dan probeer ik er eentje uit, telkens héél geslaagd en smaakvol. Waarom er hier dan maar zo weinig verschijnen (nog maar 2 recepten in bijna 4 jaar: dit en dit)? Ten eerste, hebben jullie niet allemaal zo’n toestel (en ik wil jullie niet op kosten jagen ;)) en ten tweede, meestal zijn de foto’s niet echt top: een topshot van een gegaarde kip in een slowcooker ziet er nu niet bepaald aantrekkelijk uit…

En zo kwam het dat er al heel lang een gegratineerde Franse uiensoep op mijn Pinterest bord stond tot ik vorige week toevallig de allerschattigste ovenkommen zag passeren op Instagram bij OrcaCool: soepkommen met een dekseltje, rustiek zoals dat hoort voor zo’n gegratineerde Franse uiensoep. Ideaal! In 1-2-3 was mijn bestelling geplaatst (ik ben nogal het hands-on type en al zeker als het op bestellen van kookgerief aankomt) en de levering was zoooo snel: ik kreeg zelfs al mijn kommen nog voor ik ze betaald had. Stel je voor, wat een vertrouwen. Nu ja, mijn goede naam staat natuurlijk op het spel. 😉

 

Gegratineerde Franse uiensoep in de Slowcooker

 

Nodig voor 6 à 8 kommen gegratineerde Franse uiensoep

120 g boter
6 zoete uien, in dunne plakjes (ik gebruikte hiervoor mijn mandoline)
1 kl suiker
2 el bloem
1 kruidentuiltje
Zout en peper naar smaak
1,5 liter kippenbouillon
1 stokbrood
Een zakje geraspte Gruyère

 

Werkwijze

Doe de boter in je slow cooker en zet op de stand HOOG.

Zodra de boter gesmolten is, voeg je de suiker toe. Roer goed.

Doe de uien in de boter en roer eens goed om zodat alle uien bedekt zijn. Zet het deksel op de slow cooker en kook op HOOG  gedurende 3 à 4 uur of tot de uien gekaramelliseerd zijn.

Voeg de bloem toe en roer goed tot de bloem volledig vermengd is met de uiensappen. Voeg de kippenbouillon, het kruidentuiltje en peper en zout toe naar smaak.

Zet het deksel op de slow cooker en kook op HOOG gedurende 3 uur.

Snijd 8 dikke sneden van het stokbrood. Toast de sneden brood in een toaster of in de oven.

Schenk de soep in ovenbestendige bowls. Plaats 1 sneetje getoast brood bovenop de soep in elke kom. Strooi er geraspte kaas over.

Plaats de soepkommen op een bakvel op een bakplaat. Dat werkt handiger.

Zet de soepkommen onder de grill tot de kaas gesmolten is en begint te bruinen.

Wees voorzichtig wanneer je de kommen uit de oven haalt, ze zijn heel heet!!

 

Gegratineerde Franse uiensoep in de Slowcooker

 

Bron: recept aangepast van de blog Get Crocked.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Gegratineerde Franse uiensoep in de Slowcooker

by Myriam Minne time to read: 2 min
7
%d bloggers liken dit: