Langzame broccoli-kaas soep

Ooit volgde ik een kookles waarbij alles in de slow cooker werd klaargemaakt. Ik was danig onder de indruk van de kookpot. Je doet alle ingrediënten er in één keer in, programmeert ‘m op slow of fast en naargelang het gekozen programma heb je 3 of 6 uur later een traaggegaard gerecht bomvol smaak én vitaminen. En er hangt niet eens een duur prijskaartje aan vast: voor een dikke € 50 heb je al een heel goeie van Kenwood.

Ik zette het toestel dan ook op mijn verlanglijstje voor kerst en communiceerde hier luid en uitgebreid over, kwestie van mijn familie een beetje in de goeie richting te sturen… Mijn dochter is nogal snel ‘mee’ (ze gelijkt op mij en begrijpt mij dus snel) en zo geschiedde dat ik sinds 1 januari een slow cooker in mijn bezit heb. Euh, lees: in mijn berging heb staan…

Want inderdaad, zoals met veel van die dingen (pastamachine, broodbakmachine,…) worden die 1 keer gebruikt en daarna nooit meer. De pot neemt nogal veel plaats in beslag en verhuisde dus na 1 langzaam gegaard konijntje naar de vergeethoek. Tot vandaag! Zoals al vaker het geval was, kreeg ik deze week inspiratie op Pinterest. Ik zag daar zo’n smakelijke foto voorbij passeren van broccoli-kaas soep dat ik deze meteen op mijn TO DO lijst zette.

Het voordeel van de slow cooker is natuurlijk wel dat, eens je hem in gang gezet hebt, je er geen omkijken meer naar hebt. En dus bleef de soep maar 1 dag op mijn TO DO-lijstje staan. Het enige ‘moeilijke’ was het vinden van de ingrediënten (waar kon ik in godsnaam geëvaporeerde melk vinden?) en het omrekenen van cups en ounces naar gram, want het betrof een Amerikaans recept. Die melk bleek uiteindelijk gewoon voorradig in mijn (kleine) Delhaize. Let wel: verwar geëvaporeerde melk niet met gecondenseerde melk. Die laatste is gesuikerd en dat zou in combinatie met de Cheddar, parmezaanse kaas en broccoli geen goeie match zijn, vrees ik!

Oh ja, deze soep is superlekker. Zo lekker zelfs dat mijn man mij het compliment maakte dat dit de lekkerste soep was die hij ooit gegeten had en mijn man heeft ondertussen al 67 lentes op de teller staan… Dat kan tellen! Voor mij heeft ze één minpuntje: ze is zwaar. Lees: zwààr! Serveer ze dus niet wanneer je van plan bent om je gasten 4 gangen voor te zetten. Ik liet meer dan de helft van de aangegeven hoeveelheid cheddar weg en nog was ’t een bommetje.

Ingrediënten (voor een 6-tal borden)

Een klontje boter
1 grote ui, fijngesnipperd
2 teentjes look, fijngesnipperd
6 el bloem
Zout en zwarte peper van de molen
2 blikken geëvaporeerde melk
1,250 l gevogeltebouillon
1 broccoli, in kleine roosjes
1/8 kl gedroogde tijm
100 ml room
300 g cheddar, versgeraspt (ik gebruikte dus meer dan de helft minder)
50 g parmezaanse kaas, versgeraspt (ook hier gebruikte ik er beduidend minder)

Werkwijze

Smelt de boter in een ruime kookpot op een middelhoog vuur. Voeg de ui toe en zet aan tot de ui zacht wordt. Dit duurt ca. 3 à 4 minuten. Voeg de look en bloem toe en kruid lichtjes met zout en peper. Blijf roeren gedurende 2 minuten. Klop er nu de geëvaporeerde melk door. Blijf kloppen tot je een gladde mengeling krijgt die begint te dikken. Giet nu over in de slow cooker.

Voeg de kippenbouillon, broccoliroosjes en tijm toe. Zet het deksel op de pot en programmeer op HIGH gedurende 2 1/2 – 3 uur of LOW gedurende 6 uur.

Zet op warmhouden (of schakel uit) en roer er de room onder. Voeg nu de geraspte cheddar en parmezaan toe en roer om de kaas te laten wegsmelten. Kruid naar smaak met peper en zout en serveer de soep gloeiend heet.

Bron: recept van Cooking Classy.

Related Post

Tags: , , , , , ,

Langzame broccoli-kaas soep

by Myriam time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: