Hap en Tap logo zonder streep
'Steak frites'

‘Steak frites’

17 mei 2023 | Hapjes

Er wordt EINDELIJK beter weer voorspeld en dat met een lang weekend voor de boeg! En dat betekent: vrienden of familie op bezoek, buiten genieten, geen tijd en/of goesting om in je keuken te staan,… Wel, dan heb ik het ideale hapje om je feestje een kickstart te even: deze ‘steak frites’!

Een aardappel en goei rundvlees, meer heb je niet nodig om deze amuse te maken. En oh ja, een spiraalsnijder. Ik had die van mij, een Lurch Spirali, al 10 jaar ongebruikt in mijn kast staan en toen Hennie me dit recept what’s appte, was mijn eerste gedacht: ja, dan kan ik eindelijk die spiraalsnijder eens gebruiken. Misschien hebben jullie ook al zo’n ding? Tenslotte is de afgelopen 10 jaar Sandra Bekkari met haar courgetti heel populair geworden, toch?

Voor dit gerecht heb je gepekelde eidooier nodig. Die kan je daarna ook perfect gebruiken voor een glaasje asperges à la Flamande 2.0. Het is er het seizoen voor!

Ik presenteerde de ‘steak frites’ op mijn nieuw bord van Canvas For Chefs, een moederdagcadeautje gekocht voor mezelf. 😀 Eentje van de drie! 🤭

Wie trouwens op een videootje wil zien hoe dit recept gemaakt wordt, ik maakte er een TikTok van. Yes, this old lady is on TikTok! Ik blijf jullie en mezelf verbazen!

'Steak tartare'

'Steak frites'

‘Steak frites’

Gang Borrelhapje
Porties 6 personen

Equipment

  • 1 Spiraalsnijder

Ingrediënten
  

Voor het gepekelde ei:

  • 1 eidooier
  • 125 g suiker
  • 175 g zout

Voor de steak tartare:

  • 80 g rundvlees van uitstekende kwaliteit
  • 5 g kappertjes
  • 5 g zwarte olijven (ik gebruikte olijvenpoeder)
  • 5 g mosterd
  • 2 ml olijfolie met citroenaroma
  • 5 g aioli
  • 3 g bieslook

Voor de aardappel:

  • 150 g aardappel
  • 10 ml azijn
  • 500 ml neutrale olie om te frituren

Voor de afwerking:

  • 1 doosje kaviaar*
  • Eetbare bloemetjes (ik gebruikte de bloemetjes van mijn bloeiende tijm)
  • Mustard Cress®

Instructies
 

Voor het gepekelde ei:

  • Meng het zout en de suiker goed door elkaar en stort de helft ervan in een ovenschaal.
  • Maak met de achterkant van een lepel 1 kuiltje en leg daar voorzichtig de eidooier in. Dek af met de andere helft van het mengsel.
  • Span er wat plasticfolie overheen, maar zorg dat er wat lucht bij kan komen, door bijvoorbeeld 1 kant losjes open te laten. Schuif in de koelkast en laat ze 4 à 8 dagen liggen.
  • Graaf de dooier voorzichtig op, borstel het zout er eventueel af met een kwastje en spoel af onder de kraan (doe dit ook voorzichtig, zodat de dooier niet breekt). Daarna dep je de dooier droog met een stukje keukenpapier.
  • Laat de dooier vervolgens 1,5 à 2 uur uitdrogen in een oven op 65° C. Gaat de temperatuur van je oven niet zo laag? Dan kun je ze ook een nachtje op een rekje in de koelkast laten drogen.
  • Na het drogen moet de eidooier stevig zijn en eruitzien als een gedroogde abrikoos. Bewaar hem in een luchtdichte doos in de koelkast; zo blijft hij een maand goed. Wil je 'm gebruiken, rasp 'm dan over je gerecht.
  • Ik liet de dooier dus maar 1 dag liggen in het zout-suikermengsel en droogde 'm daarna gedurende 3 uur in een voedseldroger op stand 2. Ook goed!

Voor de steak tartare:

  • Snijd het rundvlees fijn en meng het met de rest van de ingrediënten, bewaar het koel tot gebruik.

Voor de aardappel:

  • Snijd de aardappel met een spiraalsnijder in draadjes.
  • Dompel de aardappel 20 min onder in een ijsbad met de azijn en een beetje zout.
  • Verhit de frituurolie tot 160° C.
  • Vorm de aardappelslierten tot een nestje en bak ze in een uitsteekring. Je zet je uitsteekring dus in je friteuse (of pan met frituurolie). Let wel op bij het uithalen: die metalen ring is HEET!

Voor de afwerking:

  • Dresseer de tartaar in het nestje en rasp er vervolgens het gepekelde ei over. Besprenkel met wat citroenolie. Leg er voorzichtig de kaviaar op en garneer met Mustard Cress® en bloemblaadjes.

Notities

*Ik kocht de Platinum kaviaar van Royal Belgian Caviar. #nospon #zelfbetaald
Trefwoord kappertjes, kaviaar, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, Mustard Cress®, Royal Belgian Caviar, steak, steak frites

Bron: recept van sous-chef Saahil Joseph in de Gronda app.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.374 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

2 Reacties

  1. Katrien

    Beste,
    Serveer je deze gefrituurde nestjes warm? Of laat je deze afkoelen?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Katrien,
      De nestjes koelen vrij snel af. Tegen dat je de tartaar erop geschikt hebt, zijn ze eigenlijk al afgekoeld. Maar je serveert ze zo snel mogelijk.
      Succes!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

‘Steak frites’

by Myriam Minne time to read: 3 min
2