Hap en Tap logo zonder streep
La Promesse, veelbelovend restaurant in St. Martens Latem

La Promesse, veelbelovend restaurant in St. Martens Latem

11 dec 2017 | Restokes, speciaalzaken & kookwinkels, Reviews

Wanneer ik een uitnodiging in mijn bus krijg, dan surf ik altijd als een bezetene naar de website van het restaurant in kwestie. Die zegt niet alles, natuurlijk, maar toch al heel veel. Toen ik een vriendelijk mailtje kreeg met de vraag of ik La Promesse in St. Martens Latem wilde bezoeken en mijn bevindingen delen in een blog, hield ik vast aan mijn gewoonte en surfte naar de website van het restaurant. Ik was super onder de indruk: bijzonder mooie site, aantrekkelijke en smakelijk uitziende foto’s én een prachtige slogan van chef Christof Vandewaetere: “Puur van kracht, puur van pit. Smaak bepalend, smaak versterkend.” Onze belofte. Wel, wel, dat zag er veelbelovend uit. Nu ja, wat wil je met een naam als La Promesse? Dat was binnenkoppertje. ?

En zo reden mijn man en ik op een vrijdagavond in november terug naar Latem. (Hoezo terug? Wel ja, ik werk in St. Martens Latem. Op de Kortrijksesteenweg. Tussen de Ferrari en de Porsche garage. (Of tussen de Kiss Me en de Kalinka, zoals je wil. ?) In Huize Minne. Het feit dat het kantoor waar ik werk mijn naam draagt, berust puur op het toeval en duidt geenszins op eigenaarschap of zo. Spijtig…). We hadden gereserveerd om 19u30 en werden bijzonder hartelijk ontvangen door gastvrouw Nancy Vandenheede die ons een tafeltje liet uitkiezen in de sfeervolle zaak.

 

La Promesse, veelbelovend restaurant in St. Martens Latem

 

La Promesse heeft een klassieke, warme uitstraling met moderne accenten. De surrealistische kunstwerken aan de muur zijn van de hand van Alain Le Yaouanc, de beelden van de Rumbeekse kunstenaar Jimmy Huys die ook een deel van het schitterende servies ontwierp. We kiezen voor het marktmenu (prijs: 60 EUR), maar beginnen doen we met het aperitief van het huis. Dat is een RoomeR met tonic. RoomeR is een aperitief op basis van vlierbloesem en is een streekproduct uit Gent. Waarmee de chef al meteen de toon zet: Christophe geeft de voorkeur aan kwaliteitsvolle producten van eigen bodem.

 

La Promesse, veelbelovend restaurant in St. Martens Latem

 

Bij het aperitief komen 3 amuses. De eerste is een krokantje van Frans brood met West-Vlaams rood met een emulsie van pickles en van zwarte look, gemarineerde wortel van pijpajuin, afgewerkt met een rucola bloemetje. Bijna te mooi om op te eten. Bijna. ? Het tweede hapje is een oester met hooibotermousseline en yuzu. Nu ben ik niet dol op oesters en stond die van mij met veel plezier af aan mijn echtgenoot. Wel, dat was geen straf. Aan zijn reactie te zien én horen, mochten er nog zo’n half dozijn oesters voor zijn neus gezet worden, hij zou ze allemaal met veel plezier opgegeten hebben. Het derde aperitiefhapje was een glaasje met een gelei van groene appel, een espuma van gin, brunoise van Granny Smith, afgewerkt met appelbloesem. Een toppertje met een mooi evenwicht aan smaken!

 

La Promesse, veelbelovend restaurant in St. Martens Latem

 

Als voorgerecht serveert de chef twee bereidingen van Sint-Jakobsvrucht met daarbij een spicy salade van couscous met romanesco, rammenas en daikon. De coquille is perfect gebakken en de carpaccio van rauwe Sint-Jakobsvrucht is bijzonder smaakvol. Dit alles wordt bijzonder mooi gepresenteerd op een kunstig bord van Jimmy Huys. In het glas komt een goede match met de chardonnay Grande Courtade 2016 uit de Pays d’Oc.

 

La Promesse, veelbelovend restaurant in St. Martens Latem

 

Voor het hoofdgerecht kiest de West-Vlaamse kok voor zijn roots: gegrilde steak van West-Vlaams rood rund (van Slagerij Dierendonck). Daarbij serveert hij een hele waaier aan winterse garnituren: pastinaak, spruitjes, geglaceerde biet, raap, spitskool, een gekonfijte rattepatat, schorseneer en beukenzwam. Daarbij komt een à la minute versgeklopte bearnaise. De chef is dan misschien een selfmade kok, maar het is nondedju een die de technieken tot in de puntjes beheerst. De bearnaise is perfect in balans. Hierbij wordt een Bourgogne uit 2014 geschonken: Domaine du Vieux Collège van Les Champs Foreys.

 

La Promesse, veelbelovend restaurant in St. Martens Latem

 

En ook voor het dessert gaat de chef door op zijn elan en tovert een mooi gepresenteerd bord tevoorschijn met een heerlijke crémeux van koffie met witte en karamelchocolade in synergie met gebrande amandelcrème, financierkoekjes en citrusgel. Verder nog een crumble van amandelen met chocolade en getempereerde chocolade. Een smaakbom!

 

La Promesse, veelbelovend restaurant in St. Martens Latem

 

La Promesse is een uitstekend restaurant gelegen in het hartje van het pittoreske schildersdorp St. Martens Latem. Het wordt gerund door 2 mensen met passie voor het vak. “We willen onze gasten een unieke totaalbelevenis aanbieden, die vertaald wordt in een origineel smaakpalet, een onberispelijke uitvoering op het bord en een uitstekende persoonlijke service.” Dat was de belofte van de chef die hij maakte op zijn site. Wel, die belofte is hij helemaal nagekomen. La Promesse is een must-visit!

Restaurant La Promesse

Dorp 12, 9830 Sint-Martens-Latem
Tel. 09/336 33 06
info@la-promesse.be

www.la-promesse.be

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.591 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

La Promesse, veelbelovend restaurant in St. Martens Latem

by Myriam Minne time to read: 3 min
0