Hap en Tap logo zonder streep
Asperges op z'n Vlaams in Breydelstijl

Asperges op z’n Vlaams in Breydelstijl

27 mei 2016 | Voorgerecht, Voorgerecht met vlees

Vorige week was ik uitgenodigd op de kookworkshop “Genieten van asperges en Breydel” o.l.v. niemand minder dan Njam-chef Jan Buytaert in de kookstudio van Breydel in Gavere. Wat een fijne workshop (die zijn dat trouwens àltijd bij Breydel: gemoedelijk en toch leerrijk!) en wat een sympathieke chef, die Jan! Totaal geen kapsones, maar een lieve mijnheer die al zijn ervaring graag doorgeeft. Nu zou ik een recept uit de les kunnen delen, maar ik blogde hier al een gelijkaardig gerecht. Het enige verschil met de Breydel tonato is dat er deze keer dus ook asperges aan te pas kwamen, een heel geslaagde combinatie trouwens!

En dus ging ik op zoek naar een ander recept met asperges en Breydelham en kwam op deze originele versie van asperges op z’n Vlaams uit. Alle ingrediënten zijn aanwezig: asperges, boter, peterselie, eitjes en ham, alleen niet in de traditionele vorm… Ik had een beetje schrik voor de gefrituurde dooier, maar dat was voor niks nodig. De dooier weerstond netjes de hoge temperaturen en barstte niet open. Hij deed wat hij moest doen: mooi openvloeien, wanneer het eitje doormidden wordt gesneden op het bord. Lekkerrrrr!

 

Asperges op z'n Vlaams in Breydelstijl

 

Ingrediënten

8 velletjes brickdeeg
Vloeibare of gesmolten boter
8 sneetjes Breydelham
16 Mechelse asperges AA, schoongemaakt en beetgaar gekookt
Enkele blaadjes bladpeterselie
100 g geraspte belegen kaas

Voor de olie:
100 g peterselie
1 dl groentebouillon
3 cl citroensap
5 cl olijfolie
Peper

Voor de eierdooier:
8 eierdooiers
Bloem
4 eiwitten
Panko of broodkruim

 

Asperges op z'n Vlaams in Breydelstijl

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200° C en verhit de frituurpan op 180° C.

Smeer de velletjes brickdeeg in met vloeibare of gesmolten boter. Schik daarop telkens een sneetje Breydelham met daarop twee asperges, enkele blaadjes bladpeterselie en wat belegen kaas.

Rol de velletjes op en bak ze krokant in de oven. Pocheer de bladpeterselie in kokend water gedurende een halve minuut. Laat schrikken in ijswater.

Mix de peterselie glad met de bouillon, het citroensap en de olie. Passeer de olie door een fijne puntzeef. Breng op smaak met peper.

Vries de eierdooiers ca. 2 uur in. Haal ze dan uit de diepvries en paneer ze dubbel: haal ze eerst door de bloem, dan door het eiwit en vervolgens door de panko; haal ze tot slot nog eens door het eiwit en de panko.

Vries ze opnieuw kort in en frituur ze dan gedurende ca. 3 minuten.

Presenteer de krokante rolletjes met de peterselieolie en de gefrituurde eitjes.

 

Asperges op z'n Vlaams in Breydelstijl

 

Bron: recept uit het kookboek Breydel Hapjes met ham & spek van uitgeverij Lannoo.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.486 andere abonnees

ARCHIEF

15 Reacties

  1. Arine

    Met welke ham is de breydelham te vergelijken ?
    Met vriendelijke groet, Arine ( Nederland)

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Arine
      Ik vermoedde al dat je uit Nederland kwam, toen je de vraag stelde.
      Ik zou de breydelham vervangen door een ovengebakken ham.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  2. Estée

    hallo ,voor hoeveel personen is dat hapje ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Estée,
      Het is eigenlijk een voorgerecht. Deze hoeveelheden zijn voor 4 personen. Dan heb je 2 eitjes per persoon. Als je een kleinere portie wil geven, dan is dit een recept voor 8 personen.
      Smakelijk!

      Antwoord
  3. Charlotte

    Hallo

    Allereerst een SUPER GERECHTJE, maar toch een vraagje: hoe vries je een eierdooier in? Ik probeerde het op een porseleinen schaaltje, maar toen ik de dooier uithaalde kreeg ik die niet van het schaaltje…, dus daarom dit vraagje. Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Charlotte
      Ik deed mijn dooiers elk afzonderlijk in een porseleinen schaaltje waar ik eerst een velletje bakpapier had ingelegd. Zo komt de dooier makkelijk los.
      Succes!

      Antwoord
      • Wim

        Ik doe de eierdooiers in de siliconenvormen van cupcakes om in te vriezen. Lukt heel goed. Super gerechtje!

        Antwoord
  4. Arine

    Het recept gemaakt met de ovengebakken ham ! Ik had veel succes met het gerecht.

    Antwoord
  5. Lore

    Mag ik het na het paneren volledig laten bevriezen voor enkele uren? Ik zou het s morgens willen maken om s avonds te serveren… zo moet ik niet, terwijl ik gasten heb, nog staan paneren. Is de frituurtijd dan hetzelfde?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lore
      Dat mag hoor. 2 uur of langer, maakt niet zoveel uit en ja, de frituurtijd blijft dezelfde.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
      • Lore

        Bedankt voor je reactie! Ik maak het morgen. Ik ben benieuwd!

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Succes en laat zeker iets weten, Lore.
          Groetjes
          Myriam

          Antwoord
  6. Hilde

    Super gerechtje om in het seizoen te maken, oogt heel mooi. Maar ik denk dat de hoeveelheid peterselie niet klopt. Te dik te veel peterselie volgens mij.
    Groetjes Hilde

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Hilde
      Het is de bedoeling dat je de olie nog door een zeef passeert… Ik noteer het er meteen bij!
      Bedankt voor je feedback.
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Asperges op z’n Vlaams in Breydelstijl

by Myriam Minne time to read: 2 min
15