Terwijl jullie dit lezen, zit ik te genieten van de Portugese keuken, de Portugese zon en het gezelschap van mijn dochter. Ik knijp er drie daagjes tussenuit naar Lissabon (mijn 3de en laatste blogtripje al als Neckermann ambassadeur). Maar ik laat jullie niet op jullie honger zitten. Voor ik vertrok, dook ik een paar uur mijn keuken in om te kokkerellen en bloggen zodat jullie niet zonder inspiratie vallen tijdens mijn vakantie. 😉
Aangezien ik met mijn gedachten al in zuiderse sferen zat, koos ik voor een dito gerechtje: meloenrelish van 3 soorten meloen. Er komt wel wat snijwerk aan te pas, maar met een mandoline lukt dit makkelijk en snel. Maak de meloenrelish vooraf zodat hij helemaal kan afkoelen: hoe frisser, hoe beter. Wat een lekker contrast met het warme, wegsmeltende geitenkaasje in een krokant spekjasje!
Het witte bord is uit de collectie van Roos Van de Velde voor Serax. Het zwarte bord is uit mijn eigen privé collectie. 😉
Voor 4
100 g vruchtvlees van watermeloen
100 g vruchtvlees van charentaismeloen
100 g vruchtvlees van galiameloen
1 sjalot
1 tl sterke mosterd
1 tl honing
Sap van 1 limoen
2 el olijfolie
1/2 handvol basilicum
1 chilipeper
3 el gepelde pistachenoten
Voor de geitenkaas:
2 stronkjes geitenkaas van 200 g elk
8 sneetjes gerookt spek
2 el olijfolie
Bereiding
Snij het vruchtvlees van de meloenen in kleine blokjes. Pel de sjalot en snij fijn. Meng de sjalot met de mosterd, de honing, het limoensap en de olijfolie. Hak de basilicumblaadjes fijn en voeg toe. Was en droog de chilipeper. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten en hak fijn. Voeg samen met de meloenblokjes toe. Kruid met peper en zout. Dek de meloenrelish af en laat 1 uur marineren.
Verwarm een heteluchtoven voor op 220° C.
Snij elk geitenkaasstronkje in vier plakjes en wikkel elk plakje in een sneetje gerookt spek. Leg de geitenkaasjes op een bakplaat belegd met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en bak ongeveer 5 minuten in de oven. De geitenkaas moet net beginnen te smelten.
Kruid de meloenrelish bij naar smaak en verdeel over borden. Schik er de gebakken geitenkaasjes op. Kruid met een draai van de pepermolen en werk af met de grofgehakte pistachenoten. Serveer meteen.
Bron: recept uit Knack Weekend 100 toprecepten Zomer 2016.
hallo Myriam,
ik heb dit receptje gemaakt deze middag, het was heel goed gelukt en het was heel lekker ook.
het was eens iets anders dan een slaatje geitenkaas met sla en tomaatjes.
het was een goede combinatie en met een fris glaasje rosé hebben wij genoten op onze terras !!
groetjes Patricia
Wat een fijne reactie, Patricia. Ik krijg er gelijk terug zin in!
Liefs
Myriam