Hap en Tap logo zonder streep
Asperges met waterkerssoep en gerookte paling

Asperges met waterkerssoep en gerookte paling

16 jun 2023 | Soep

Ik moet even een versnelling hoger schakelen. Eind volgende week zit het aspergeseizoen er alweer op en ik heb hier nog 2 recepten met asperges klaarstaan. Dan maak ik er maar beter rap werk van. Vandaag een soep. No worries, je kan deze soep ook perfect koud serveren. Dat deed ik zelf ook. En wees gerust: voor de rest komt hier weinig koken aan te pas. Deze asperges met waterkerssoep en gerookte paling zijn snel klaar en foolproof!

Tip: koop alvast wat extra asperges, want zondag komt er dus een dessert met aardbeien en asperges aan! Jawel. En neen, ik heb geen zonneslag. Dit is trouwens helemaal mijn weertje. Voor mijn part mag het nog weken blijven duren. En mijn tomaatjes? Die groeien… als kool! Ik heb gisteren een eerste Ieniemienie tomaatje (allez, ik vermoed dat dat bolletje van 0,5 cm diameter een tomaat wordt) ontdekt aan 1 van mijn plantjes. Ik ga dus 2 keer per dag mijn “oogst” inspecteren. Zot zijn doet geen zeer… 😁

Ik serveerde de waterkerssoep in een bord dat ik op maat liet maken door Sylvie: een bord met een opstaand randje in het midden zodat de soep niet wegloopt. Ik gebruikte dit bord al 2 x eerder: voor een tartaar en voor een hoofdgerecht met edelhert, waarbij ik het vlees en de patatjes in de middelste ring serveerde en de saus errond. Met andere woorden, dit is een heel dankbaar bord om creatieve dressages mee te doen.

Asperges met waterkerssoep en gerookte paling

Asperges met waterkerssoep en gerookte paling

Asperges met waterkerssoep en gerookte paling

Gang Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de asperges:

  • 16 witte asperges
  • Fijngesneden bieslook
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Voor de waterkerssoep:

  • 2 bosjes waterkers
  • 100 g ui, fijngesnipperd
  • 125 g bleekselderij, fijngesneden
  • 80 g wit van prei, fijngesneden
  • 250 g bintjes, geschild en in stukken gesneden
  • 300 g groentebouillon
  • 150 g gespoelde spinazie

Voor de broodkorstjes:

  • 3 sneden toastbrood, in croutons gesneden
  • 40 g boter

Voor de afwerking:

  • 200 g gerookte paling, in balkjes gesneden
  • Enkele blaadjes postelein (ik gebruikte Oost-Indische kers)
  • Mascarpone

Instructies
 

Voor de asperges:

  • Schil de asperges en snijd 2-3 cm af aan de onderzijde.
  • Kook 2 liter water met het zout, de aspergeschillen en de restdelen.
  • Verwijder de aspergeschillen en de restdelen, breng het water weer aan de kook.
  • Voeg de asperges toe. Wanneer het water opnieuw kookt, haal je de pan van het vuur.
  • Laat de asperges in het hete water afkoelen tot gebruik.
  • Snij ze fijn en vermeng met olijfolie, peper, zout en fijngesneden bieslook.

Voor de waterkerssoep:

  • Snij de stelen van de waterkers en hou ze apart.
  • Stoof de ui en prei aan (zonder te kleuren) in bruisende boter, voeg selder, aardappelen en de waterkersstelen toe.
  • Bevochtig met de groentebouillon en kook 15 min.
  • Voeg de laatste 5 min de spinazie en waterkers toe.
  • Mix heel fijn en breng op smaak met peper en zout.

Voor de broodkorstjes:

  • Bak de croutons goudgeel in de boter en breng op smaak met peper en zout.

Afwerking:

  • Schik de asperges rond een ring op een koud bord.
  • Werk de cirkel af met paling, blaadjes postelein en enkele broodkorstjes.
  • Lepel de (warme of koude) soep in het midden.
  • Ik spoot ook nog toefjes mascarpone, gekruid met peper en zout en losser gemaakt met wat room, op de rand.
Trefwoord asperges, gerookte paling, waterkers, waterkerssoep, witte asperges

Bron: recept van Peter Goossens voor Njam.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.011 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Asperges met waterkerssoep en gerookte paling

by Myriam Minne time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: