Ik was er al snel uit dat ik voor mijn hartige recept voor een fris voorgerechtje zou kiezen met een salsa van appel en tomaat met basilicum. Als de appel goed past bij krab en bij grijze garnalen, dan zouden scampi’s de klus ook wel klaren. Kruidenbotertje erbij en klaar was Kees. De smaakpapillen konden tevreden zijn. En aangezien het oog ook wat wil, schikte ik er nog flinterdunne appelroosjes tussen. Eigen stoef stinkt, maar dit is een topreceptje dat mijn hersenspinsels hebben voortgebracht: koud en warm, knapperig en zacht en helemaal niet moeilijk! Ik geef mezelf 8/10. Tjah, ik wil/moet toch nog een beetje bescheiden blijven. 😉
Wat is jouw lievelingscombi met deze veelzijdige appel?
Gerecht gepresenteerd op de tableware van Serax.
Nodig voor 4 personen
12 scampi’s
3 tomaten
2 Pink Lady® appels
Een handje basilicum
Een scheutje (basilicum)olie
Peper en zout
Paprikapoeder
Cayennepeper
Voor de kruidenboter:
100 g zachte boter
Een handje peterselie
Een bosje bieslook
1 teentje look
1 tl citroensap
Versgemalen zwarte peper
Grof zeezout
Bereiding
Emondeer de tomaten: verwijder het kroontje en snijd het kontje kruiselings in. Dompel de tomaten gedurende 20 seconden onder in kokend water. Haal ze uit en verfris ze onmiddellijk onder de koudwaterkraan om het kookproces te stoppen.
Haal het vel van de tomaten, snijd ze in 4, verwijder de pitjes en snijd de tomaten in brunoise.
Schil 1 Pink Lady®, verwijder het klokhuis en snijd de kwartjes in fijne brunoise. Meng de appelblokjes onmiddellijk met de tomatenblokjes om verkleuring tegen te gaan. Kruid naar smaak met peper en zout en schenk er een scheutje (basilicum)olie bij. Werk af met fijngehakte basilicum.
Voor de kruidenboter:
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Indien ze nog te koud is, dan kan je ze kort (10 secondes, 600 watt) opwarmen in de microgolfoven.
Meng alle ingrediënten heel goed met een vork.
Nu kan je de boter in een kuipje doen of draai ze in een stuk plasticfolie tot een worstje.
Laat de boter weer hard worden in de koelkast.
Pel de scampi’s, maar laat het staartje zitten (dat presenteert mooier, vind ik). Verwijder het darmkanaal.
Verhit een flinke klont kruidenboter in een pan. Bak de scampi’s snel aan langs beide kanten. Bestrooi met paprikapoeder en cayennepeper.
Schik in een ring een torentje appel-tomatensalsa. Hierop komen 3 scampi’s. Druppel rondom wat kruidenboter en werk de torentjes af met flinterdun gesneden plakjes Pink Lady® die je tot roosjes vouwt.
Bron: me, myself and I voor Pink Lady®
Zeer lekker
Dat doet me plezier, Marijke!