Terwijl jullie het recept voor deze koekjes kerstboom in jullie mailbox krijgen, zit ik in de wagen richting Zaventem, om achtereenvolgens een vlucht te nemen naar London Heathrow, San Francisco en uiteindelijk Honolulu, goed voor een reis van 25 uur. Een marathonreis om een marathon te lopen. Zot zijn doet geen zeer… Ik mag er eerlijk gezegd niet aan denken, (En nog minder aan de terugreis: ik land op 18 december in de namiddag en moet op maandag 19 december al terug aan het werk met een jetlag van hier tot in Tokio!). Wie zin heeft, kan alles volgen via mijn Instagram stories. Ik zal ook af en toe eens een storytje sharen van wat ik eet, is dat goed? 😅 Na 1 week op Honolulu, doen we trouwens ook nog LA, de westkust en San Francisco aan. Deze foodblogger wordt voor 2 weken travelblogger.
Soit. Met deze koekjes kerstboom komt een einde aan mijn “kookmarathon” om jullie een Kerstmenu met hoofdletter K te serveren. Dat komt volgende week zondag online. Ik hoop alleen maar dat mijn laptop en het inplanningssysteem van WordPress geen last heeft van het uurverschil (in Honolulu is het 11 uur vroeger dan in België).
Ik creëerde deze eetbare kerstboom in opdracht van Campina met hun verse kaas. Het is een super easy recept geworden, maar wel een showstopper of je feesttafel!
Koekjes kerstboom met verse kaasmousse
Equipment
- 1 uitsteekring met een diameter van 14 cm
- 1 uitsteekring met een diameter van 12 cm
- 1 uitsteekring met een diameter van 10 cm
- 1 uitsteekring met een diameter van 8 cm
- 1 uitsteekring met een diameter van 6 cm
- 1 uitsteekring met een diameter van 4 cm
- 1 stervormige uitsteker
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 120 g zachte boter
- 80 g honing
- 360 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 120 g fijne griessuiker
- 2 eidooiers
- Vanille in poeder
Voor de vulling van verse kaasmousse:
- 250 g volle Campina verse kaas
- 3 blaadjes gelatine, van 2 g/blaadje
- 1/2 citroen, het sap
- 2 eiwitten
- 50 g suiker
Voor de afwerking:
- Poedersuiker
Instructies
Voor het deeg:
- Smelt de boter en honing in een pan op zeer laag vuur.
- Meng de bloem, het bakpoeder, het vanillepoeder en de fijne griessuiker en voeg er de gesmolten boter aan toe. Kneed er ook de eidooiers onder en meng tot een grof deeg. Voeg een beetje water toe als het mengsel te droog is. Het deeg moet een bal vormen en loskomen van je deegkom.
- Bewerk het deeg tot het glad en niet plakkerig is. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak en steek er koekjes uit met uitsteekvormpjes: 2 koekjes voor 1 maat koekjesvorm + 1 ster. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gedurende 10 min, de koekjes moeten goudbruin zijn. Wanneer ze uit de oven komen, zullen ze nog "zacht" zijn. Dat is normaal. Ze zullen hard worden als ze afkoelen. Laat ze afkoelen op een taartrooster.
Voor de vulling van verse kaasmousse:
- Roer de verse kaas kort glad. Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
- Verwarm het citroensap tot lauwwarm op een laag vuur. Knijp de gelatine uit en los ze al roerend op in het citroensap. Haal van het vuur. Roer geleidelijk in totaal 3 eetlepels verse kaas door het citroensap. Voeg dan toe aan de rest van de verse kaas en roer goed door.
- Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe. Spatel het eiwit voorzichtig door het verse kaasmengsel.
Afwerking:
- Maak eerst de koekjes “sandwiches” met de 2 koekjes van dezelfde grootte. Smeer vervolgens de kaasmousse tussen de koekjes “sandwiches” en werk af met de ster.
- Tip: gebruik niet teveel mousse, want anders bedekt die volledig je koekjes. Zet de kerstboom na de opbouw meteen in de koelkast zodat hij kan opstijven.
- Werk af met poedersuiker.
- Desgewenst kan je nog gouden glitters of granaatappelpitjes in de mousse steken voor een extra feestelijk effect.
Het recept voor deze koekjes kerstboom werd gecreëerd in #samenwerking met Campina. Lees mijn disclaimer.
Een goede reis gewenst en veel succes in Honolulu.
Ondertussen genieten wij van jouw heerlijke recepten.
Fijne reis en doe het goed daar in Honolulu!
Een leuke reis en veel succes met de marathon
Succes met de marathon en geniet van de reis
Dat hebben we gedaan! 😉
Veel succes in Honolulu! Geniet van je travel.
Dankjewel, Gerda!
Ik heb je een reactie gestuurd over gerookte boter, hier even aanvulling hierop.
Franks smokehouse in amsterdam verkoopt de boter en nog meer heerlijke gerookte producten.
Succes en geniet van het lopen!
Dag Marinette,
Ik heb ondertussen zelf ook gerookte boter gevonden bij Rob in Brussel, mijn favoriete delicatessenzaak!
Fijne feesten alvast.
Volle verse kaas is dat de volle kwark, in Nederland.
Inderdaad!
Dank u, dan kan ik aan de gang…
Ik ben druk met mijn kerstmenu, terwijl jij kunt genieten van zon en avontuur op het eiland Hawaii. Hopelijk is het fijn om er een marathon te lopen. Veel plezier
Dankjewel Louise. Het was een heel fijne reis. Ondertussen ben ik terug in het regenachtige België… 🙁
Dag Myriam, tot welke dikte heb je het deeg uitgerold? Groeten, Martine
Dag Martine,
2 à 3 mm dik.
Succes!