Hap en Tap logo zonder streep
Driekoningentaart met citroen en hazelnoot

Driekoningentaart met citroen en hazelnoot

4 jan 2023 | Gebak en koekjes, Zoet

Een driekoningentaart verwacht je hier misschien niet, maar ik ben daar dus VERZOT op. Vorig jaar sloeg ik maar liefst 60 (!) driekoningentaarten op in een mapje op Instagram én noteerde ik dat ik in het kerstweekend een driekoningentaart moest maken, want vorig jaar was ik te laat. Planning is my middle name. Zo gezegd, zo gedaan. Maarrrrr, ik vergat om gaatjes in het deeg te prikken, waardoor ik een giga gerezen driekoningentaart had. Lees: een driekoningenbol. Niet erg: doordat ik vroeg genoeg gestart was, had ik tijd om nogmaals aan de slag te gaan.

Note to self: niet vergeten om gaatjes te prikken. En ja, deze keer kreeg ik een “platte” driekoningentaart, maarrrrr ik had mijn tekening te diep ingesneden met een scherp mes, waardoor de hazelnootvulling op meerdere plaatsen door het bladerdeeg kwam piepen. Dat camoufleerde ik door er hazelnoten op te leggen voor de foto, maar het resultaat bleef aan me “vreten”. En dus zette ik op nieuwjaar voor de 3de maal de driekoningentaart op mijn planning. Nu ja, dit is geen straf: ze is écht megalekker en origineel met de citroen en hazelnoot. Deze keer maakte ik de tekening met de achterkant van mijn mes. Het resultaat is beter, maar nog niet perfect. Maar ja, niet perfect is ook goed, zeker? Laat dat dan maar mijn goed voornemen voor 2023 zijn!

Driekoningentaart met citroen en hazelnoot

Driekoningentaart met citroen en hazelnoot

Driekoningentaart met citroen en hazelnoot

5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 40 min
Rusttijd: 1 uur
Totale tijd 2 uur 25 min
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 2 vellen bladerdeeg

Voor de frangipane met hazelnoot en citroen:

  • 80 ml melk
  • 6 g suiker
  • 6 g maïzena of puddingpoeder
  • 1 eidooier
  • 50 g hazelnootpoeder
  • 50 g boter, op kamertemperatuur
  • 50 g suiker
  • 1 ei
  • 1 citroen, de zeste

Voor de afwerking:

  • 1 eidooier
  • 2 ml melk
  • 1 amandelnoot
  • Poedersuiker

Instructies
 

Voor de frangipane met hazelnoot en citroen:

  • Maak eerst een banketbakkersroom. Breng de melk aan de kook. Meng de suiker met de maïzena en de eidooier. Giet de kokende melk erop en meng goed. Zet opnieuw op het vuur en breng al roerend aan de kook. Let op: met deze kleine hoeveelheid gaat dit heel snel. Giet de banketbakkersroom in een kom en zet opzij.
  • Meng de zachte boter met het hazelnootpoeder, de suiker, de citroenzeste en het ei tot een glad mengsel.
  • Doe er de banketbakkersroom bij en klop met een klopper tot een gladde crème.

Opbouw:

  • Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat het een 10-tal minuten rusten. Zo wordt het makkelijker te hanteren. Rol open.
  • Zet een taartring van ca. 22 cm op het deeg en snijd met een scherp mes een mooie cirkel uit het deeg. Herhaal met het 2de vel deeg.
  • Verdeel de frangipane met hazelnoot en citroen in het midden op het eerste vel bladerdeeg. Blijf 3 cm van de rand af. Verstop de amandelnoot in de frangipane tegen de rand, om de kans te verkleinen dat hij te voorschijn komt bij het versnijden.
  • Bevochtig de rand met water. Leg het 2de vel bladerdeeg erop en druk goed aan, zodat de 2 vellen bladerdeeg aan elkaar blijven kleven. Zet gedurende 20 min in de diepvries.

Afwerking:

  • Haal de taart uit de diepvries en keer ze om zodat je een mooie platte bovenkant krijgt.
  • Meng de eidooier met de melk en borstel de bovenkant van de taart hiermee in. Zet de taart 30 min in de koelkast.
  • Breng na 30 min nog een laagje eidooier aan en zet de taart terug voor 30 min in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen je oven voor op 170° C op hetelucht.
  • Teken nu het patroon naar keuze met de achterkant van een mes zonder te veel te drukken: je moet de dorure verwijderen maar niet te veel in het deeg snijden.
  • Prik tot slot met de punt van een mes 4 tot 5 gaatjes in de taart (je kunt in het patroon prikken zodat het minder zichtbaar is).
  • Bak de taart gedurende 40 min op 170° C.
  • Haal de taart uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Plaats een deksel of bord van ca. 20 cm op je driekoningentaart en strooi er poedersuiker over. Zo krijg je een mooi randje.
Trefwoord bladerdeeg, citroen, crème patissière, driekoningen, driekoningentaart, frangipane, hazelnoot

Bron: recept van Empreinte Sucrée maar met een ander motief.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 3.690 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

  1. Arca Vanthournout

    5 sterren
    Beste,
    Mooie taart !!! Geslaagd 😋

    Antwoord
  2. Sandy

    5 sterren
    Top taart! Gisteren gemaakt en zeeééér lekker!
    Bedankt voor het recept ervan!
    Groetjes Sandy

    Antwoord
  3. Monique Vanhoecke

    zeer lekker taartje.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Driekoningentaart met citroen en hazelnoot

by Myriam Minne time to read: 3 min
6
%d bloggers liken dit: