Vandaag heeft mijn dochter het ouderlijk dak verlaten na (bijna) 25 jaar. En ja, ik heb het er moeilijk mee. Het lege nest syndroom, nooit gedacht dat ik er last van zou hebben…
Dan maar bloggen om mijn gedachten wat af te leiden. Ik heb best wat keuze, want de recepten aan Spermalie volgen mekaar in een razendsnel tempo op natuurlijk, a rato van 3 per week.
Dit voorgerecht was helemaal mijn ding. Ik ben fan van langoustines. Ik weet het, ik heb een dure smaak. Dat zegt mijn man mij ook altijd als ik er keer op keer in slaag om het allerduurste uit de toonzaal uit te kiezen (de duurste tuinmeubels, het duurste parket,…).
Hier worden ze gecombineerd met een bijzonder smakelijk koekje, niet moeilijk en op voorhand klaar te maken. Ideaal dus als je gasten ontvangt! Of in mijn geval, als mijn dochter eens op visite komt…
Nodig voor 8 personen
16 langoustines
100 g Panko (Japans broodkruim)
Zwart en wit sesamzaad
Kerriepoeder
Jonge spinazieblaadjes
4 passievruchten
Een stuk verse gember
Suiker
Arachide olie
Voor de kerriemayonaise:
1 el Griekse yoghurt
1 lepeltje mosterd
1 ei
1/4 l arachide olie
Zout
Kerriepoeder
Extra:
Een potje Griekse yoghurt
Peper en zout
Sushi azijn
Voor de sesamkoekjes:
20 g wit en zwart sesamzaad
100 g bloem
85 g suiker
100 g gesmolten boter
100 g eiwit
2 el zoete sojasaus
2 el zoute sojasaus
1 kl kerriepoeder
5 g citroensap
Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de koekjes. Maak een sjabloon in de vorm van een grote halve maan (gebruik hiervoor een oud bakmatje dat je verknipt of een deksel van een lege doos roomijs).
Leg een vel bakpapier op een ovenschaal. Strijk het deeg uit op het sjabloon, neem het sjabloon weg. Bak het koekje af in de oven op 165° C.
Reinig de jonge spinazieblaadjes.
Verwijder het pantser van de langoustines en haal het darmkanaal eruit. Het staartje laten we eraan. Wentel de langoustines in een mengeling van panko met een beetje sesamzaadjes en kerriepoeder.
Maak een mayonaise met het ei, de mosterd en de olie. Voeg hieraan de yoghurt en het kerriepoeder toe. Schep de kerriemayonaise in een spuitzak.
Maak een 2de dressing van Griekse yoghurt met peper en zout en een scheutje Sushi azijn. Doe ook deze in een spuitzak.
Haal de passievruchten leeg en snijd de gember zeer fijn en meng met elkaar. Voeg een beetje suiker toe en monteer met een beetje olie. Passeer door een zeef.
Bak de langoustines in olijfolie en schik alles mooi op het bord.
Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
Als ik jouw dochter was en dit kreeg voorgeschoteld, dan kwam ik wel héél dikwijls op visite. En ik ben ervan overtuigd dat ze die mening deelt. 😉
Grappig, ik kon meteen Jo als auteur van het recept erop plakken 🙂
Dat recept bleef me ook bij!