Aangezien ik in een winning mood ben (ik won onlangs een 2-daagse trip naar Barcelona met mijn tapasrecept), waag ik nog maar eens mijn kans. Op Gastronomixs (mijn go to website wanneer ik op zoek ben naar inspiratie) is er nl. een mooi pakket te winnen van Moldbrothers. Nu ben ik fan van Gastronomixs én ben ik fan van siliconemallen en bovendien was de TO DO om deel te nemen helemaal niet zo moeilijk: je moest een creatie maken met hun recept van kwarkmousse (in het Vlaams is dat plattekaasmousse).
Volgens Gastronomixs combineert deze plattekaasmousse o.a. goed met aardbei, yuzu en witte chocolade. Restte me enkel nog na te denken over de presentatie en over wat ik erbij kon bedenken. Dat is eigenlijk bijna het leukste aan koken. Zoals bij een reis, is het plannen bijna leuker dan de reis zelf. Bij koken is dat voor mij net zo: de schets van hoe ik het bord ga opmaken, het perfecte plaatje in mijn hoofd, de smaken die ik als het waren al kan voorproeven,… En als het eindresultaat dan ook nog is zoals ik het me had voorgesteld, dan is het helemaal een feestje.
Voor de macarons gebruikte ik dit oude recept. Gewoon het frambozenpoeder vervangen door aardbeienpoeder (ik maalde hiervoor gevriesdroogde aardbeien fijn in mijn blender). Voor de vulling gebruikte ik deze gelei van aardbeien en frambozen. (Sorry, ik ben lui. En bovendien leidt dit intern linken naar betere resultaten: jullie blijven langer op mijn blog. Me like!) Vind je zelf macarons maken teveel werk/moeite/tijd? Dan kan je er zeker en vast ook vinden bij je bakker of misschien zelfs supermarkt. Maar homemade geeft wel meer voldoening!
Ik serveerde de plattekaasmousse op een handgemaakt bord van mijn buurvrouw. Om dit recept te maken, gebruikte ik mijn Tourbillon vorm en mijn siliconenmal voor takjes. En nu ik dit aan het typen ben, besef ik net dat dit wel een heel mooi kerstdessert zou zijn! Ik noteer het alvast voor jullie. #sorrynotsorry, eens een crazy Xmass woman, altijd een crazy Xmass woman! Wie weet, kan ik binnenkort nog meer mooie desserts maken met dat Moldbrothers pakket t.w.v 350 EUR! 🤞
Plattekaasmousse, aardbeienmacarons, witte chocolade namelaka, yuzugel
Equipment
- 1 Staande mixer (type KitchenAid)
- 1 Staafmixer
Ingrediënten
Voor de plattekaasmousse:
- 45 g suiker
- 15 g water
- 45 g eidooiers
- 6 g gelatinepoeder
- 30 g water
- 300 g plattekaas
- 300 g volle room
Voor de tuile:
- 30 g bloem
- 30 g boter, gesmolten
- 30 g suiker
- 30 g eiwit
Voor de witte chocolade namelaka:
- 170 g witte chocolade
- 1 blaadje gelatine (3,2 g/stuk)
- 100 ml volle melk
- 5 ml vloeibare glucose
- 200 ml volle room
Voor de yuzugel:
- 50 g yuzu
- 25 g citroensap
- 30 g suiker
- 10 g water
- 2 g vegetal
- 2 g agar-agar
Voor de afwerking:
- 1 handje verse aardbeien
- 1 handje gevriesdroogde aardbeien, vermalen tot poeder
- Takjes citroenmelisse
Instructies
Voor de plattekaasmousse:
- Kook de suiker en 15 g water in een steelpan tot 120° C.
- Klop de eidooiers luchtig in de staande mixer met garde.
- Voeg de hete suikersiroop toe aan de eidooiers, klop tot een pâte à bombe.
- Wel ondertussen de gelatine met de rest van het water in een steelpan.
- Verwarm de plattekaas tot 24° C.
- Smelt de gelatine in het water en meng dit door de plattekaas.
- Spatel de plattekaas onder de pâte à bombe.
- Klop de room lobbig.
- Spatel de slagroom onder de pâte à bombe met plattekaas.
- Stort in een (Tourbillon) mal en zet gedurende een paar uur in de diepvries (een nacht mag ook).
Voor de tuile:
- Meng de suiker met de bloem, het eiwit en de gesmolten boter.
- Zet 30 min in de koelkast.
- Strijk het beslag dun uit op de siliconen mal en bak in ca. 8 min krokant in de voorverwarmde oven op 150° C.
Voor de witte chocolade namelaka:
- Smelt de witte chocolade in de magnetron of in een kom boven kokend water.
- Wel het blaadje gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
- Verwarm de melk en glucose in een pan tot tegen het kookpunt.
- Voeg van het vuur de uitgeknepen gelatine toe aan de melk en roer om op te lossen.
- Giet 1/3 van het hete melkmengsel op de gesmolten chocolade en roer om.
- Voeg de resterende melk toe en herhaal.
- Voeg de room toe en meng goed.
- Gebruik kort een staafmixer om ervoor te zorgen dat het mengsel grondig gemengd is.
- Dek af met huishoudfolie en zet 24 uur in de koeling voor gebruik.
Voor de yuzugel:
- Breng alle ingrediënten aan de kook. Laat het mengsel nadien een uurtje opstijven en mix het vervolgens fijn. Doe in een spuitbusje.
Voor de afwerking:
- Haal de diepgevroren plattekaasmousse uit de mal. Snijd de Tourbillon in 2 met een mes dat je even warm gemaakt hebt onder de warmwaterkraan. Schik de 2 helften met 1 à 2 cm tussenruimte op het bord en laat ontdooien in de koelkast.
- Strooi met een zeefje wat aardbeienpoeder over beide Tourbillon helften.
- Schik 3 aardbeienmacarons tussen de 2 delen plattekaasmousse.
- Lepel een eetlepel wat witte chocolade namelaka op het bord.
- Spuit hier en daar toefjes yuzugel.
- Schik 2 tuile takjes aan weerszijden van de macarons.
- Werk af met verse aardbeien en plukjes citroenmelisse.
Notities
Bron: recept van de plattekaasmousse (of kwarkmousse) van Gastronomixs.
Vergis ik me, of staat er geen recept bij van de aardbeien macarons bij?
Dag Veerle,
Dat staat in de uitleg erboven (ik was te lui om dat nogmaals uit te typen). 😉
Succes!
Dit lijkt me geweldig lekker!
Maar wat is vegetal?
Alvast bedankt
Vegetal is een texturas van Sosa: https://www.bidfood.nl/webshop/product/gelatine-vegetal-vegetarisch-emmer-500-gr/_/A-productId-207560EM/
Je zou het kunnen vervangen door agar.
Succes!
Dank u wel! 🙂