Hap en Tap logo zonder streep
Tapasgerecht: pisto, mousse van piquillos, chorizo espuma

Tapasgerecht: pisto, mousse van piquillos, chorizo espuma

18 jul 2022 | Hapjes

Ik kom even uit vakantie om misschien met vakantie te vertrekken. Is dit nu een raadsel, Myriammeke? Nee hoor, ik verklaar me nader. Ik kondigde vorige week zondag mijn blogvakantie aan om de eenvoudige reden dat mijn voorraad recepten opgesoupeerd was. Maar toen kreeg ik een fles cava Vilarnau toegestuurd met volgende boodschap: “Laat jij jouw creativiteit de vrije loop en maak jij voor 18 juli het meest bruisende en creatieve mozaïekkunstwerk met de gekleurde tegels? (In het pakket zaten naast de fles cava dus ook nog gekleurde tegeltjes). Dan vlieg jij in augustus misschien samen met je partner naar Barcelona voor een bezoek aan het Vilarnau wijnhuis.” Ik zocht nog wat extra tegels bij, maar vooral, ik maakte een tapasgerecht met pisto (het Spaanse equivalent van de Franse ratatouille), mousse van piquillos en chorizo espuma. Mozaïek x 4! Vamos a Barcelona! Als het niet letterlijk is, dan in elk geval toch al in mijn keuken.

Het verzinnen van dit recept had nogal wat voeten in de aarde. Ik wilde eerst een holle “hartige koek” maken met als vulling die mousse van piquillos afgewerkt met chorizo espuma en bestelde een speciale rozet mal in de vorm van een pentagram, omdat ik vond dat die wel aan een mozaïek deed denken. Ik zag echter één ding over het hoofd: de website waarop ik bestelde was dan wel Belgisch, maar de verzender van de mal was Chinees… Mijn mal hangt op dit eigenste moment dus nog ergens boven de wolken (welke wolken?) tussen Peking en Brussel. Plan B dan maar. En uiteindelijk is plan B misschien wel beter dan plan A. De pisto die ik last-minute besliste om toe te voegen, is niet alleen heel erg Spaans, maar bovendien net als een mozaïek van Gaudi een gerecht waarbij alle stukjes in elkaar vallen, letterlijk en figuurlijk: een kleurrijke mozaïek van smaken.

Dit tapasrecept is – als je ’t mij vraagt – dus 4 maal een mozaïek:
1. de vorm: mijn onregelmatige siliconevorm (in 3 varianten) doet me aan een mozaïek denken. (Ik gebruikte hem al eerder in een dessert).
2. de kleuren: net zoals in een mozaïek kan je nooit genoeg kleur hebben en dat is hier het geval.
3. de smaken: Spaanser dan dit wordt het niet met chorizo, piquillos, olijven en manchego.
4. de texturen: dit tapasgerecht heeft alles om het te (s)maken, van zachte zoete mousse, tot luchtige, maar pittige espuma, de bite van olijvencrunch, tortilla en zoute manchego. Een roze tapa bij een roze cava, zou dit volstaan om te winnen, denken jullie? (Een like op Instagram is muy bienvenido! Niet dat het iets uitmaakt, volgens het reglement, maar baat het niet, het schaadt niet).

Geen zin om te investeren in die vormpjes? In een glaasje is dit ook mooi en smaakt even lekker.

Tapasgerecht: pisto, mousse van piquillos, chorizo espuma

Tapasgerecht: pisto, mousse van piquillos, chorizo espuma

Gang Borrelhapje
Keuken Spaans
Porties 9 stuks

Equipment

  • 1 Espumafles
  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor de mousse van piquillos:

  • 75 ml volle room
  • 37 g mascarpone
  • 50 g piquillos (in bokaal)
  • Enkele blokjes chorizo
  • 1 snufje piment d'espelette
  • Zout

Voor de pisto:

  • 1 sjalotje
  • 1 teentje look, ontkiemd
  • 1 kleine aubergine
  • 1 kleine courgette
  • 2 tomaten
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 dikke plak chorizo
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Voor de olijvencrunch:

  • 50 g zwarte olijven, ontpit
  • 50 g wit brood, verkruimeld

Voor de chorizo espuma:

  • 20 cl volle room
  • 4 dikke plakken chorizo

Voor de tortillabodem:

  • 1 tortilla

Afwerking:

  • Manchego
  • Gerookt paprikapoeder
  • Eetbare bloemen

Instructies
 

Voor de mousse van piquillos:

  • Mix de piquillos met de room, de mascarpone, de piment d'espelette, het zout en enkele dobbelsteentjes chorizo.
  • Verdeel de mengeling over siliconevormen en laat opstijven in de diepvries.

Voor de pisto:

  • Versnijd alle groenten in kleine brunoise.
  • Gaar alle groenten apart in een pan met olijfolie, maar zorg ervoor dat ze nog krokant blijven.
  • Meng alle groenten in een kom en kruid naar smaak met peper en zout.
  • Voeg enkele blokjes krokant gebakken chorizo toe.
  • Verdeel de pisto over de diepgevroren mousse in de vormen en laat eveneens opstijven in de diepvries.

Voor de olijvencrunch:

  • Bak de olijven krokant in een voorverwarmde oven bij 140° C.
  • Cutter tot een crumble.
  • Cutter het brood en bak het op in olijfolie. Kruid met peper en zout.
  • Meng er de fijngehakte olijven door.

Voor de chorizo espuma:

  • Doe de room met de chorizo in een steelpan en breng tot tegen het kookpunt.
  • Laat gedurende 5 min trekken.
  • Mix de room samen met de chorizo in een blender.
  • Passeer de room door een fijne zeef en doe in een espumafles.
  • Steek 2 gaspatronen op de fles en leg tot gebruik in de koelkast.

Voor de tortillabodem:

  • Bak de uitgestoken tortilla krokant in de oven op 160° C gedurende 20 min (hetelucht).

Voor de afwerking:

  • Haal de diepgevroren mousse en pisto tijdig uit de diepvries en laat ontdooien op de tortillabodem.
  • Werk af met de olijvencrunch, espuma en manchego zoals op de foto.
  • Strooi nog wat gerookt paprikapoeder over de espuma en werk desgewenst af met eetbare bloemen.
  • Serveer met een roze cava Vilarnau en geniet!
Trefwoord aardappelmousseline, chorizo, espuma, Piquillo, piquillos, pisto, tapa, tapas, tortilla

Bron: recept door mezelf bedacht voor Vilarnau. Wedstrijd in een organisatie van Oserieux.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.435 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

4 Reacties

  1. Stella Assmann

    Hallo Mirjam,
    Vraagje omtrent de chorizo espuma.
    Je geeft aan vier plakken maar kun je aangeven hoeveel dat in gewicht is?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Met dikke plakken bedoel ik plakken van ca 0,5 cm en dus geen flinterdunne plakjes. Geen idee hoeveel gewicht die hadden, helaas…

      Antwoord
  2. Jorik De Jonghe

    Hallo Myriam

    Wordt de tortilla niet wak wanneer je de pisto en de mousse hierop laat ontdooien?

    Alvast bedankt.

    Mvg
    Jorik

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Jorik,
      Daar heeft hij bij mij de tijd niet gehad. Ik heb alles een uurtje of max. 1 1/2 uur laten ontdooien. Zo groot zijn de hapjes niet he.
      De tortilla was bij mij in elk geval niet wak.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Tapasgerecht: pisto, mousse van piquillos, chorizo espuma

by Myriam Minne time to read: 3 min
4