Ik vertrouwde hem op zijn woord en werd niet teleurgesteld. Hoe. Lekker. Was. Dees! Zo lekker zelfs dat ik donderdag (na een nachtje van amper 3 uur slaap > om 00u45 terug in de hostel na de Champions League wedstrijd en de taxi kwam ons om 4u45 al oppikken om ons naar de luchthaven te brengen) meteen naar de supermarkt reed op zoek naar époisses. Die kon ik probleemloos vinden. Nu kwam het moeilijkste: het recept proberen namaken. De kelner had het me wel min of meer verklapt, maar toch… na een uitstekende fles Bourgogne werkten mijn hersencellen niet meer optimaal. ?
Nu kan ik jullie verzekeren: deze mousse tiède d’époisses au pain d’épices et sa tartine was even lekker als in het restaurant. Mijn hersencellen zijn dan misschien niet meer 100%, mijn smaakpapillen laten me (nog) niet in de steek. Waarom ik de naam van het recept in het Frans laat? Dat klinkt toch duizend keer chiquer dan lauwe mousse van époisses met peperkoek en zijn boterham, vind je niet?
Zo eet je dit: je doopt de warme tartine in de mousse tot je boke volledig op is, daarna lepel je het glaasje leeg, want op de bodem liggen nog heerlijk krokante blokjes peperkoek op je te wachten.
Ik serveerde dit gerechtje op de handgemaakte tableware van de Mateus meets Sam Baron meets Yatzer collectie van Zwaanzinnig.
Recept voor mousse tiède d’époisses au pain d’épices et sa tartine
(Voor)bereidingstijd: 20 min
Grilltijd: 1 à 2 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Nodig voor 4 personen:
Voor de lauwe mousse van époisses:
120 g époisses
120 g volle room (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)
2 plakjes peperkoek
Speculooskruiden (of peperkoekkruiden) voor de afwerking
Voor la tartine:
1 stokbrood
120 g époisses
Werkwijze
Voor de lauwe mousse van époisses:
Grill de plakken peperkoek kort krokant in een broodrooster en snijd in blokjes.
Snijd de époisses in stukken.
Verwarm de room op een zacht vuurtje en voeg er de stukken époisses aan toe. Roer tot de époisses volledig is opgelost.
Passeer de mengeling door een zeef in een sifon.
Draai er 2 gaspatronen op.
Verdeel de blokjes krokante peperkoek over 4 glaasjes of kopjes en spuit er de nog warme espuma op. Werk af met een snufje speculooskruiden.
Voor la tartine:
Verwarm de oven voor op grillstand.
Snijd het stokbrood in schuine sneden. Rooster ze kort in de broodrooster.
Leg op elk sneetje gegrild stokbrood een snede époisses van ca. 30 g en schuif de sneden brood kort (ca. 1 min) onder de grill tot de kaas begint te smelten.
Bron: recept geïnspireerd op een recept geproefd in Auprès du Clocher in Pommard.
wat een mooi zondags dessertje … en superchique gepresenteerd ! ga ik mij toch een siphon moeten aanschaffen, hoe kan ik dit anders maken …
Dag Nicole
Je zal je inderdaad een siphon moeten aanschaffen, vrees ik, zonder siphon krijg je nooit hetzelfde luchtige resultaat…
Nu, een siphon kost niet echt veel. Je koopt best een siphon van 1/2 liter en de gewone versie, niet de thermo versie. Die kan je koud en warm gebruiken. Heb je een warme espuma, dan warm je de siphon gewoon op au bain marie. Koude espuma? Dan zet je de siphon in de koelkast.
Succes!
Myriam
bedankt, nu weet ik zelfs hoe ik er moet mee omgaan …