Hap en Tap logo zonder streep

Fairtrade chocolade panna cotta met jeneverbessen en zeezout

8 okt 2018 | Dessert, Zoet

Hoe lang moet jij werken voor €0,67? Ik zou het niet weten (en ik ga het ook niet uitrekenen, ik ben geen wiskundeknobbel), maar zeker niet zo lang als die arme cacaoboeren in West-Afrika die slechts €0,67 krijgen voor 1 volledige dag hard labeur. Sinds ik in juni een bezoek bracht aan de chocoladefabriek van Tony’s Chocolonely houdt dit me toch wel bezig. Ik kan enorm van chocolade genieten, maar voel me schuldig dat voor mijn plezier die cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust, waar 2/3 van alle cacao ter wereld vandaan komt, onder de armoedegrens leven. Iedereen heeft recht op een rechtvaardig loon voor zijn werk, mijn gedacht. Het is van 3 tot 13 oktober Week van de Fairtrade, voor mij de ideale gelegenheid om een oproep te doen om meer (lees: enkel nog) Fairtrade chocolade te kopen. Ik doe dat graag met deze chocolade panna cotta met jeneverbessen en zeezout.

Ik gebruikte hiervoor de pure Sjokla, de stadschocolade van Brugge, maar uiteraard kan je hier eender welke andere pure (Fairtrade) chocolade voor gebruiken. De chocolade wordt op smaak gebracht met jeneverbessen en zeezout, wat deze chocolade panna cotta een extra dimensie geeft. De suiker in het recept verving ik door Zùsto (de suikervervanger waar ik al eerder mee aan de slag ging). Een panna cotta is sowieso al een caloriebom, als die calorieën dan met 75% kunnen verminderd worden, dan is dat mooi meegenomen, niet?

In plaats van te kiezen voor glaasjes, koos ik voor de koperen cannelé vormpjes die ik kocht bij de dames van Het Franse Kookatelier. Ik had het al voorspeld toen ik mijn review van het kookboek schreef dat een bezoek aan hun winkel gevaarlijk zou zijn… Ken jezelf! ?

 

Fairtrade chocolade panna cotta met jeneverbessen en zeezout

 

Recept voor Fairtrade chocolade panna cotta met jeneverbessen en zeezout

(Voor)bereidingstijd: 18 min
Koelkast: 3 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6 personen:
720 ml volle room (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)
1 zakje gelatine in poeder
200 g Zùsto (of griessuiker)
2 el jeneverbessen, lichtjes geplet in een vijzel
1/2 el grof zeezout, plus extra voor de afwerking
100 g pure Fairtrade chocolade, fijngehakt
Gedroogd, gekonfijt fruit voor de afwerking (optioneel)

 

Werkwijze

Giet 240 ml volle room in een middelgroot sauspannetje en sprenkel het gelatinepoeder over het oppervlak en laat 5 min rusten.

Zet het pannetje op een middelhoog vuur en warm de room al roerend op tot de gelatine is opgelost.

Voeg nu de rest van de room, de jeneverbessen, het zout en de Zùsto (of suiker) toe. Roer om de Zùsto (of suiker) op te lossen en breng de room tot tegen het kookpunt.

Haal de pan van het vuur en klop er de chocolade onder tot hij volledig gesmolten en opgenomen is.

Dek de pan af en laat 30 min trekken. Indien je een nog sterkere jeneverbessen smaak wil, kan je nog wat langer wachten, maar ook niet te lang, want anders gaat de panna cotta beginnen opstijven, waardoor het doorzeven lastig wordt.

Passeer de panna cotta na het trekken door een zeef in een kannetje met schenktuit. Strijk de glaasjes of potjes lichtjes in met olijfolie of neutrale olie en verdeel er de panna over.

Zet de glaasjes of potjes minstens 3 uur in de koelkast of langer, tot 1 dag. Indien je ze 1 dag (of nacht) laat staan, dek ze dan af met plastic folie). Als je ze wil ontvormen, dompel ze dan kort in heet water en keer ze voorzichtig om op een schaal.

Werk af met een snufje grof zout, een beetje chocoladeschilfers en een stukje gedroogd, gekonfijt fruit.

 

Bron: recept afkomstig van de blog Local Milk.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.472 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Fairtrade chocolade panna cotta met jeneverbessen en zeezout

by Myriam Minne time to read: 2 min
0